WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

donderdag 1 augustus 2013

Het Familiewapen BOLAND in hout gesneden | Heraldisch Familiewapen op houten paneel | Familie BOLAND Wapenschild

Familiewapen Boland in hout gesneden
Patrick Damiaens
Heraldisch Houtsnijder

Het Familiewapen BOLAND


De naam Boland en de mogelijke herkomst.
 
Over de betekenis van de naam Boland en het ontstaan ervan is niets met zekerheid bekend. Hij behoort niet tot de oudste familienamen van het dorp Dinxperlo (op de grens met Duitsland), pas tegen 1600 komt de naam Boland voor in Dinxperlo. 
De herkomst moet waarschijnlijk gezocht worden net over de grens met Duitsland, in en om Bocholt(D) is het nog steeds een veel voorkomende naam. De verschillende schrijfwijze ervan heeft alles te maken dat men vroeger meestal niet kon lezen of schrijven. Degene die de akte opmaakte bepaalde zelf hoe het werd gespeld, men schreef het op zoals het op dat moment werd uitgesproken. 
Enkele varianten die ik tegenkwam zijn: Bolant(s), Booland(s), Boeland. Bohland is in Duitsland een veel voorkomende variant. 

Met de naam Bolland heeft men geen relatie kunnen vinden, dit is een andere familie die men meer in het westen van Nederland aantreft. 
De naam Bo-land bestaat uit twee delen, waarvan het tweede deel "land" heel internationaal is en dit de reden kan zijn dat deze naam ook buiten Nederland veel voorkomt. 
Het internationale karakter van de naam Boland wordt ook nog eens onderstreept door het vele voorkomen ervan in plaats- en streeknamen in Noord- en West Europa en zelfs buiten Europa.

Heeft de naam dan toch te maken met "land" of "grond" gebruikt voor bepaalde doeleinden? Staat het oud Nederlandse woord voor bouwland "boulant" niet heel dicht bij "boelant" en daaruit Bolant? Een andere verklaring die ik heb gehoord is dat de naam 'boelant' een aanduiding is voor zurige grond. 
Onvruchtbaar door de hoge zuurgraad. Ook "vaste grond" wordt als betekenis vermeld. Het Noors-Zweedse woordje "bo" betekent zoveel als: gevestigd-huizen-resideren-wonen, anders gezegd een "vaste plaats hebben". Boland, een plaats om te wonen? In het Afrikaans betekent Boland het "hoge land". Wie het weet mag het zeggen.

Met dank aan M W BolandWEBSITE Stamboom BOLAND


Het snijden van een heraldisch Familiewapen in hout
De Familie BOLAND

 boom plantende man, fam. Boland lijn-1
Lakstempel Familie Boland


Het heraldisch ontwerp, Familie Boland


Het snijden van het heraldisch wapen in hout

Het familiewapen BOLAND


Het heraldisch familiewapen Boland in hout

Heraldische Gemeentewapens of Verenigingswapens in hout gesneden kunnen door ons van de heraldische kleuren, van bladgoud en bladzilver voorzien worden. Deze laatste twee technieken geven het familiewapen een exclusieve en karaktervolle uitstraling. 
Ook voor een jubileum of een andere gelegenheid zijn met de hand gesneden Heraldische Wapens in hout een graag gezien kado.

Wij helpen u graag bij uw keuze. Vraag ons vrijblijvend om informatie of een offerte.

Familiewapens in hout
http://www.patrickdamiaens.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten