WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

maandag 29 oktober 2012

ROCOCO SNIJWERK | ROCOCO HOUTSNIJWERK | ROCOCO Ornament | Het Museum aan het Vrijthof in Maastricht

Een Rococo ornament
Patrick Damiaens
Ornamentsnijder


Een ornament in Rococo Stijl
Voor de vaste collectie van 
Museum aan het Vrijthof
in Maastricht (Nl)

Patrick Damiaens is reeds 25 jaar met ornamentiek en ornamentsnijden professioneel bezig. Voor het nieuwe Museum aan het Vrijhof in Maastricht (NL) kreeg hij een exclusieve opdracht.

In samenspraak met de conservator van Museum aan het Vrijthof en sponsors kochten ze een van mijn werken aan. Dat wordt opgenomen in de vaste collectie van het Museum. Een hele eer.

Het Museum aan het Vrijthof in Maastricht  is na de verbouwing drie keer groter en zal een gedeelte wijden aan de kunstambachten uit de 18de eeuw.
Interessant is dat niet enkel om het tentoongestelde werk gaat, het wordingsproces, de creatie van het kunstwerk werd afgelopen maanden vastgelegd door een filmploeg uit Nederland. 


Die zal een montage creëren waardoor het Museum over een educatieve film beschikt om te tonen bij het kunstwerk.
Op die manier krijgt de bezoeker van het Museum een beter beeld van de complexiteit van mijn métier.
De opening van het Museum aan het Vrijthof is voorzien op 15 Maart 2012, de vooravond van de TEFAF 'European Fine Art Fair' die ook hoofdsponsor is van het Museum.

Uit een blok eikenhout creëerde ik een Rococo applique met een engelenkopje. Het te snijden voorbeeld - wens werd door de conservator aangeleverd op papier, het ornament was getekend in Duitse Rococo-stijl
We hebben geprobeerd er iets moois van te maken. 33cm Hoogte 25cm Breedte 5cm dikte in eikenhout uitgevoerd.


Artikel in het NIEUWSBLAD

Museum aan het Vrijthof
Museum aan het vrijthof
500 jaar Made in Maastricht

Het centrale thema van Museum aan het Vrijthof is 500 jaar Made in Maastricht; 500 jaar creativiteit en ondernemerschap. Aan de hand van authentieke verhalen en de tastbare herinneringen aan vijf eeuwen kunstnijverheid en maakindustrie wordt de geschiedenis van de culturele identiteit van de stad Maastricht verteld en gevisualiseerd. 

De bezoeker wordt dankzij eigentijdse getuigen zelf getuige van de geschiedenis. De reflecties van deze getuigen op de gebeurtenissen en omstandigheden van hun tijd brengen de tijdsgeest tot uitdrukking en laten ook de bezoeker reflecteren op de geschiedenis. De bezoeker begint aan een reis door 500 jaar Made in Maastricht in het recente verleden. Hij wordt van kamer naar kamer door de tijd geleid, parallel aan de geschiedenis van de gebouwen, in omgekeerde chronologie. 

De overdekte binnenplaats van het Museum

Daarbij krijgt elke bezoeker een RFID-chip (Radio Frequency Identification) mee. Door middel van deze chip ‘traceert’ het museum waar de bezoeker zich in het gebouw bevindt en in welke taal hij wil worden toegesproken. 

Het gebouw reageert op de aanwezigheid van de bezoeker, zonder dat de bezoeker daar handelingen voor hoeft te verrichten. De techniek maakt op een subtiele, onzichtbare manier oude tijden zichtbaar én hoorbaar. 

Tekst Museum aan het Vrijthof

De volgende foto's laten enkele stadia van bewerkingen zien.


De eigenlijke basis, dit is ons voorbeeld

Er word een schets gemaakt

Het uitzagen met de wipzaag

Het modeleren van de bloemen


Het vormgeven van de asymmetrische palmet

De bloemen worden afgewerkt

Het modeleren van het engelenkopjeHet Rococo Applique is af

Rococo Snijwerk voor het Museum aan het Vrijthof


 


WEBSITE


Lid van Pearls of Craftsmanship


Geen opmerkingen:

Een reactie posten