WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

zondag 2 september 2012

RESTAURATIE ORNAMENTEN | Restauratie Preekstoel ST-ANNA TE BRUGGE | Restauratie liturgisch meubilairRESTAURATIE PREEKSTOEL ST-ANNA TE BRUGGE

Een nieuwe duif  voor het klankbord  van de preekstoel.


St-anna te Brugge


Restauratieatelier ,Patrick Damiaens:
Een van onze specialiteiten is de restauratie van houtsnijwerk en ornamenten voor kerkmeubilair.

Het restaureren van kerkmeubilair, lambrisering, preekstoel, biechtstoel , ... is vaak noodzakelijk voor het behoud van ons patrimonium.
Het is onze plicht, deze meubelen die soms honderden jaren oud zijn en vaak erg beschadigd zijn, te conserveren voor de volgende generaties.De St-Anna kerk te Brugge
 
De Sint-Annakerk heeft een bewogen geschiedenis. De Sint-Annaparochie was oorspronkelijk een deel van de Sint-Kruisparochie dat binnen de veilige stadsomwalling van 1297 lag en zelfstandig werd in 1668. De eerste laatgotische driebeukige kerk werd tijdens het Calvinistisch bewind in 1581 afgebroken.


Tussen 1607 en 1621 werd met de oude materialen en nieuwe gotische kerk gebouwd in de vorm van een zaalkerk. 
Daarvan is enkel slechts de ranke toren in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven, want reeds vlug onderging de kerk een barokke gedaanteverandering. In 1657 werd het houten gewelf vervangen door een gemetseld gewelf in de eigen barokvorm en kregen de vensters een gedrukte boog. In die tijd kreeg de kerk ook een uitzonderlijke barokke aankleding. 


Wie met het gevoel van een eenvoudige dorpskerk binnenkomt, staat verbaasd over de barokke weelde van het interieur, waardoor de Sint-Annakerk van de Bruggelingen de titel van ‘salonkerk’ kreeg.

Die fierheid steunt ook op het feit dat de parochianen van die toen arme stadswijk zelf hun nieuwe kerk en haar meubilair hebben bekostigd. 
Uit de overvloed stellen wij enkele merkwaardigheden voor, en laten de andere over aan uw belangstelling tijdens uw bezoek. De koperen centrale kroonluchter is nog de originele.


Centraal in het muurbeschot van de rechterkant staat de barokke preekstoel (1670) gebeeldhouwd door Maarten Moenaert.
Vóór het Concilie van Trente had de homilie van de priester plaats bij een ambo of een lezenaar bij het altaar of aan de deur van de koorafsluiting.

Omdat de Katholieke Hervorming de nadruk legde op het geloofsonderricht, werd een preekstoel geplaatst tussen het volk, dat zich voor de preek naar de predikant richtte.De preekstoel bestaat uit een trap, een steunblok, een kuip en een klankbord.Deze prachtige barokke preekstoel werd op veel verschillende wijze met allerlei geloofssymbolen versierd. 
Predikanten maakten van die beeldentaal veelvuldig gebruik, zodat de gelovigen niet alleen konden genieten  van het woord maar ook van het oog.
De steunblok van de preekstoel wordt gevormd door drie in elkaar gestrengelde engeltjes, een meesterstuk van kennis en uitwerking.


Symboliek : De duif in  het klankbord, dat zich ongemeen breed uit boven de kuip uitstrekt, symboleert  de H. Geest,  de duif onder het klankbord, die rondom zijn krachtige stralen de goddelijke genade uitzendt.
Dit is de nieuwe duif  voor het klankbord van de preekstoel. ANNO 2012

Ze zal ook nog verguld worden. 


Voor meer informatie over de Restauratie en Reconstructie van ornamenten in hout, houtsnijwerk, contacteert u mij gerust.Geen opmerkingen:

Een reactie posten