WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

dinsdag 22 januari 2013

Inspiratie voor de Houtsnijder | Gipsornamenten en tastbare voorbeelden voor de houtsnijder | Gipsen Modellen van Ornamenten | Voorbeelden HoutsnijwerkHoutornamentsnijder
Patrick Damiaens

Het maken van een gipsornament
Tastbare voorbeelden voor de houtornamentsnijder

Zoals u eerder kon lezen in andere blog-items zijn gipsmodellen belangrijk voor een ornamentist.
Een gipsmodel, de naam zegt het al,  is een ruimtelijk voorbeeld van hoe een bepaald ornament eruit ziet.  Ze laten bijvoorbeeld de houtornamentist daadwerkelijk  een tastbaar zien hoe de vormgeving en het karakter van een bepaalde stijlperiode.   
Omdat bepaalde ornamenten typisch zijn voor een bepaalde stijlperiode, kun je daardoor mede afleiden uit welke periode een meubel of gebouw dateert. 


Mijn atelier
In de vorming tot een goed houtornamentist –houtornamentsnijder spelen ornamentale voorbeelden , door hun vormgeving en tastbare aanwezigheid dan ook een belangrijke rol. Ook de gevestigde ornamentist kan er veel inspiratie uit putten. 
Een ornamentist is dus atijd op zoek naar nieuwe voorbeelden. Als ik in het buitenland bij collega-ornamentsnijders op bezoek ben, gaat automatisch ook mijn volle aandacht naar hun collectie plaastermodellen en andere afgietsels van gips die de muren sieren van hun atelier.  
Dit is een enorme rijkdom aan informatie die ervoor zorgt dat je weer ‘goesting’ (=trek) krijgt in het snijden van nieuwe uitdagingen

 
Ook bij mijn jaarlijkse bezoek aan het Houtsnijdersatelier van l’Ecole Boulle’ in Parijs, waar de muren afgeladen vol hangen met mooie ‘goodies’, overvalt me steeds dat hebberig gevoel van ‘die moet ik hebben’ of ‘was dat maar van mij’. Op dat moment is de enige oplossing veel foto’s nemen.
Zo creëer je een mooi educatief archief, een persoonlijk archief dat nuttig is om later te raadplegen.


L'école Boulle Parijs


Zoals ik al zei, het is echt geen vervanging van ‘ the real thing ‘.  Gipsornamenten en andere gipsen afgietsels blijven  van essentieel belang en zijn niet weg te denken in de vorming  van een houtsnijder die zijn métier ernstig neemt. 
Schetsen en fotomateriaal, vooral door de digitale camera, zijn een steeds groter en belangrijker onderdeel geworden in het vergaren van kennis, maar kan het gipsmodel niet vervangen.


L'école Boulle
Het gebruik van het gipsmodelWaarom zijn gipsornamenten voor de ornamentsnijder ontstaan.

Wanneer  men vroeger een opdracht kreeg om een versiering of ornament te maken, werd het ontwerp eerst in klei geboetseerd om aan de opdrachtgever te laten zien of het ontwerp voldeed. 
De ornamentsnijder zou dan met dit kleimodel aan de slag kunnen om er een ornament in hout bij te maken. Maar helaas de klei droogt uit, het model scheurt, er vallen stukken van af en dat werkt dus niet. 
Toen niet en nu ook niet. De oplossing werd gevonden door eerst een mal van het kleimodel te maken en dan deze mal vol te gieten met gips. Ziedaar: het gipsmodel is geboren. 
Dat was veel duurzamer en omdat het gips hard was, kon de ornamentsnijder ook maten nemen voor zijn werkstuk.  Op die manier werden ook basisornamenten  zoals een acanthusblad in gips afgegoten om als voorbeeld en inspiratiebron voor de leerlingen te dienen.


Eigenlijk is deze werkwijze nog steeds heel relevant en ik pas het ook toe bij de opleiding van mijn cursisten.


 ------------------------------------------------------------
Het maken van een gipsornament
Tastbare voorbeelden voor de houtornamentsnijder

In dit blog item laat ik u kennis maken met de verschillende stappen 
bij het maken van een bladvormig gipsmodel. 

Ornamenttekenen


Het modeleren van het ornament in klei

Een siliconenmal maken

De siliconenmal is klaar
Het gieten van een gipsen ornamentHet bladvormig ornament is af

Cursus Houtsnijden - Ornamentsnijden


Reeds een 15-tal jaar geef ik professionele cursussen en opleidingen in de creatie en het snijden van ornamenten.

Deze cursus – opleiding houtsculptuur  - Luikse ornamenten wordt reeds enkele jaren met groot succes in Tongeren , (Belgisch Limburg) aangeboden.
   

Elke oefening of techniek word door mij persoonlijk in hout uitgevoerd , van deze houten paneeltjes of voorbeelden worden siliconen mallen gemaakt ,zodat de cursist de mogelijkheid heeft zijn eigen gipsafgietsel te maken als voorbeeld bij zijn oefening in hout. 


De gipsafgietsels  zijn een belangrijke bron van inspiratie voor de cursist , want men leert niet alleen houtsnijden door het daadwerkelijk te doen, maar ook door  voortdurend geconfronteerd te worden met voorbeelden en vormgeving. 


Op dit ogenblik zijn er zo'n 150 verschillende modellen, mocht u interesse hebben bij de aanschaf van onze educatieve ornamenten, contacteert u ons gerust.http://www.patrickdamiaens.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten