WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

dinsdag 30 oktober 2012

GIPSORNAMENTEN | GIPSEN AFGIETSELS | GIPSEN BEELDEN | Afgietsels van historische ornamenten | Ornamenten uit gipsAfgietselwerkplaats van het Museum
Patrick Damiaens
Ornamentsnijder

Afgietsels van Historische Ornamenten en gipsen Beelden

Museum van kunst en Geschiedenis in Brussel
 

De Afgietselwerkplaats van het Museum van Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark ,Brussel
Gipsornamenten,Ornamenten van gips, Gipsen afgietsels en beelden


Zoals u reeds kon lezen in andere blog-items is de zoektocht naar nieuwe ornamentale voorbeelden, vormgeving en inspiratie een belangrijk onderdeel in de vorming van een goed houtornamentist -houtornamentsnijder.

Niet alleen schetsen en fotomateriaal, hetgeen sinds de invoering van de digitale camera een steeds groter en belangrijker onderdeel geworden is in het vergaren van kennis, ook tastbare voorbeelden in allerlei materialen blijven de belangrijkste vorm van inspiratie.  Aangezien voorbeelden in hout, steen of klei niet zo evident zijn om te verwerven, zijn gipsornamenten, ornamenten uit gips, gipsen afgietsels , gipsen beelden en plaastermodellen  de ideale  vervangers  voor de houtsnijder.

Ornamenten uit gips
Prachtige modellen en voorbeelden , gipsornamenetn

Deze ornamenten uit gips, gipsen beelden en afgietsels hebben van een grote educatieve waarde.  Ze laten de ornamentist daadwerkelijk zien hoe vormgeving en karakter van een bepaalde stijlperiode eruit ziet of welke ornamenten typisch zijn voor een bepaalde stijlperiode.

Als ik in het buitenland bij collega-ornamentsnijders op bezoek ben, gaat automatisch mijn volle aandacht eerst naar hun persoonlijke collectie plaastermodellen, ornamenten uit gips en afgietsels van gips die de muren sieren van hun atelier.  Dit is een enorme rijkdom aan informatie die ervoor zorgt dat je weer ‘goesting’ krijgt in het snijden van nieuwe uitdagingen.
Bas-reliëf van gips
4000 verschillende gietvormen gipsen afgietsels en gipsen beelden en ornamenten van gips 

Ook bij mijn jaarlijkse bezoek aan het Houtsnijders atelier van l’Ecole Boulle’ in Parijs, waar de muren afgeladen vol hangen met mooie ‘goodies’, overvalt me steeds dat hebberig gevoel van ‘die moet ik hebben’ of ‘was dat maar van mij’.  Op dat moment is de enige oplossing veel foto’s nemen.  Zo creëer je een mooi educatief archief, een persoonlijk archief dat nuttig is om later te raadplegen.
Maar zoals ik al zei, het is echt geen vervanging van ‘ the real thing ‘.  Figuren en gipsornamenten, gipsen afgietsels blijven  van essentieel belang voor de houtsnijder.Hoofdingang van het Museum
Brussel, Museum voor Kunst en Geschiedenis


Zo nu en dan kom ik in Brussel en één van mijn vaste gewoontes is een bezoek aan het Museum kwartier van het Jubelpark of Cinquantenaire.  Mijn absolute favoriet is het Museum van Kunst en Historie, het grootste Museum van België.  In het Jubelparkmuseum wandelt u van prehistorische vuistbijlen naar Egyptische mummies. 

U snuistert door het Delfts aardewerk en zet een stap achteruit om de indrukwekkende Brusselse wandtapijten te bekijken. U gaat de oosterse toer op tussen de Aziatische boeddha’s en reist naar de andere kant van de wereld om een reuzenbeeld van Paaseiland te zien. En dan is er nog de mooie collectie van Belgische art nouveau… Kortom, in het Jubelparkmuseum doorkruist u de continenten van de prehistorie tot de 20ste eeuw. 

Je loopt er heerlijk in verloren. Dit Museum heeft een afdeling ‘Atelier de Moulages’ of afgietselwerkplaats.  Je kunt er vrij rond lopen.  De mensen zijn supervriendelijk en het aankopen van gipsmodellen, afgietsels van ornamenten, gipsen beelden en bas-reliëfs aan betaalbare prijzen bestaat tot de mogelijkheid.
Je vraagt het best aan het loket van het Museum waar het zich bevind.
Een beetje geschiedenis.Afgietselwerkplaats van het Museum, gipsen beelden en bas-reliëfs
AfgietselwerkplaatsGipsen beelden, afgietsels en bas-reliëfs

De afgietselwerkplaats van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis werd opgericht in de 19de eeuw gedurende de regering van koning Leopold II. Zij beheert een collectie van ongeveer 4000 gietvormen van kunstwerken die dateren van de prehistorie tot de 18de eeuw, en baat die ook uit.


Gespecialiseerde vaklui maken elk afgietsel volgens oude technieken, en dat zowel bij het gieten van de afgietsels als bij het patineren. Kom eens kijken naar dat productieproces en de unieke collectie. Door afgietsels te koop aan te bieden, helpt het atelier ook kunst te promoten. Een keuze van kleine exemplaren is in voorraad. Grotere, zoals bustes, beelden ten voeten uit en reliëfs, kunnen worden besteld. Waarom je niet laten bekoren? 
Beelden en bas-reliëfs  van gips, afgietselwerkplaats van het Museum

Museum van kunst en historie, de afgietwerkplaats Ornamenten en afgietsels van gips

Enkele afgietsels en gipsornamenten zijn ook te vinden in de museumshop.
De toegang tot de afgietselwerkplaats is vrij. De Educatieve en culturele dienst van het Jubelparkmuseum organiseert er rondleidingen op aanvraag.
Meer info over Gipsen afgietsels , afgietsels en ornamenten van historische ornamenten uit gips.
Openingstijden
van dinsdag tot vrijdag: 9:30 - 12:00 en 13:30 - 16:00
gesloten op maandag, zaterdag, zondag,
gesloten op feestdagen en 01/01, 02/11, 15/11, 16/11 en van 25/12 tot 31/12
Geen opmerkingen:

Een reactie posten