WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

zondag 4 november 2012

LUIKSE ORNAMENTIEK | LUIKS SNIJWERK | LUIKSE ORNAMENTEN | De Luikse stijl

Patrick Damiaens, houtornamentist
Patrick Damiaens
Ornamentsnijder - Luikse Meubelen

Luiks Snijwerk, Luikse ornamentiek en het Luikse meubel

De verschillende stijl periodes

De vergelijkende chronologische tabel van de luikse meubelstijlen
met de Franse meubelstijlen in de 18de eeuw.

De vergelijkende chronologische tabel van de luikse stijl of meubelstijlen

Luikse 3-deurs Bahut,  d'Ansembourg Museum Luik

De classicistische Luikse stijl (1715-1730)
alias stijl Louis XIV
Deze meubelstijl verschijnt in Luik na het overlijden van de Zonnekoning te Versailles (Frankrijk) in 1715. Het Prinsbisdom Luik volgt de modetrends  van Parijs met een tijdsverschil van meer dan 10 jaar, maar behoudt van een unieke originaliteit. De ornamenten, het snijwerk, de ornamentiek en composities zijn symmetrisch.

De schelp heeft de vorm van de Sint-Jacobs schelp. Het palmet lijkt op een gerafeld stuk stof. De fond of achtergrond is dikwijls gedecoreerd  met een ruitvormig vlechtwerk  in de compositie. Heel typisch zijn de met een acanthusblad versierde moulures. 


De Luikse vroege Rococo (1730-1740)
 alias Régence
Het houtsnijwerk wordt sierlijker en levendiger, de asymmetrie word geleidelijker in composities verwerkt. De primitieve rocaille verschijnt, eerst vrij naïef en nog sterk op een   schelp gelijkend. Het verwerken van natuurgetrouwe motieven ,uit de natuur onttrokken kenden een succes zonder voorgaande. Loofwerk en bloemetjes op fijne steeltjes, elegante twijgen , blaadjes en vruchten , de palmet in de vorm van een vleermuisvleugel, de typische "hanenkam" en de asymmetrie , C en S vormen in de compositie.

Symmetrie, Een naïeve rocaille en de verschillende soorten Culot ( = naam van een ornament dat steeds, of toch bijna altijd op het einde van een compositie word aangebracht.
Detail van de Boiserie in het d'Ansembourg museum te Luik


Het d'Ansembourg Museum te Luik

Luiks snijwerk

De Luikse hoog Rococo (1740-1760)
alias Louis XV
De composities en ornamentiek  zijn zeer weelderig. De Luikse ornamenten kronkelen zich in een fantasievolle compositie vol expressie en leven. De symmetrische ornamentiek verdwijnt bijna volledig. De rocaille wordt het hoofdmotief in de Luikse composities. Het acanthusblad volgt de vorm van de rocaille, architecturale motieven worden geïntroduceerd, (Typisch Maastricht Regio) ,het gebruik van trofeeën ,thema’s van  muziek, oorlog, wetenschap,..  engelfiguren of Putti's, vleugels van vogels…

Rijke vormgeving en karakter volle composities, de rocaille overheerst, gebruik van architecturale motieven.

Luikse Lodewijk XV-stijl, detail van een biechtstoel


De Luikse verzadigde Rococo (1760-1780)  
alias Régence 2e fase
We komen stilaan op een hoogtepunt, de Rococo en totale asymmetrie verdwijnt stilaan.  De ornament snijders gaan terug in de tijd om uit het ornamenteel repertorium van de vorige stijlperiodes, met in bijzonder de classicistische periode inspiratie te putten.

Symmetrische schelpen, C en S vormen in de compositie, acanthusbladeren. En van de vroege rococo: de palmet in de vorm van acanthusbladeren en "hanenkam". Het rocaille motief verliest haar dominerende invloed. Maar het architecturaal karakter en de natuurlijke vormen blijven behouden.

Luikse Garde-Robe kast , detail

Het Luikse Neoclassicisme (1780-1820)
alias Louis XVI
De ornamentiek , snijwerk en de composities worden geïnspireerd door de klassieke Romeinse versieringen (opgravingen Pompeï en Herculaneum). Ornamentiek en versieringen uit de oudheid, zoals rais-de-coeur, de parellijst en de lijst met de olijfvorm, het lint, trofeeën, laurier en olijfbladeren, rozetten, vervangen stilaan de versieringen van vorige stijlperiodes.

Luikse commode in Lodewijk XVI-stijl, typisch versieringen zijn de guirlande en de rais-de-coeur lijst . Met gedraaide  balustervormige poten.


Luikse commode in Lodewijk XVI-stijl


Detail  van een Luikse commode, gesneden in Luikse Lodewijk XVI-stijl, duidelijk te herkennen in de compositie ,de ovale of ronde vorm, de strik ,de rais-de-coeur lijst en de hoorn des overvloeds.

Luiks snijwerk, Lade van een Luikse Lodewijk XVI-stijl


Detail van een Luikse Garde-Robe kast in het d'Ansembourg museum te Luik, Luikse L.XVI stijl Duidelijk te herkennen aan de parellijst, de trofee met als thema 'muziek' , de rozet, de strik en het lint.

Luikse Garde-robe, Detail Luikse snijwerk
WEBSITE PATRICK DAMIAENS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten