WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

zaterdag 18 augustus 2012

LUIKS HOUTSNIJWERK | HOUTSNIJDEN | ORNAMENTSNIJDEN | Een ervaren houtsnijder












PATRICK DAMIAENS




'Houtsnijwerk geïnspireerd op de Luikse stijl'

Patrick Damiaens behoort tot een uitstervend ras. Hij is de laatste voltijdse houtornamentist van Vlaanderen, met als specialisatie authentiek Luiks snijwerk. Een job waar je veel geduld bij nodig hebt. “Maar iemand moet nu eenmaal het historische patrimonium van ons land in ere houden.”




Een plastisch chirurg voelt hij zich vaak, maar dan een die verdwenen of vernielde engelen, duiven, bloemen en andere ornamentiek herstelt of uit het niets creëerd.
Met hamer, beitels en gutsen gaat Patrick Damiaens (46) uiterst geconcentreerd en nauwkeurig te werk in zijn houtsnijatelier te Maaseik (B).
Elke werkdag ziet er voor de ornamentist grotendeels hetzelfde uit: hij trekt zijn witte stofjas aan, gaat naar zijn werkbank en neemt een van zijn vierhonderd netjes gerangschikte beitels ter hand.
Al meer dan 20 jaar is de houtornamentist gedreven, alle stijlen beheerst hij, van gotiek tot art-deco en dichter bij huis, de achtiende-eeuwse Luikse meubelstijl.
luiks HOUTSNIJWERK

Luiks houtsnijwerk en Luikse meubelen
Hoe raakt een jonge kerel geïnteresseerd in een oud ambacht als houtsnijwerk en meer specifiek in Luiks houtsnijwerk?Het begon allemaal met de bezoekjes, die hij in zijn jeugd met zijn ouders bracht aan kastelen en musea. Daar zag ik veel ornamenten en kunstig houtsnijwerk.
En in de bibliotheek zat ik altijd in de boeken te kijken die je niet mocht uitlenen: over geschiedenis en kunstgeschiedenis. Ik wou eerst archeoloog worden, maar ik had er niet slim genoeg voor.

Het d'Ansembourg Museum te Luik

Hij gaat een zes-jarige opleiding volgen tot meubelmaker, maar het ambachtelijke ornamenteerwerk,dat hij als kind had leren bewonderen, trok hem meer.

Patrick ronde na 4 jaar dagonderwijs de opleiding ornamentist af aan het Don-Bosco Instituut te Luik. Daar kreeg hij de smaak helemaal te pakken voor het metier en studeerde af in 1989.
En op dit moment is de laatste 'voltijdse' houtornamentist van Vlaanderen. “Mijn school in Luik, het Don Bosco Instituut, moest twee jaar geleden (2010) de opleiding ornamentsnijden stopzetten "Er zijn te weinig studenten" zeggen ze, maar dat komt omdat het Ministerie van Onderwijs vreemde eisen oplegt, zoals een verplichte vooropleiding meubelmakerij, en deze eis gekoppeld aan de nodige regionale en Europese subsidies.

Luikse 2-Deurs Bahut

Een beetje archeologie 
Zo gek ver van zijn eerste liefde zit hij sowieso niet met zijn huidige job, vindt Damiaens. “Wat ik nu doe, is ook een beetje archeologie. Ik hou een oud ambacht in stand.
Het heeft hem extra gemotiveerd voor zijn missie om het kunstambacht onder de aandacht te brengen en te promoten.

Luikse Buffetkast in Regence-stijl
Luiks meubilair en houtsnijwerk is maar een van mijn specialiteiten . Als iemand me een gesculpteerde buitendeur in neogotiek-stijl of in Italiaanse Renaissance vraagt, dan maak ik dat ook. 
Ik vervaardig stijltrappen, binnen-buitendeuren, lambriseringen, historische restauraties, wat je maar wil. Als er maar ornamenten op zitten. 

Houtsnijwerk Luikse Stijl

Hoog-Relief Houtsnijwerk
Pearls of Craftsmanship
 
En onlangs heeft hij de 'Pearls of Craftsmanship' opgericht samen met zeventien Belgische en drie Nederlandse 'ambachtslieden' allen van zeer hoog niveau . 
Met zeer uiteenlopende specialiteiten  gaande van: maatpakken maken, Japanse lak techniek, letters kappen in steen, goudleer,.......




MEER INFORMATIE BIJ PATRICK DAMIAENS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten