WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

zaterdag 20 oktober 2012

Pearls Of Craftsmanship | Kwaliteitslabel voor Vakmanschap | Biënnale CLASSICA 2011 | TRADITIONEEL VAKMANSCHAPPatrick Damiaens op Classica 2011
MEESTERLIJK
Craftsmanship op Classica 
' levende Geschiedenis'


Ik ijver al jaren voor de op herwaardering  van ons Nationaal ambachtelijk cultureel erfgoed, dat niet alleen bestaat uit het bewaren van kunstwerken maar in het voortzetten van de ambachtelijke kennis.
Het is nu al enkele jaren bij me opgevallen dat uiterst bekwame vaklui , zelfs enkele  unieke in hun specifieke sector,  het steeds moeilijker krijgen , onze  samenleving te overtuigen  van  de noodzaak voor het behoud  en het koesteren van dit stukje kleurrijk  patrimonium.

De zoektocht  naar  de vervlakking in ons interieur en de eenheidsworst, aangeboden in deze wegwerpmaatschappij , doet ons niet goed.  Zelf kom ik veel in contact met vakmanschap , soms uit pure interesse ,  soms professioneel  in de vorm van een samenwerking van meerdere ambachten om zo uiteindelijk tot een gezamenlijk  eindresultaat, product  te komen. 

Toch krijgen “stielmensen” niet de erkenning die ze verdienen.  Artisanale producten worden veel te duur verkocht.  Handelaars willen uit deze producten evenveel winst halen als uit massaproductie, zodat ze onbereikbaar worden voor een grote groep mensen, die hun interieur willen sieren met de hoogste graad van handwerk.

Het echte vakmanschap, ons patrimonium kwijnt stilletjes weg  en heeft op termijn de neiging  van   een oubollig , marginaal karakter te krijgen,maar  uit het ambachtelijke kan het creatieve voortkomen, hoe meer ambachtelijke kennis, hoe meer voedselbodem er is om bepaalde sectoren,(Glas,hout ,metaal,) te laten uitgroeien.CLASSICA 2011 in KortrijkHet was dit voortdurend zoeken naar collega’s in de “Ambachten”, mijn persoonlijk visie en mijn passie voor mijn persoonlijk metier, houtornamentist  (ontwerpen en uitvoeren van ornamenten), dat ik in contact kwam met de organisatie van Classica 2011.   
Het waren zij die het  belang inzagen van een “Craftsmanship paviljoen”,  een plaats op Classica waar de bezoeker geconfronteerd wordt met het oerdegelijk vakmanschap.   

De organisatie vroeg aan mij een groep ambachtslui samen te stellen uit verschillende sectoren (voornamelijk interieur) om hun metier daadwerkelijk te tonen  aan het grote publiek.
Het was niet zo moeilijk een groep gepassioneerde “craftsmen” bij elkaar te krijgen: ze zagen dadelijk het belang  in van dit initiatief.  Het was enkel de vraag of ze er  tijd konden voor vrijmaken .  Er werden een 22 -tal mensen geselecteerd.

Ik geef een kleine toelichting aan Amerikaans Ambassadeur  Howard W. Gutman ,zijn vrouw en Stefaan De clerck


Atelier Tratteggio, Patrick Damiaens en Eddie Van Hoef

Ik dank de organisatie van  Classica 2011  voor de kans die we kregen om ons zelf te tonen op  deze biënnale.PEARLS OF CRAFTSMANSHIP
 
Vakmanschap label

Je staat daar 10 dagen lang met zo'n 22 afgevaardigde vakmensen op dit evenement , en in de gesprekken onderling kwamen we steeds dezelfde problemen , noden,  visie ... tegen: we zijn allemaal vakmensen met eigenlijk allemaal dezelfde problemen. 
Een van onze noden bleek een overkoepelende site van hoge kwaliteitsproducten te zijn , zonder invloed van een overheid of instelling , daar we vonden zelf, ' het zijn toch wij de vakmensen, die kunnen beslissen over de kwaliteit van een bepaald metier '. 

Vakmanschap label   
En zo is dat de afgelopen maanden stilletjes gegroeid, een site voor het echte vakmanschap, een site die de hoogste kwaliteit  zoekt  in elk individueel  segment.   
Het is een inspiratiebron geworden voor de particuliere klant , architecten, restauratiebedrijven …

Pearls of Craftsmanship’  kan voor velen een bron zijn van inspiratie zijn, in hun zoektocht naar personalisering of zelfs een aangename verrassing , een site met 20 leden , 17 Belgen en 3 Nederlanders .   
Deze site zal in de toekomst nog uitgebreid worden met andere sectoren.  De nieuwe leden  zullen aan dezelfde normen moeten voldoen om de geloofwaardigheid  in ons label te garanderen . 

Leden worden geselecteerd,  niet alleen om hun uniek vakmanschap, maar ook omdat ze enig zijn in hun sector, in hun metier (of dat nu in België, Europa of zelfs in de wereld is) of door hun lange bestaan (reeds vele generaties).   
Ze kunnen marktleider zijn of toonaangevend in hun segment  of werken met oude technieken , waarmee ze nieuwe wegen weten te bewandelen.  
Ze zijn passioneel, professioneel ,en beoefenen voltijds  hun metier, waarbij ze ook geregeld aan groepstentoonstellingen of evenementen meedoen om hun ambacht te tonen aan het grote publiek

Gregor's lijsten
Ons voorwoord,


Pearls of Craftsmanship’ promoot (Groepeert) traditioneel vakmanschap van hoge kwaliteit , zorgvuldig uitgekozen leden, stuk voor stuk unieke bedrijven . Ondersteunt  uiterst bekwame vaklui  met een bijzondere artisanale kennis  met historische gegroeide traditionele toepassingen ,maar ook met eigentijdse originaliteit.
 Dit is een plaats  waar de bezoeker geconfronteerd  word met  zijn  zoektocht naar  personalisering en  traditioneel vakmanschap .  Kennis willen maken met een groep van stielmensen  die van  duurzaamheid  en traditie  hun passie gemaakt hebben. 

‘Pearls of Craftsmanship ‘bestrijkt een palet van verschillende ambachten. Parels van artisanale beroepen die met hun originaliteit en breed perspectief , die u weten te  prikkelen en  te inspireren.
Voor mensen die zich  willen omringen door de hoogste graad van perfectie en smaak , een alternatief  bieden voor onbevredigende standaardoplossingen  waarmee  onze hedendaagse consumptiemaatschappij , ten onrechte , genoegen moet  nemenBezoek ons site.


WEBSITE PEARLS OF CRAFTSMANSHIP


Geen opmerkingen:

Een reactie posten