WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

zondag 5 mei 2013

EXCLUSIEVE DEUREN | Houtsnijwerk in ART DECO | SNIJWERK VOOR DEUREN | Ornamenten in ART-DECO STIJL

Snijwerk voor buitendeuren
Patrick Damiaens

Houtsnijwerk voor buitendeuren

Art Deco Houtsnijwerk


ART DECO

Art deco was een populaire stijlbeweging van 1920 tot 1939 die een weerslag had op de decoratieve en toegepaste kunst.

De kunststroming ‘Art Deco’ is een zeer vooruitstrevende stroming die maar een korte bloeiperiode kende. Deze kunststroming beleefde zijn hoog tijden van 1920 tot en met 1939. 
Het was een alles omvattende stijl en werd niet alleen in de architectuur gebruikt, maar ook  in de schilderkunst, beeldhouwerk, industriële en interieurontwerp. 

Maar Art Deco werd pas echt bekend toen deze stroming ook werd gebruikt in de meubelkunst. In de meubelkunst werd er veel gebruikt gemaakt van exotische houtsoorten en lakwerk. Vernieuwde materialen als chroom, nikkel en celluloid vond je ook terug in de kunststroming. 

Ontstaan
Art Deco is afgeleid van een internationale tentoonstelling die in Parijs gehouden werd in 1925. De naam van de tentoonstelling was: ‘L’Exposition Internationale des Arts Decoratifs et Industriels Modernes’. De stijl Art Deco is in Parijs na de Eerste Wereldoorlog ontstaan en is wereldwijd bekend geworden.


Deze grondleggers hadden het idee om vernieuwing aan te brengen in de stijl en daardoor ontstonden er verschillende vernieuwende stijlen in één. Er werd dus gewerkt met kostbare materialen maar aan de andere kant zochten kunstenaars ook strakke simpele vormen die ze voor de massaproductie konden gebruiken. 

De stijlen expressionisme, kubisme, modernisme en functionalisme zijn terug te vinden in Art Deco.
In 1971 werd de naam Art Deco pas echt gebruikt in de rest van de wereld, doordat er een boek uitkwam onder de naam: The World of Art Deco. En er werd een tentoonstelling georganiseerd met de naam Art Deco.

houtsnijwerk voor deuren

Twee vormen
Eigenlijk waren er twee verschillende vormen van Art Deco. De ene vorm bestond uit kostbare, rijke materialen die met de hand gemaakt werden. Deze stijl was bedoeld voor rijke mensen, door de verschillende kostbare materialen waren deze schilderijen en meubels duur en kostbaar. De andere vorm was simpel, functioneel en er was massaproductie van.

Zoals de naam eigenlijk al laat weten is de Art Deco een zeer decoratieve stijl. De Art Deco is een soort gestileerde mengelmoes van verschillende stijlen en kunststromingen. Dit maakt het niet altijd even makkelijk de Art Deco stijl te herkennen of te definiëren. Er is niet helemaal een richtlijn met kenmerken hiervoor, maar met een beetje kennis van de specifieke ornamenten is het vlot herkenbaar. 
Wel is de Art Deco stijl een soort reactie geweest op de Jugendstil en zijn er wel wat kenmerken, zoals wat strakke lijnen en een eenvoudige vormgeving en ornamenten, ondanks het decoratieve karakter van de stijl. 

Het Project
Een buitendeur in Art Deco stijl


Exclusieve Buitendeuren

Frozen Fountain Ornament

Art Deco stijl OrnamentenArt-Deco Frozen fountain


Art-Deco Buitendeur met houtsnijwerk

HAND MADE IN BELGIUM LABEL


WEBSITE : 
http://www.patrickdamiaens.beGeen opmerkingen:

Een reactie posten