WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

zaterdag 25 augustus 2012

HET KLEINE TRIANON IN VERSAILLES | LE PETIT TRIANON DE MARIE-ANTOINETTE | Houtsnijwerk en ornamenten voor lambriseringen


Le Petit Trianon de Marie-Antoinette | VersaillesBezoek aan het 
Petit Trianon in Versailles 
_____________
_______________

Waarschijnlijk is het bezoek aan Musea en Kastelen  de belangrijkste bron van inspiratie voor de Houtornamentist-Ornamentsnijder
Het zijn plaatsen waar de vakman zijn ideeën haalt, waar hij op zoek gaat naar nieuwe uitdagingen en steeds voor nieuwe verrassingen komt te staan, en zelfs na 25 jaar nog steeds het gevoel heeft iets nieuws te leren. 

Le Petit Trianon

Kastelen bezoeken, inspiratie opdoen en er gaan kijken hoe je collega’s  300 jaar geleden de problemen oploste, hun kennis van de smaakvolle verhoudingen toegepaste in het interieur , hun kennis van  decoratie en snijtechnieken . 

Het komt ook wel eens voor, dat op één bepaald moment aan een (snij)opdracht bezig bent , en dat een Kasteel bezoek  zich opdringt . Deze bezoeken geven je een betere beeld van de vorm van het ornament, het karakter van de ornamentiek, tijdsgeest.


Inkomhal van het KleineTrianon
In de 25 jaar dat ik met Ornamentiek bezig ben, weet je inmiddels waar en in welke Museum of Kasteel ,welk soort ornament, stijl, karakter, kwaliteit te vinden is. Of in welk kasteel de mogelijk bestaat er foto’s te nemen of…. nota’s te maken als dat nodig mocht zijn.

Marie-Antoinette met de Roos, door Madame Vigée-Lebrun

In dit blog-item bezoeken we het Petit-Trianon,
 in de tuinen van Versailles, net buiten Parijs.

 
Petit Trianon | Slaapkamer van Marie-AntoinetteGESCHIEDENIS
Het Kleine Trianon , Le Petit Trianon  is een klein lustpaviljoen gelegen in de tuinen van het, Kasteel van Versailles niet ver van het Groot –Trianon .
Het paviljoen werd gebouwd tusse1762 en 1768 door  Architect Ange-Jacques als een klein kasteeltje met een vierkante plattegrond.
De vier gevels zijn onderling verschillend van stijl. De voorgevel heeft vier hoge Corinthische zuilen.

Het Petit Trianon was een geschenk van Lodewijk XV aan Madame de Pompadour.  . Omdat zij vóór de voltooiing stierf, nam hij het gebouw in gebruik met Madame du Barry , een van zijn andere maîtresses.
Marie-Antoinette kreeg het in 1775 cadeau van Lodewijk XVI onmiddellijk na haar troonsbestijging. De Koningin liet toen de tuin veranderen waarvan zij de zeldzame planten liet overbrengen naar Parijs in de tuin van de Koning (de huidige Jardin des Plantes).Het werd in de 20e eeuw uitgebreid gerestaureerd.Prachtige ornamenten gesneden in de lambriseringen

Het in 1775-1784 voor Marie-Antoinette ontworpen lustpaviljoen  Le Petit Trianon bevat onder andere:

De tuin achter het Petit Trianon
  • Theater van de Koningin (Théátre de la Reine)
  • de Uitzichttoren (Belvédère)
  • Tempel der Liefde (Temple de l'amour)
Aangrenzend bevindt zich het in 1783-1786 door Richard Mique (1728–1794) aangelegde Le Hameau de la Reine.

Het Kleine Trianon en de achterliggende tuinen zijn opengesteld voor publiek.


Website Patrick Damiaens
Geen opmerkingen:

Een reactie posten