WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

maandag 25 juni 2012

ORNAMENTSNIJDER | Houtsnijder | een zeldzaam kunstambacht | houtsnijwerk op maat


 ' De laatste voltijdse houtornamentist van Vlaanderen '

Patrick Damiaens behoort tot een uitstervend ras. Hij is de laatste voltijdse houtornamentist van Vlaanderen, gespecialiseerd in authentiek Luiks houtsnijwerk. Een job waar je monnikengeduld bij nodig hebt. “Maar iemand moet nu eenmaal het historische erfgoed van ons land in ere houden.”

Bron TRENDS Nov. 2009

Patrick Damiaens


Het begin van elke werkdag ziet er voor Patrick Damiaens (46) grotendeels hetzelfde uit: hij trekt zijn witte stofjas aan, gaat naar zijn werkbank en neemt een van zijn vierhonderd netjes gerangschikte beitels ter hand.
Om vervolgens te schaven en te schuren tot hij de perfectie gevonden heeft. Het vergt veel van zijn concentratie. 
Meestal hangt er een gewijde stilte in zijn werkplaats, al luistert de Maaseikenaar soms ook naar klassieke muziek. Liefst muziek die past bij de stijl waarin hij aan het werken is. En af en toe vertrekt hij naar een belendende kamer of naar buiten om even te ontspannen.

 Het is lastig werk, zowel mentaal als fysiek. “Vroeg werkte ik wel tien uur per dag, maar dat kan ik nu niet meer. Het is te lastig
geworden om zolang te blijven rechtstaan. Maar ik ben wel voortdurend met mijn werk bezig. Ik zit voortdurend te kijken... Ik werk trouwens ook graag ’s avonds, wanneer er alleen maar nutteloze programma’s zijn op tv. Concentratie is heel belangrijk in mijn job: één foutje en het ornament waaraan ik bezig ben, is verloren.” 

LUIKS HOUTSNIJWERK
In tijden waarin industrieel
gefabriceerde designmeubelen het gros
van de interieurs inpalmen, is het
ambachtelijke houtsnijwerk van
Damiaens bijna anachronistisch.

 Luiks houtsnijwerk 

In tijden waarin industrieel gefabriceerde designmeubelen het gros van de interieurs inpalmen, is het ambachtelijke houtsnijwerk van Damiaens bijna anachronistisch.
Hoe raakt een jonge kerel geïnteresseerd in een oud ambacht als houtsnijwerk en meer specifiek in Luiks
houtsnijwerk?

“Tja, hoe gaat dat? Mijn ouders trokken me als kind overal mee naartoe, soms tegen mijn zin. We gingen veel naar musea. In de bib zat ik altijd in de boeken die je niet mocht uitlenen: over geschiedenis en kunstgeschiedenis. Ik wou eerst archeoloog worden, maar ik had er de brains niet voor. Ik kwam op de vakschool terecht, en heb daar zes jaar meubelmakerij en één jaar houtsnijwerk gedaan. Daarna heb ik
nog een opleiding ornamentist van drie jaar gevolgd in Luik, in het Don Bosco Insituut.

Ik heb daar de smaak helemaal te pakken gekregen, samen met mijn voorliefde voor archeologie en kasteelbezoeken.” Het beroep van Damiaens is aan het uitsterven. Hij is de laatste voltijdse houtornamentist
van Vlaanderen. “Mijn school in Luik, het Don Bosco Instituut, moest twee jaar geleden mijn opleiding stopzetten “Er zijn te weinig studenten, maar dat komt omdat het Ministerie van Onderwijs vreemde eisen oplegt, zoals een verplichte vooropleiding meubelmakerij, en deze eis gekoppeld aan de nodige subsidies.

Ik word daar heel lastig van. We laten ons patrimonium verloederen. Maar ik doe verder. Iemand moet het historische erfgoed van ons land in ere houden.” 

Luikse Meubelen


Een beetje archeologie 

Zo gek ver van zijn eerste liefde zit
hij sowieso niet met zijn huidige job, vindt Damiaens. “Wat ik nu doe, is ook een beetje archeologie. Ik hou
een oud ambacht in stand. Ik weet dat het Luikse meubel niet zo bekend is in het westen van het land, maar in Limburg wel. Het is een geraffineerd meubel, niet plomp of bombastisch. Het is wel zwaar, maar het
heeft een mooie verfijning. Met de juiste spots erop kan het ook in een modern interieur.
Door die verfijning is het een heel delicate job. Ik zit nu te werken aan iets dat 2,5 mm dik is. De kunst is om dat zo te maken dat je daar een maximaal reliëf uit krijgt en het er dikker uitziet. Lichtinval is daarbij heel belangrijk. Of er veel vraag is naar wat ik doe?

Wel, Luiks meubilair is maar een van de zaken die ik maak. Als iemand me een binnendeur in neogotische stijl of in Italiaanse barok vraagt, dan maak ik dat ook. Ik vervaardig trappen, deuren, lambriseringen, klokken, historische restauraties, wat je maar wil. Als er maar ornamenten op zitten. We hebben zo’n uitgebreide collectie boeken en naslagwerken dat we klanten goed kunnen bedienen. Op basis daarvan maken we, mijn meubelmaker en ik, een ontwerp in dezelfde geest.”

Hoog-relief houtsnijwerk in lindehout


Iets anders dan minimalisme aub

De klanten van Damiaens zijn bijna zonder uitzondering particulieren. Particulieren die goed in de slappe was zitten, want het werk van Damiaens is arbeidsintensief en tijdvretend en dus ook duur. “Ik werk voor vermogende mensen, dat klopt. Als je aan kasten vier maanden moet sculpteren, dan is dat een serieus bedrag. 
Ik heb een deur in ‘Georgian’ stijl gemaakt voor een tandarts uit Duitsland, iemand met 21 mensen personeel. Het is altijd de klant die de prijs bepaalt en die prijs bepaalt vervolgens hoeveel tijd ik erin steek. Ik verdien er natuurlijk mijn brood mee, maar ik vind het vooral mooi als ik mensen kan tonen dat er iets anders bestaat dan wegwerpmeubelen of minimalistische interieurs. Soms vermoeiend, mensen
ervan overtuigen dat er ook een alternatief bestaat.”

Patrick Damiaens op Biënnale Classica 2011


Op zoek in de lichtstad

Van zijn werk geniet hij met volle teugen, beklemtoont Damiaens. Hij is er constant mee bezig, op het maniakale af. “Ja, dat is waar (lacht). Als ik naar Parijs ga, zie ik niets van de stad, maar heb ik wel drie, vier
musea bezocht. Ik ben voortdurend bezig met houtsnijwerk. Ik ben steeds op zoek naar
nieuwe technieken en manoeuvres. Ook op internet vind ik geregeld iets. Onlangs is hier een Belgische meubeldesigner gekomen die zijn eigen lijn wou opstarten met houtsnijwerk.
Ik liet hem iets zien van een Amerikaanse leerspecialist dat hem wel beviel. We werken aan een kast waarvan de deuren vol staan met bloemen. Heel leuk om een oud ambacht te combineren met hedendaags design.MEER INFO OP:

MEMBER OF  'Pearls of Craftsmanship' quality Label
Geen opmerkingen:

Een reactie posten