WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

zondag 2 september 2012

Het Paleis ROHAN in STRAATSBURG | PALAIS ROHAN Strasbourg | Gesculpteerde BOISERIE | Franse STIJLKAMERSPatrick Damiaens
Ornamentsnijder

Het Palais Rohan in Straatsburg

Waarschijnlijk is het bezoek aan Musea en Kastelen  de belangrijkste bron van inspiratie voor de Houtornamentist-Ornamentsnijder
Het zijn plaatsen waar de vakman zijn ideeën haalt, waar hij op zoek gaat naar nieuwe uitdagingen en steeds voor nieuwe verrassingen komt te staan, en zelfs na 25 jaar nog steeds het gevoel heeft iets nieuws te leren. 

Er gaan kijken hoe je collega’s  300 jaar geleden de problemen oploste, hun kennis van de smaakvolle verhoudingen toegepaste in het interieur , hun kennis van  decoratie en snijtechnieken . 


In de 25 jaar dat ik met Ornamentiek bezig ben, weet je inmiddels waar en in welke Museum of Kasteel ,welk soort ornament, stijl, karakter, kwaliteit er te vinden is. Of in welk kasteel de mogelijk bestaat er foto’s te nemen of…. nota’s te maken als dat nodig mocht zijn.
In dit Blog-item bezoeken we Palais Rohan in Straatsburg


Het ROHAN Paleis ( Palais Rohan) is en van de belangrijkste gebouwen van de stad Straatsburg in de Elzas of Alsace, Frankrijk. Dit gebouw is niet alleen een hoogtepunt in de locale barokke architectuur, volgens de mening van kunst historica, maar het herbergt sinds het eind van de 19de eeuw ook enkele belangrijke musea.Het archeologisch museum, het museum voor decoratieve kunst (Interieurs, gebruiksvoorwerpen) en het museum voor Schone kunsten.(Schilderijen, beelden) 

Het Paleis was een opdracht van Cardinaal Armand Gaston Maximilien de Rohan, Bischop van Straatsburg, door de architect Joseph Massol gebouwd tussen 1731 en 1742 volgens de plannen van Robert de Cotte. Het monumentale gebouw werd ingepland waar voorheen de residentie van de bisschop stond, het zogeheten Palatium dat zijn oorsprong had in 1262. 
In 1744 verbleef Lodewijk de XV in het Paleis, Marie-Antoinette verbleef er in 1770. In 1805,1806 en 1809 verbleef ook Napoleon Bonaparte in dit paleis en liet er enkele kamers herinrichten voor zijn vrouw Joséphine in de decoratiestijl of smaak van dat ogenblik. (De Empire) In 1810, overnachte Marie Louise, Hertogin van Parma, (Napoleon’s 2de vrouw) er, en dit was ook haar eerste overnachting op Franse bodem.

Palais Rohan, Chambre du roiHet Paleis heeft een vierkante basis , aan de ene zijde uitkijkend op de rivier de Ill en aan de andere zijde richting stad en Kathedraal .De inkom van het paleis bevind zich aan deze zijde. De poort van het paleis sluit aan op een grote binnenplaats of Cour, omringt met een gebogen classicistische zuilengang.

Palais Rohan, Bibliothèque

De stijlkamers van de Prins-Bisschop die we op dit ogenblik nog kunnen bewonderen zijn nog allemaal in originele toestand, we herkennen de 2 verschillende appartementen, het grote appartement  (Grand Appartement richting rivier, werk en ontvangst zalen) en het Kleine appartement (Petit appartement woonvertrekken, privé met uitzicht op de binnenplaats Cour), eigenlijk dezelfde opvatting als het Kasteel van Versailles. De zijvleugels herbergen de 2 grootste zalen van het paleis, de bibliotheek en de eetzaal. Meer info : Website Palais Rohan

Weekdagen  12 u. - 18 u. 

Zaterdag en zondag 10 u. - 18 u. Gesloten op Dinsdag


Opmerking

  • De musea zijn gesloten op 1 januari, Goede Vrijdag, 1 mei, 1 en 11 november en 25 december.
  • De musea zijn gratis toegankelijk op de eerste zondag van elke maand.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten