WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

zaterdag 23 november 2013

Een boek over LUIKSE MEUBELEN | Le mobilier au Pays de Liège | Afbeeldingen en foto's van Luikse Meubelen

Het Don Bosco Instituut, Luik
Enkele maanden geleden was ik weer te gast in Luik bij het Don Bosco Instituut, de school waar ik mijn opleiding als ornamentsnijder gevolgd heb (tussen 1986-1989). Het Don Bosco instituut had namelijk vorig schooljaar de afdeling houtsnijden volledig opgedoekt en men had aan mij gevraagd of ik interesse had educatief materiaal over te nemen. Op deze manier heb ik enkele restanten van deze prestigieuze opleiding nog kunnen veiligstellen. 
Onder die restanten bevond zich een kleine partij zogeheten recueils met uniek beeldmateriaal die door de afdeling drukkersopleiding van deze school in 1991 zijn samengesteld. Over deze ongebruikte recueils die sinds 1991 verstopt lagen in een kast, wil ik het nu even met u hebben.


Le mobilier au Pays de liège 

Recueil,  Le mobilier au Pays de Liège
'Het meubilair in het land van Luik'

Dit boek of recueil handelt over de Luikse meubelkunst. Een recueil is een thematische verzameling van afbeeldingen, in dit geval afbeeldingen van Luikse meubelen, en is gedrukt op grote losse bladen (40 x 29 cm) van een zware papierkwaliteit.
De recueil is samengesteld door F. Drugmant de toenmalige leraar houtsnijden van het Don Bosco instituut. Professeur Drugmant was niet alleen houtsnijder, maar vooral een kenner van het Luikse meubel. Dat blijkt wel hieruit dat de recueil zo'n goed boek moet zijn dat latere leraars van de afdeling houtsnijden er geen behoefte aan gehad hebben een eigen werk uit te brengen. 
We kunnen dus zeggen dat dit naslagwerk met afbeeldingen van Luiks meubilair en detail-opnames onmiskenbaar een bijbel en handleiding was in de opleiding ornamentsnijden. Het naslagwerk kon enkel aangeschaft worden op de afdeling houtsnijden en het was spijtig genoeg nooit in de boekhandel beschikbaar.

Een boek met afbeeldingen van Luikse meubelen

Le Mobilier au XVIIIe Siécle
Zelf heb ik deze handleiding al sinds 1986 toen ik zelf nog student was op deze unieke opleiding houtsnijden van het Don Bosco Instituut. Deze recueil is uitgegeven in 1984 met een herdruk in 1991 aangevuld met enkele supplementaire pagina's. De afmetingen van deze boek zijn 40cm x 29cm, bijzonder groot dus en het telt 134 losse pagina's. Het zijn allemaal afbeeldingen in zwart-wit van goede kwaliteit en alle types van Luiks meubilair inclusief detail opnames komen aan bod. 
Nee, ik heb mijn recueil niet dagelijks in de hand, maar enkele malen per jaar is het in ieder geval een bron van inspiratie. Soms om een kastconstructie te bekijken en, wat vaker, om mijn kennis over bepaalde Luikse stijlperioden weer op te frissen. Vandaar ook mijn stelling dat het een zeer bijzonder naslagwerk is.

Mocht u interesse hebben in dit stukje Belgische geschiedenis, ik heb nog enkele exemplaren tot mijn beschikking voor de echte liefhebber.

Detailopname van Luikse sculptuur en ornamenten
Meer info
http://www.patrickdamiaens.be

2 opmerkingen:

  1. Got my copy today. What an excellent book of old worldly quality furniture that speaks of beauty and refined design ...... so far removed from the IKEA Swedish 'chipboard' furniture of the current culture!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Yes Petrus, your right... cool piece of refined design on quality paper.
    I'm glad history is a little bit saved and we got a piece of it!

    BeantwoordenVerwijderen