WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

vrijdag 19 oktober 2012

HET ACANTHUSBLAD | ORNAMENTIEK | STIJLKENNIS | ORNAMENTEN IN HOUTAcanthusblad Oudheid
Patrick Damiaens
Ornamentsnijder- Houtornamentist

Ornamentiek
Het Acanthusblad

Van alle ornamentale ontwerpen die van de natuur zijn ‘geleend’, is het acanthusblad de meest populaire. Het is een ornament dat zich leent voor eindeloos vele toepassingen .


Acanthus Mollis blad

Sinds de introductie ervan bij de Grieken, komt dit ornament in elke westerse stijlperiode steeds terug . Het eventuele symbolische of heilig belang hebben we nooit kunnen bewijzen of aantonen. Maar de frequentie en variatie der toepassingen zijn onbeperkt in de decoratie van gebouwen, interieur en meubilair.

Ornamentiek Acanthusblad Barok

Deze plant groeit wild in het zuiden van Europa, er zijn vele variaties, Akanthos Mollis, Akanthos Spinosus,… Het uiterlijk ,de nerven ,vormgeving  kortom de ornamentiek van het acanthusblad is in elke stijlperiode steeds anders.
Het acanthusblad is onder de naam acanthusmotief uitgebreid toegepast binnen de Korinthische orde van de Oud-Griekse architectuur, voornamelijk op zuilen en friezen

De Griekse vorm van de acanthus had puntige bladeren, in de Romeinse periode worden de punten ronder en breder, en soms met krachtige en energieke bochten.

Constructieve tekening van een Acanthusblad (gedeeltelijk)


De Byzantijnse en Romaanse stijlperiode gingen terug naar de originele  en basis vormen van het ornament, een minder delicate vormen.

De vroeg Gotische stijl combineerde het acanthusblad met plaatselijke planten, latere Gotiek maakte gebruik van lang (in combinatie met acanthusbladeren) uitgerekte,getrokken zelfs bizarre vormen. Ze waren wel allemaal van meer of minder natuurlijke oorsprong, maar geïdealiseerd zodat ze niet meer te herkennen vielen.
Acanthusblad op een lijst


De Renaissance liet het antieke ornament herboren. Het opgedraaid acanthusblad (in Friezen) kwam in deze periode tot de hoogste vorm van perfectie. De renaissance is voor de daarop volgende stijlperiodes een bron van inspiratie.

Maar deze daarop volgende stijlperiodes hebben steeds een eigen specifiek uiterlijk,  karakter en details die alleen door een specialist of kenner in de ornamentiek te onderscheiden vallen. Soms is de stijl door zeer kleine details en veranderingen in de structuur van het ornament te herkennen.

Toepassing van een acanthusblad in de meubelkunst

Acanthus bladeren Toepassing  voor Luikse Sculptuur - Meubelen

Zelfs in de 16de  tot en met 19de eeuw zal het uiterlijk van het acanthusblad niet alleen verschillen in de westerse stijlperiodes ( Barok, Rococo, Lodewijk stijlen, Neo-Stijlen...) maar zelfs van land tot land. (Frankrijk,Duitsland, Nederland, engeland...

 Enkele toepassingen van het decoratief acanthusblad in stijlvolle interieurs ,decoratie en meubilair.


Gesneden lambrisering ,Petit Trianon (Versailles) Lodewijk XVI stijl


Grand Trianon ,Versailles

Tekeningen: Ik studeerde 3 jaar voor Houtornamentist aan het befaamde  'Section Sculpture  Don Bosco' in Luik. Dit zijn enkele tekeningen en ontwerpen van deze school.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten