WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

dinsdag 14 mei 2013

KASTEEL van DEULIN | 18de eeuwse INTERIEURS | Interieurs Luikse Stijl

Patrick Damiaens
Ornamentsnijder

Het Kasteel van DEULINHet kasteel van Deulin ,(Château de Deulin) is het kasteel op het landgoed van de familie de Harlez in de Waalse gemeente Hotton. Het kasteel en het interieur van het kasteel zijn geclassificeerd als uitzonderlijk Waals erfgoed (Patrimoine exceptionnel de Wallonie).
Het kasteel is gelegen op de top van een heuvel, en heeft uitzicht over de vallei en het dorp Deulin, dat aan de voet van de heuvel ligt.

Het is gebouwd volgens de klassieke en traditionele architectuur van de 18e eeuw, als U-vormig bouwwerk met losstaand corps de logis en twee paviljoens rond een cour d'honneur. Het rijk gedecoreerde interieur wordt toegeschreven aan François-Joseph Dukers; de zaaldecoraties zijn geschilderd door Jean-Dieudonné Deneux.
Geschiedenis

Het kasteel werd in 1760 gebouwd in opdracht van de familie de Harlez die het nog steeds bezit. Anno 2013 doet het kasteel dienst als buitenhuis van de familie de Harlez.
Het ontwerp wordt toegeschreven aan architect Etienne Fayen (1720-1773). De bouwheren waren Guillaume-Joseph de Harlez (1691-1763), bierbrouwer te Luik, en zijn zoon Simon-Joseph de Harlez, abt van de Abdij Val-Saint-Lambert, kanunnik van het Sint-Lambertuskapittel te Luik en persoonlijk raadgever van prins-bisschop van Luik, Karel Nicolaas Alexander graaf d'Oultremont. Voor de bouw van kasteel moesten twaalf huizen worden afgebroken.

Het kasteel was de zetel van het leengoed van Fronville tijdens het Ancien Régime.
De kapel is gewijd aan Sint Remaclus; het is gedecoreerd met stucwerk en heeft een barokke altaar. Binnen is het kasteel rijkelijk gedecoreerd met onder ander rococo stucwerk van en schilderijen.  De 18de eeuwse ommuurde tuin aan de noordelijke kant (als je voor het gebouw staat, links) is in de 20ste eeuw in Franse stijl herbeplant. Aan de achterzijde is er uitzicht op de Ourthe en staan er bomen uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Tegenwoordig biedt het kasteel ruimte voor tentoonstellingen, congressen etc.
OPEN DAGEN IN HET KASTEEL VAN DEULIN

Eén keer per jaar zetten de antiquairs Stephane en Dominique de Harlez de deuren van hun kasteel van Deulin open voor het grote publiek en nodigen ze enkele "met zorg uitgekozen" collega-antiquairs uit.
Ontdek mooie kunstwerken en antiek, evenals het kasteel dat sinds 2003 behoort tot het 'Uitzonderlijke Onroerend Erfgoed van Wallonië".

Bereikbaarheid: Deulin ligt op 110 km van Brussel en Luxemburg. Snelweg E411, afrit 18. N4 richting Marche-en-Famenne. Aan km 92, neem de N929 richting Durbuy. Volg deze weg tot Deulin. GPS: Fronville. Château.Contact
Rue du Château
B-6990 Deulin (Hotton)
Belgique+32 (0)84 46 66 16
http://www.espacedeulin.be
info@espacedeulin.be


http://www.patrickdamiaens.be


Geen opmerkingen:

Een reactie posten