WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

maandag 17 september 2012

De restauratie van de Oude Kapelanij | Restauratie geklasseerde gebouwen | Restauratie historische interieurs | RESTAURANT VIVENDUM


Restaurant Vivendum 

Patrick Damiaens
Restauratieatelier-Houtornamentist
 

De restauratie van 'De oude Kapelanij'
in Dilsen
Restaurant VIVENDUM

De oude Kapelanij dateert uit 1736 en is gebouwd door de toenmalige pastoor van Dilsen, Godfried Bekx. Het is gelegen aan het Mariapark, waar ook de st-Martinus toren staat omringd door een oude muur. 
Het werd opgericht naar het model van de pastorij van Niel-bij-As. De kapelanij werd gebruikt tot 1931, en van 1931 tot 1961 was hierin een café gevestigd. 

In 2001 kocht Dhr. Henkelman dit pand en gaf Dhr. F Jaspers opdracht om het pand in originele staat te restaureren, en in samenwerking met Alex Clevers er een Hostellerie - Restaurant van te maken. Dit unieke project werd gerealiseerd in het najaar van 2003.

De trap op de gelijkvloers (in de gang)


De restauratie bleek een titanen arbeid, waarbij het historische karakter zoveel mogelijk behouden moest blijven.

De eerste etage (Gang)
De eigenaar van het pand vroeg me om restauratie van het historische gedeelte (hout)te coördineren en er werd mij gevraagd de juiste interieur specialisten te contacteren. En zo hebben deze individuele vakmensen in samenwerking  met het houtsnijatelier Patrick Damiaens dit pand zijn oude charme teruggegeven.

Het tekenwerk en de ontwerpen , het snijden van de lijsten (Doucine) van de deuren en schouwen werd door ons atelier uitgevoerd .Er werd rekening gehouden met de vormen van het lijstwerk, er mocht niet afgeweken worden van de nog 2 bestaande schouwmantels in het gebouw.

Schouwmantel en schoorsteenstuk voor de restauratie


Aan de meeste schouwmantels konden we ook een tijdsperiode aan toevoegen. ze waren in de 'Luikse stijl' vervaardigd,weliswaar vereenvoudigd (Regionaal, landelijk)  maar toch met duidelijke kenmerken zoals de  de vorm van kroonlijsten en doucine-lijst . Typische vormen van lijsten die veel voorkomen in deze meubelstijl.
'Le style classique'  is in de luikse decoratie stijl (1715-1740) Alias de 'Louis XIV Liegeois'
De trumeau of schoorsteenstuk afgebeeld in de bovenstaande foto's is in stucwerk uitgevoerd.

Het onderste gedeelte van de trap was zodanig vergaan en verzakt ,dat restauratie niet meer mogelijk was en dat dit gedeelte helemaal vervangen moest worden. 
Alleen de trappaal - draaiwerk en leun werden gerecupereerd , op de hoofd-trapbaluster was gedeeltelijk het draaiwerk verdwenen, maar het verdwenen element hebben we na wat zoeken teruggevonden op de zolder. 
Soms moet je wat geluk hebben.;)
Na onderzoek van de trap kwamen we verschillende  verflagen tegen en zo ook de originele.
Net als bij de deuren werd ook de trap in eikenhout uitgevoerd en door een gespecialiseerde firma, die ervaring heeft met restauraties van geklasseerde gebouwen, van een correcte historische kleur voorzien.Er bleek nog maar één originele deur nog maar aanwezig te zijn , deze zou later gaan dienen als voorbeeld. Alle deuren in het pand werden door een atelier Patrick Damiaens in samenwerking met een meester-meubelmaker opgemeten, ontworpen en artisanaal vervaardigd  in de zelfde tijdsgeest als het overgebleven origineel.De talrijke houten schouwmantels  in het pand waren in zo'n slechte staat ,dat ze enkel nog konden dienen als voorbeeld, en werden tot in de kleinste details door ons Atelier gekopieerd . Ze werden in eikenhout uitgevoerd en door een gespecialiseerde firma van de correcte (authentieke) kleur voorzien. 


Bij een restauratie en reconstructie van geklasseerde gebouwen is belangrijk dat de originele overgebleven historische stukken gerespecteerd worden.
Het onderste gedeelte van de trap was zodanig vergaan en verzakt ,dat restauratie niet meer mogelijk was en dat dit gedeelte helemaal vervangen moest worden. 


De volgende foto's zijn het eindresultaat van de samenwerking van verschillende specialisten die enkel oog hebben voor kwaliteit en respect voor het verleden .

Schouwmantel en schoorsteenstuk na de restauratie


 
Op de begane grond situeren zich het restaurant, een private dining room voor maximum 12 personen met open haard, en een semi open keuken. Op de eerste etage situeren zich 3 mooie hedendaagse kamers en één suite... Op de bovenste etage een loft ingericht als modern verblijf voor 2 tot 4 personen.

In de zomer heeft u een prachtig terras met zicht op de uiterwaarden en oude maas.


VIVENDUM ,Sinds 2007 één Michelinster en verschillende culinaire onderscheidingen .

Atelier Damiaens is lid van 
 foto's, Patrick Damiaens, Kris Vlegels 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten