WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

vrijdag 26 oktober 2012

HET SNIJDEN VAN EEN GREEN-MAN | Een Groene Man of Bladmasker | Woudgeest houtsnijwerk

Patrick Damiaens
Ornamentsnijder

HET SNIJDEN VAN EEN GREEN-MAN, woudgeest

De groene Man of ‘Green Man’, een met bladeren overgroeid gezicht, is een thema dat men op vergelijkbare wijze voorgesteld tegenkomt door heel Europa. Gezien het feit dat hij waarschijnlijk een verbeelding is van een machtige, zij het mysterieuze, geest uit een voor-Christelijke cultus, zou men misschien niet verwachten hem zo vaak aan te treffen in beeldhouwwerk in en aan Christelijke kerken.

Green Man in het Louvre, Parijs

Toch is het zo; waarschijnlijk komt dit doordat de nog jonge Kerk er weinig moeite mee had de tradities van al langer bestaande religies over te nemen.
De Groene Man is samengesteld uit twee elementen- het menselijke gezicht en de bladvormen- en het is de opgave tot een ontwerp te komen waarin beide elementen in een eenvoudige vorm goed tot hun recht komen.
Ik heb hier gekozen voor een rechthoekige vorm, maar uzelf een cirkel meer passend vindt is dat ook mogelijk.

De Green Man komt in vele gedaanten voor en spreekt bijna altijd sterk tot de verbeelding. In de kathedraal van Bamberg in Duitsland bevindt zich een ontzagwekende, in steen uitgehouwen. Dez groene Man was ook de inspiratie voor mijn versie in Lindehout. Het hele masker is een acanthusblad, zo subtiel ontworpen en uitgevoerd dat je onmogelijk kunt bepalen waar het blad een gezicht wordt en waar het gezicht een blad.

BAMBERG GREEN MAN

Bij sommige versies van de Green Man  zien ze eruit als een gezicht dat je vanachter de bladeren aankijkt. Bij andere groeien de bladeren uit het gezicht en het hoofd, en vaak zelfs uit de mond.
Het ontwerp van het gebladerte wisselt ook, maar de drie meest voorkomende bladsoorten die we kunnen onderscheiden zijn acanthus, eikenblad, en wingerdblad.

DE VERSCHILLENDE STAPPEN:
De versie die ik maakte is gebruik gemaakt van het acanthusblad. Lindehout Afm.25 X17cmDikte 5 cm

Het tekenen van een Green-Man


Eerst word er een ontwerp gemaakt van de Green Man op papier, de grote contouren van het masker zijn de belangrijkste lijnen.

Het is niet nodig veel details aan te brengen op papier, wel belangrijk is die grote basis lijnen die de vorm van het Masker ’Green Man’ gaan bepalen.

De contouren worden op kalkpapier overgetekend, dit kalkpapier wordt bevestigd op het hout door middel van duimspijkers op tape. Door middel van doorslagpapier en een kraspen word de tekening op het linde hout aangebracht.

Het lindehout word op een MDF, blok of vezelplaat verlijmd . Tussen plaat een lindehout zal een krant mee gelijmd worden deze krant zal er voor zorgen dat er een gemakkelijke scheiding is bij het losmaken van de afgewerkte Green Man.

Verlijming van de Green Man op een plaat


Het te bewerken hout of ornament bevestigen op het werkblad is zeer belangrijk, als het hout of ornament een vorm vertoond dat het  niet conventioneel vastgezet kan worden, kan de bevestiging gebeuren zoals hierboven beschreven. Persoonlijk heb ik  positieve ervaringen mee.

Het eigenlijke snijden kan beginnen. Door het modeleren van de Green Man verdwijnt ook de originele tekening en ook zal de tekening een lichte vervorming krijgen omdat er een hoogte verschil van 5cm moet overbrugt worden. 
Op de tast’ worden de gelaatstrekken en bladeren aangebracht we zijn in principe nog aan het zoeken naar de juiste vormen. Laat  er met de bureaulamp onder verschillende hoeken licht op vallen. 


Modeleren van de Green Man


Werk over de gehele oppervlakte om gelijkmatig alle onderdelen op diepte te brengen.
Met een passer worden maten en verhoudingen links en rechts van het gezicht vergeleken.

Het gezicht is het moeilijkste deel, hier kun je met één steek de gehele gelaatsuitdrukking totaal veranderen.
Door het modeleren verdwijnt een groot deel van de tekening deze zal herhaaldelijk terug aangebracht moeten worden door de houtsnijder zodat hij steeds verhoudingen en belangrijke maten 'in het zicht blijven' .

 
Ook als je al vrij ver bent gevorderd, moet je er kritisch blijven naar kijken en eventuele veranderingen , hoe gering ook met potlood markeren.

De afwerking van de ogen.De Groene Man of Green Man

De Green Man op Youtube
Deel 1
 

 Deel 2
  


WEBSITE

Geen opmerkingen:

Een reactie posten