WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

zondag 9 december 2012

Het snijden van een parellijst | Een parellijst in hout | OLV Basiliek in Maastricht

Het snijden van een parellijst
Patrick Damiaens
Ornamentsnijder

Een parellijst in hout -
De verschillende stadia

In tegenstelling tot mij andere blogitems volgt hierna een 'mini-item' over het snijden van een parellijst.  Misschien hebben jullie er wat aan. 

Voor sommigen onder ons zijn de sociale media zoals Facebook en Twitter een dagdagelijkse bezigheid geworden.  Alles moet men tegenwoordig maar kunnen delen met de medemens.  

Maar het grootste deel van de aangeboden informatie op sociale media is van een onbelangrijk niveau en nauwelijks het vermelden waard. 

Misschien is dit blogitem over het snijden van een parellijst ook wel zoiets.  Het is niet altijd nodig alle informatie te delen met elkaar, maar ik had reeds enkele foto's genomen van de verschillende stadia.  Dit item over het snijden van een parellijst heeft een educatief doel.  Aan u om te oordelen of dit terecht is.Voor de OLV Basiliek in Maastricht


Het beeld, een 14e-eeuwse Duitse Piëta, dat ook op de console in de nis stond, werd de afgelopen maanden gerestaureerd. De voet van de Piëta staat op een rechthoekig blad. In principe een goede manier. 
Echter, dat rechthoekige blad stak met twee uiteinden buiten het bovenblad van de console en dat deed veel afbreuk  aan de presentatie van de Piëta.


Om de Piëta beter tot haar recht te doen komen hebben we in opdracht van de OLV Basiliek een conisch verhoog (conische verhoging) aangebracht, waardoor de Piëta  een 15-tal cm hoger kwam te staan. De Piëta kreeg daardoor ook meer uitstraling.


Deze verhoging is voorzien van een parellijst.  Van de verschillende stadia van het sculpteren van deze parellijst laat ik u de volgende foto’s zien.


OLV Basiliek in Maastricht
De verhoging op de console loopt goed over in het originele, en is helemaal niet storend.

http://www.patrickdamiaens.beGeen opmerkingen:

Een reactie posten