WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

zondag 21 juli 2013

Een demonstratie HOUTSNIJDEN | Openluchtmuseum BOKRIJK | Opleidingen kunstambachten Syntra Tongeren

Patrick Damiaens
Ornamentsnijder

Een demonstratie  houtsnijden
in het Domein van Bokrijk
Syntra Tongeren: Opleidingen kunstambachten

Het management van het Domein Bokrijk heeft besloten om in 2013 de kunstambachten en de opleidingen ervan terug voor te stellen aan de bezoekers van het Openluchtmuseum.
De verschillende opleidingen kunstambachten van Syntra Tongeren gaan in de maanden juli en augustus iedere zondag campagne voeren rondom hun ambacht.  Zo zullen de opleidingen restauratie van schilderijen, modiste, glasblazer, goudsmid, houtsnijder, enz. ... iedere zondag aanwezig zijn, en u verwennen met hun kunde en expertise.

Op 21 juli (Belgische Nationale Feestdag) had ik de eer om in het Openluchtmuseum een demo te geven.  Reeds 13 jaar geef ik reeds een professionele cursus ornamentsnijden – houtsnijden, en dit soort demonstraties is belangrijk om eventuele interesse te wekken bij het aanwerven van nieuwe cursisten.


Patrick Damiaens, Opleiding houtsnijden


Bokrijk
Het Provinciaal Domein Bokrijk is momenteel 550 hectare groot en ligt te midden van uitgestrekte bos- en natuurgebieden. Het domein is het meeste bekend omwille van zijn Openluchtmuseum. Dit is slechts één onderdeel van een groter recreatief geheel. Op het domein werden ook een speeltuin, een arboretum en een geuren- en kleurentuin aangelegd. 
Verschillende wandelwegen en fietspaden die aansluiten op de routes in Belgisch-Limburg doorkruisen het geheel. In het domein vonden vanwege de mooie decors ook verschillende opnames plaats voor televisiereeksen en speelfilms. 
Het Openluchtmuseum van Bokrijk werd op 12 april 1958 officieel geopend. Een honderdveertigtal authentieke gebouwen vormen de kern van de erfgoedcollectie. Naast deze gebouwen bestaat de collectie verder uit gereedschappen en alledaagse gebruiksvoorwerpen. 
In het totaal omvat dit 35 000 stukken kwetsbaar erfgoed en getuigen van het dagelijkse leven van de 17e eeuw tot 1950. Het Openluchtmuseum werkt naar een interactieve en dynamische ontsluiting van haar erfgoedcollectie.
Het Domein van Bokrijk

Collectie
Het museum telt een roerende collectie van circa 35.000 voorwerpen. Het merendeel van deze objecten bevindt zich in het nieuwe depot. De overige objecten bevinden zich in de historische gebouwen in het museum. Zoveel als mogelijk worden ook de verhalen, gebruiken, technieken, wetenswaardigheden, … gerelateerd aan de onroerende en roerende collecties mee verzameld. 
Het museum verzamelt (en onderzoekt en ontsluit) kortom ook immaterieel cultureel erfgoed. De collectie van het Openluchtmuseum Bokrijk bestaat hoofdzakelijk uit objecten die het dagelijks leven, voornamelijk binnen een landelijke context, van de 17de tot de vroege 20ste eeuw illustreren.
Geografisch zijn de objecten afkomstig uit de vijf Vlaamse provincies.

Bokrijk, Hoofdingang


De oude stad, Domein van Bokrijk


Geen opmerkingen:

Een reactie posten