WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

zondag 3 maart 2013

Tijdschrift MONUMENTEN | Restauratie Houtsnijwerk | Restauratie Houten KroonluchterTijdschrift Monumenten Maart 2013

Tijdschrift MONUMENTEN
Magazine voor erfgoed en restauratie
Enkele maanden geleden hebben we de eer gehad een bijzonder interessante restauratie te hebben mogen uitvoeren. 
In het nummer van Maart 2013 zal het gerenommeerde Nederlandse Magazine 'Monumenten' een uitgebreid redactioneel artikel publiceren over deze unieke restauratie. 


Schloss LembeckEen vergulde kroonluchter die reeds vele generaties in het Kasteel van Lembeck hangt, te Dorsten (Westfalen) in de Schlaun'sche Hall. De kroonluchter is gesneden in lindehout en samengesteld uit vele afzonderlijke ornamenten. De stijl is Rococo ook wel laat-Barok genoemd. 

De luchter heeft tijdens en na de tweede wereldoorlog stevige schade opgelopen. Om nu te voorkomen dat er door de tand des tijds nog meer schade zou ontstaan waardoor er dan geen of te weinig onbeschadigde ornamenten zouden overblijven om dan de kroonluchter nog naar behoren te kunnen restaureren werd besloten tot restauratie van de luchter. 

Houten Kroonluchter (Detail)


Die restauratie werd in 2012 uitgevoerd en het werd een job van verschillende maanden.

Het besluit tot restauratie was op tijd genomen, want het bleek nu al een hele opgave te zijn om uit te vinden hoe de ontbrekende ornamenten of beschadigde delen er uitgezien hadden of konden hebben.


In het nummer van MONUMENTEN, dat verschijnt in maart 2013 zal er een uitgebreid artikel gepubliceerd worden over deze restauratie.http://www.patrickdamiaens.be


 Monumenten: Website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten