WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

zondag 28 oktober 2012

HET SNIJDEN VAN EEN ROZET | Rozet in hout gesneden | LODEWIJK XVI STIJL SNIJWERK EN ORNAMENTENLodewijk XVI-stijl snijwerk

Patrick Damiaens
Ornamentsnijder
De Rozet, 
een typisch classicistisch ornament . 

(Lodewijk XVI-Stijl )

 

Lodewijk XVI-stijl

In de laatste helft van de 18de eeuw ontstond in Frankrijk een nieuwe kunstrichting, die beschouwd kan worden als een reactie op de luchtige, gracieuze rococostijl en die zich kenmerkte door een versobering van de vormgeving en ornamentiek. Het is een teruggrijpen naar de antieke elementen.

Dit laatste ook onder invloed van de opgravingen die te Herculanum en Pompeï in 1709 en 1748 werden uitgevoerd.
 

Deze nieuwe stijlperiode, die voor een deel samenvalt met de regering van Lodewijk XVI (1774-1789), draagt, hoewel reeds tijdens Lodewijk XV aangevangen (stijl-transition), de naam Lodewijk XVI stijl. Deze eenvoudige en soms enigszins stijve stijl met zijn aan de Griekse en Romeinse stijl ontleende vormen, zoals medaillons, parel en eierlijsten, strikken, guirlandes , festoen en rozetten, droegen een gracieus karakter.

Een Festoen


In tegenstelling tot de rococo met zijn vrije en fantastische vormen werd de versiering herhaald en trad de symmetrie op de voorgrond. In alles werd werd naar de vereenvoudiging gestreefd en geometrische vormen, als rechthoek, vierkant, cirkel en ovaal, kwamen veelvuldig in gebruik.
Naturalistische bloem guirlandes, met linten gebonden, waren evenals aan het landleven ontleende attributen ( Trofeeën) zeer geliefde versieringsvormen. Het snijwerk is in deze periode ook zeer verfijnd en zeer vaak naturalistisch.

 

De versiering die tijdens de rococo alles overheerste, kreeg in deze L. XVI periode weer een dienende taak. De constructie van het meubel werd niet meer door de versiering en ornamenten verdoezeld.

Waarschijnlijk is de rozet het meest typische ornament dat met de Lodewijk XVI stijl is verbonden. Je kunt ze in twee groepen onderbrengen, de ronde of vierkante. 
 
Als de rozet in een vierkante vorm voorkomt dan word meestal het acanthusblad als versiering gebruikt (Acanthus-rozet) in de ronde vorm noemt men ze zonnebloem- rozet. Maar een moeilijkere ronde vorm is  het getorste of opdraaiende rozet ( acanthusblad), dit vind ik persoonlijk de meest dynamische van alle rozetten.

Typische Lodewijk XVI Lijsten
 

De volgende foto's laten kort zien de verschillende stappen voor het snijden van een vrij grote getorste rozetten.

Het was een kleine opdracht voor een klant in Duitsland ,een onderdeel in de decoratie van een  bibliotheek, uitgevoerd in eikenhout.


Het sculpteren of snijden van een Rozet

Een rozet in hout

Een rozet in hout gesneden


WEBSITE

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten