WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

maandag 29 oktober 2012

Het snijden van een fronton in eikenhout | GESNEDEN FRONTON | GESCULPTEERDE LUIKSE FRONTON | GESNEDEN KUIF IN HOUT

Sculpteren van een fronton , Luikse stijl
Patrick Damiaens
Ornamentsnijder - Houtornamentist


Luikse Meubelen
'Het snijden van
een Fronton of kuif '.Het Fronton in de Bouwkunde

Het fronton is in de bouwkunde de bekroning van een gevel, venster of ingang in driehoeks- of segmentvorm.

In de Klassieke Bouwkunst (Grieken en Romeinen) werd het fronton vaak in de voorgevel gebruikt om de ingangspartij te benadrukken. Gebouwen die later zijn gebouwd in een classicistische en neoclassicistisch stijl, hebben vaak ook een fronton.

Het fronton werd in de klassieke Griekse architectuur (tempels) toegepast. Bij de barokke architectuur werd ook wel het gebroken fronton toegepast . Hierbij werd het middendeel van het fronton niet aangebracht, zodat enkel de linker- en rechterkant van het fronton aanwezig waren als twee driehoekige structuren.

Soms worden de woorden "fronton" en "timpaan" door elkaar gebruikt. Een timpaan is ook een versierend element in de architectuur, veelal bij kerken, maar stamt uit de Middeleeuwen.


Fronton van het Pantheon  in Parijs


Een fronton of Kuif ?

In de Vlaamse meubelkunst is het gebruikelijk 'de gesneden of gesculpteerde Fronton' als naamgeving te nemen.

De gesneden fronton  in de meubelkunst is de naamgeving die het meest gebruikt of toegepast wordt in Vlaanderen, want als je met een Antiekhandelaar of kunstverzamelaar praat over  bepaalde types , stijlen of onderdelen van een antiek meubel zal hij  automatisch de naamgeving 'de Fronton' verkiezen . Ik ben niet zeker waarom dit zo is, maar ik denk dat het komt door het vele gebruik van  Franse woorden of het overnemen , eventueel gedeeltelijk van deze woorden in de Vlaamse taal.  

De naam  fronton, sculpté en bois is de benaming die in Franssprekend België en Frankrijk gebruikt word om  het hoogste punt van het meubel een naam te geven. Eigenlijk net hetzelfde als in de bouwkunde.  Het gebruik  van deze benaming, maar dan vereenvoudigd enkel 'Fronton'  zou misschien te wijten zijn aan de vele toepassingen van een Fronton bij Luikse meubelen, dat een typisch  Belgisch meubel is. 

Een fronton of een kuif

Als ik spreek over de fronton van een kast met een Nederlandse klant, trekt hij soms een niet begrijpend fronsend gezicht en met een weinig uitleg begrijpt hij het wel wat ik bedoel en begint hij  te grijnzen, 'zeker een Vlaams woord' verzekert hij mij. 
Ik lach, ja, zo heb je vele van deze woorden, want B.v. 'sculpteren in hout' betekent in Vlaanderen  hetzelfde als  'snijden in hout' voor Nederland. Sculpteren  in hout is een 'Vlaamse verbastering' van het Franse woord  Sculpture sur bois, het werk  van de sculpteur . En het woord 'hout-Sculpteur' word dan ook weer een gebruikelijk woord in Vlaanderen 'om aan te geven dat iemand aan houtsnijden doet'.

Hij verzekert mij dat de dit helemaal verkeerd is.
Want in Nederland is de 'correcte' benaming ' Een kuif ' . De kuif van een spiegellijst of de kuif van een meubel.....
Grappig toch. In België betekent dat dan weer, haar dat recht op de hoofdhuid staat.

De volgende foto's geven een kleine impressie , de verschillende stadia bij het snijden of sculpteren van een Fronton of Kuif in Luikse stijl.


Het snijden van een fronton in eikenhout 


GESCULPTEERDE LUIKSE FRONTON | GESNEDEN KUIF IN HOUTGESCULPTEERDE LUIKSE FRONTON | GESNEDEN KUIF IN HOUT

GESCULPTEERDE LUIKSE FRONTON | GESNEDEN KUIF IN HOUTEen gesneden kuif voor meubel of spiegellijsthttp://www.patrickdamiaens.be
Onze FB Pagina linkGeen opmerkingen:

Een reactie posten