WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

zondag 22 juli 2012

HERALDISCH FAMILIEWAPEN in hout gesneden | Heraldisch Wapenschild in Hout | Familiewapenschild in hout | Maken van een familiewapen

Heraldisch Houtsnijder, Patrick Damiaens

Patrick Damiaens
Heraldische Familiewapens in hout

Het snijden van een heraldisch familiewapen in lindehout.
De verschillende stappen.

Eerst word er een tekening gemaakt van het heraldisch familiewapen. Het aangeleverde voorbeeld van de klant (dat kan een tekening, schilderij, zegelring… zijn.) zal dienen  om een werktekening te maken . Een tekening met de juiste contouren en nodige details. Het wapen dat we gaan uitvoeren werd goedgekeurd door het Heraldisch college van de VVF.

Heraldisch familiewapen in hout, tekening

De correcte tekening wordt op een calqueerpapier overgetekend en tegelijkertijd op het hout bevestigd d.m.v. duimspijkers. De tekening wordt d.m.v. doorslagpapier (carbonpapier) en een kraspen aangebracht op het hout. De contouren van het  wapen bevinden zich nu op het hout.

Heraldisch wapen, uitgezaagd


Met een lintzaag of decoupeerzaag worden de contouren van het wapen uitgezaagd.


De uitgezaagde delen worden op een plaat gelijmd. Deze methode van bevestigen zorgt ervoor dat het wapen stabiel op de werktafel komt te liggen. Het krantenpapier tussen plaat en hout zal later dienen voor een gemakkelijke scheiding.

Heraldisch familiewapen, aan het snijden


Het eigenlijke sculpteren kan beginnen. Deze fase heet modelleren. Jarenlange studies en voltijdse ervaring zijn van cruciaal belang.
Nu komt het belang van het correct uitzagen naar voor. Omwille van het modeleren verdwijnt de originele tekening. In deze fase wordt de tekening terug aangebracht op de ruwe vormen van het wapen d.m.v. een markeerstift of potlood.
Dit is de belangrijkste fase van het wapen. De ornamenten, heraldische details en snijwerk krijgt zijn juiste hoogte. Inzicht in de diepte en het reliëf van het ornament, alsook de maximale diepte van het ornament kunnen inschatten, zijn van groot belang, evenals routine en ervaring in de materie. Het gebruik van gipsmodellen en beeldmateriaal kan ook zeer nuttig zijn in dit stadium.Het stuk is af en word van de plaat afgehaald, de achterkant word nu gesneden. Dit proces dient telkens herhaald bij elk individueel deel van het familiewapen
Het eigenlijke wapen word gesneden en de lijfspreuk.


Heraldisch familiewapen in hout Het Familiewapen is af.

Heraldisch familiewapen in hout uitgevoerd

Familiewapen in hout

Kijk eens op YOUTUBE
 Voor meer informatie en vrijblijvend : 
 Patrick Damiaens

http://www.patrickdamiaens.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten