WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

vrijdag 15 maart 2013

GESCULPTEERDE TRAPBALUSTER | SNIJWERK VOOR TRAPPEN | HOUTSNIJWERK op TRAP BALUSTERS | Trap baluster met houtsnijwerk

Trap baluster met rocaille motief
Patrick Damiaens
Ornamentsnijder Trappen

Trapbaluster met snijwerk


Gesculpteerde Rococo trapkolom , trap balusters en trapwangen.

 

 


Stijltrappen
 
Rococo

In de Rococo waren de sierlijk uitgewerkte trappalen of de trap balusters 'de blikvanger' van de trap, door de spiraalbeweging van de trappen vloeide de lichtgebogen basis van de gesneden of gesculpteerde trap baluster vloeiend over in de trapwang. 
Veelal werd de basis van de hoofd trap baluster gevormd door een openstaande rocaille , dit ajoure-vormig motief ging decoratief  goed samen met acanthusbladeren en bloemen.


Vanuit die basis vertrok met een zwierige krul of volute dan de trapleuning , de Rococo- schrijnwerkers hadden een voorkeur voor opengewerkte  trap balusters, in de hedendaagse toepassing van stijltrappen, word vaak voor draaiwerk geopteerd , het is minder kostelijk en laat ook een minder zware indruk na. 
Maar ik blijf erbij, als je een echte mooie Rococo stijltrap wenst en je hebt er de plaats voor, om de trap tot zijn recht te laten komen, dan geven opengewerkte balusters een prachtige en unieke look aan de ruimte.


Ornamenten voor trappen

Onder de fraaiste Belgische Rococo trappen (+/- 1750) vermelden we die van het Gentse 'Hotel van den Meersche' en het in het Stadhuis van lier.

Classicisme
De versobering van het classicisme maakte van de pralerige rococo trap,  opnieuw een eenvoudig, maar daarop niet minder elegant gebruiksvoorwerp.

De Lodewijk XVI trappaal of trap baluster werd streng gestileerd en liep uit in een sobere volute. De balusters zijn vaak gedraaid of hoekig of zelfs liervormig. Dit samen van gestileerde vormen, gaf de plaats van de trap een voornaam voorkomen, een klassiek uiterlijk. 


 De verschillende bewerkingen bij het snijden of sculpteren van een trappaal of trap baluster.

  Trapbaluster  met Rocaille motieven. 

=======================================

 

 

 

 

 Eerst word de ruwe vorm op het hout getekend met krijt, rekening houden met treden, wang en leuning.

De ruwe vorm op de trap baluster

De correcte lijnen , vormen en ornamenten van de baluster worden met potlood aangebracht.

De correcte lijnen

De trap baluster is uitgezaagd.

  De verschillende niveaus worden met een bovenfrees aangebracht.

Het modeleren kan beginnen.

De ornamenten op de gesneden trap baluster


Gipsmodelen kunnen van pas komen bij het modeleren van de individuele ornamenten. 

Inspiratie voor de houtsnijder

Deze trap baluster is  bedoeld voor een reeds bestaande situatie, een gedateerde  woning/trap van rondom 1930. De eigenaars  wilden hun woning een meerwaarde  geven.  Verschillende vertrekken inclusief de inkomhal (plaats van de trap) vroegen om renovatie.  Door de reeds bestaande trap van snijwerk te voorzien, krijgt de inkomhal een rijkelijker uitzicht. 
Het is bijzonder moeilijk voor trappenbouwer en houtsnijder de bestaande situatie te respecteren, aan de verwachtingen en de wensen van de klant te voldoen en dan moet het geheel er ook nog smaakvol uitzien.  Een mooie uitdaging.De gesneden trapbaluster is af

Elk ontwerp , elke toepassing is uniek, en wordt nooit meer op  dezelfde wijze vervaardigd. Ons atelier zorgt ervoor dat uw wensen gerespecteerd worden.http://www.patrickdamiaens.be

 

http://www.pearlsofcraftsmanship.com


 

1 opmerking: