WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

maandag 22 oktober 2012

TEFAF | The European Fine Art Fair | Antiekbeurs van Maastricht
Patrick Damiaens
Ornamentsnijder - Houtornamentist

Bezoek aan de Antiek beurs van Maastricht
DE TEFAF Waarschijnlijk is het bezoek aan Musea en Kastelen  de belangrijkste bron van inspiratie voor de houtornamentsnijder
Het zijn plaatsen waar de vakman zijn ideeën haalt, waar hij op zoek gaat naar nieuwe uitdagingen en steeds voor nieuwe verrassingen komt te staan, en zelfs na 25 jaar nog steeds het gevoel heeft iets nieuws te leren.

Er gaan kijken hoe je collega’s  300 jaar geleden de problemen oploste, hun kennis van de smaakvolle verhoudingen toegepaste in het interieur , hun kennis van  decoratie en snijtechnieken . 
 
I
n de 25 jaar dat ik met Ornamentiek bezig ben, weet je inmiddels waar en in welke Museum of Kasteel ,welk soort ornament, stijl, karakter, kwaliteit er te vinden is. Of in welk kasteel de mogelijk bestaat er foto’s te nemen of…. nota’s te maken als dat nodig mocht zijn.
Op een antiekbeurs vraag je het gewoon even aan de standhouder, hij zal je meestal wel toestaan foto's te nemen, want hij kent je niet en misschien, héééél misschien ben je wel een mogelijke klant voor hem.

 
Zoals elk jaar in een prachtig decor

TEFAF 2011

The European Fine Art Fair , The TEFAF
In dit Blog item bezoeken we de TEFAF in Maastricht , laten we gerust zeggen het jaarlijkse wederkerend evenement  waar wereldwijd reikhalzend  naar uitgekeken word. Ik mag echt van geluk spreken dat ik maar 20 min. van Maastricht en de TEFAF af woon.

Op de TEFAF worden 's werelds mooiste en duurste schilderijen, beelden en juwelen tentoongesteld aan potentiële kopers. De beurs is onderverdeeld in negen secties: Paintings, Antiques, Modern, Design, Paper, Classical Antiquities, Manuscripts, Showcase en Business Pavillion.


Er nemen 260 kunst-, antiek- en designhandelaren deel uit 16 landen: Argentinië, België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Korea, Monaco, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Verenigde Staten, Uruguay en Zwitserland. 
De beurs heeft een grote internationale faam op het gebied van oude meesters. Ongeveer 80% van het wereldaanbod is jaarlijks te vinden op TEFAF. Het evenement trok in 2012 (25 ste Editie) ruim 73.000 bezoekers uit 55 landen.


De organisatoren verzekeren zich van de kwaliteit, conditie en de authenticiteit  van de geëxposeerde kunstwerken door alle werken vóór de beursopening te laten keuren door een team van plusminus 170 experts, onderverdeeld in circa 28 commissies, waarbij ook het Art Loss Register betrokken wordt.

WEBSITE TEFAF  http://www.tefaf.com


MALLETT LONDON


Het voor de ornamentsnijder - houtsnijder belangrijk  veel documentatie,  voorbeelden en foto's te verwerven , deze bron van inspiratie kan later geraadpleegd worden bij een eventuele restauratie of reconstructie van ornamenten. 

Bij de creatie en tekenen van een nieuwe ornamenten en stijlcomposities  is een uitgebreide bibliotheek van boeken en foto's echt noodzakelijk, deze informatie geeft de ornamentsnijder een grotere vrijheid bij het tekenen.Veel informatie (foto's)draagt ook bij dat de houtornamentsnijder een groter palet van van vormen en karakters kan raadplegen. En dit samen met een grote hoeveelheid gipsafdrukken en houten voorbeelden ben je  al goed op weg .

Rembrandt

Hier volgen enkele mooie ornamenten, gesneden spiegels ,kaders, boiserie die ik de laatste jaren op de TEFAF gefotografeerd heb.
Misschien ook voor u wel een bron van inspiratie.

een Engelse spiegel, Chippendale
 
Kuif  van een spiegel gesneden in LXVI stijl


Barometer eind 18de eeuw
Een complete leefkamer, boiserie, een prachtig gesneden, vergulde en geverfde Boiserie

Prachtige in LXVI stijl gesneden en vergulde spiegel
WEBSITE

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten