WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

donderdag 4 april 2013

FAMILIE SIX Heraldisch Wapenschild | Familiewapen in hout | Het SIX Familie Wapenschild

Het Familiewapen van SIX  (Detail)
ORNAMENTSNIJDER
Patrick Damiaens


Het heraldisch wapen 
van de familie Six
Familiewapen SIX in hout gesneden
Heraldiek in hout
 
Heraldische Familiewapens in hout gesneden is één van mijn specialiteiten. Het is steeds weer een persoonlijke uitdaging een familiewapen in hout te mogen snijden. Heraldiek is een zeer interessant onderwerp en ik kijk er ook altijd graag naar uit om aan een nieuwe opdracht voor een heraldisch wapen te mogen beginnen.

Je leert interessante mensen kennen die je boeien met elk 'hun' fascinerend familieverhaal of geschiedenis. En voor mij persoonlijk is het altijd fijn te horen dat ze mijn vakmanschap en kwaliteit enorm weten te waarderen.

Elk heraldisch wapen is anders. Meestal begint het met een voorbeeld als inspiratiebron dat in de vorm van een tekening, oude schets of fotomateriaal door de klant wordt aangeleverd.
In sommige gevallen kan het voorkomen dat het ontwerp voor het familiewapen niet zondermeer kan dienen als blauwdruk voor het snijden van het heraldische  wapen in hout.

Dat kan dan zijn omdat het ontwerp van klein formaat is, terwijl de klant een groot heraldisch paneel wenst. In dat geval dient het familiewapen opnieuw ontworpen te worden. Als men het kleine ontwerp domweg groter maakt kloppen de verhoudingen of de compositie niet meer. 
Meestal dient de compositie aangevuld te worden om de ruimtelijke indeling beter te benutten.
Het kan zijn dat er geen logica is in de opbouw van het helmkleed, en het komt ook voor dat het oorspronkelijke heraldisch ontwerp nooit bedoeld was om ooit uitgevoerd te worden in hout; immers, hout heeft zijn beperkingen.

Heel belangrijk ook is dat het reliëf past bij de afmetingen van het wapen.
Dit soort kleine en soms grotere  problemen proberen we samen met de klant op te lossen.


----------------------------------------------------------


De Familie Six

De familie Six is een van oorsprong Noord-Franse familie waarvan een nakomeling zich rond 1586 in Amsterdam vestigde; die laatste werd de stamvader van het Nederlandse geslacht waarvan leden in 1815 en 1841 in de Nederlandse adel werden opgenomen. 

De bewezen stamreeks begint met Guillaume Six, laken verver te Armentières en Rijsel. Zijn zoon Charles, schepen van Sint-Omaars vestigde zich na de val van Antwerpen rond 1586 te Amsterdam. Ook daar was de familie actief in de laken- en zijdeververij.
In de 17e eeuw ging de familie tot de belangrijkste regentenfamilies behoren van Amsterdam, Haarlem en Alkmaar, en leverde tot in de 20ste eeuw diverse bestuurders zoals burgemeesters, ministers en gouverneurs. De familie Six was door huwelijk nauw verweven met andere regentenfamilies.
De familie onderscheidt de takken Oterleek en Hillegom, beide afstammend van de genoemde Charles Six en vernoemd naar de heerlijkheden die later in het bezit kwamen van de familie. Zonen van Charles, Guillaume en Jean huwen twee zuster, Johanna en Anna Wijmer.
Mr. Cornelis Charles Six, heer van Oterleek en Laag-Teylingen, minister van Financiën, werd in 1815 verheven in de Nederlandse adel. In  1820 werd hem de titel van baron bij eerstgeboorte verleend. Zijn broer, Willem Six was diplomaat in Sint Petersburg. Hij wordt genoemd in het boek Oorlog en Vrede van Tolstoi. In 1841 werd Mr. Hendrik Six, ambachtsheer van Hillegom, ingelijfd in de Nederlandse adel. De meest bekende telg van deze tak is Jan Six (1618-1700), heer van Vromade en Wimmenum, regent en schrijver. Hij stond aan de wieg van de Collectie Six, de beroemde kunstverzameling van de familie.


Jan Six, door Rembrandt 1654 ------------------------------------------------

 Familie Six heraldisch wapenschildEerst word er een werktekening  gemaakt van het Familiewapen, de inspiratiebron was een oude ets uit de 19de eeuw. Deze tekening / blauwdruk zal de komende weken dienen als referentie bij het maken van het Heraldisch wapen in hout.
De correcte tekening wordt op een calqueerpapier overgetekend en tegelijkertijd op het eikenhout bevestigd d.m.v. duimspijkers. De tekening wordt d.m.v. doorslagpapier (carbonpapier) en een kraspen aangebracht op het hout. De contouren van het  wapen bevinden zich nu op het hout.Met een bovenfrees word het hout rondom de tekening verwijderd, er ontstaat een hoogte  van 1,2 cm om het  heraldisch familiewapen in te snijden (Laag-reliëf) 
Het eigenlijke sculpteren-snijden kan beginnen. Deze fase heet modelleren. Jarenlange studies en voltijdse ervaring zijn van cruciaal belang.

Nu komt het belang van het correct uitfrezen naar voor. Omwille van het modelleren verdwijnt de originele tekening. In deze fase wordt de tekening terug aangebracht op de ruwe vormen van het wapen d.m.v. een markeerstift of potlood.Dit is de belangrijkste fase van het wapen. De ornamenten, heraldische details en snijwerk krijgt zijn juiste hoogte. Inzicht in de diepte en het reliëf van het ornament, alsook de maximale diepte van het ornament kunnen inschatten, zijn van groot belang, evenals routine en ervaring in de materie. Het gebruik van gipsmodellen en beeldmateriaal kan ook zeer nuttig zijn in dit stadium.Wapenschild Six:  in blauw twee wassenaar, vergezeld beneden een ster, alles zilver

Wassenaar = De wassende maan of wassenaar is de maan kort na nieuwe maan. Het woord wassen betekent hier 'toenemen'. Vanaf het noordelijk halfrond gezien bevindt de verlichte maansikkel zich aan de rechterkant van de maan.
  

Helm: halfaanziend.    
Wrong: zilver en blauw.  
Helmteken: de ster van het schild.  
Dekkleden: zilver en blauw.  
Schildhouders: Links een zilveren paard, rechts een aanziende leeuw van natuurlijke kleur, rood getongd, beide houdende een bruine toernooilans, waaraan een banier volgens het schild, met zilveren franje en koorden.

Wapenspreuk: STELLA DUCE (de ster leid naar Christus) in zwarte letters op een wit lint. 
Belangrijke kleuren: blauw (azuur / lazuur), rood (keel), zwart (sabel), zilver (argent, wit)Heraldisch Familiewapen in hout


Familiewapen SIX in hout

On YOUTUBE


http://www.patrickdamiaens.nl

Patrick Damiaens
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten