WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

zaterdag 9 november 2013

Familiewapen Gravestein | Dupliceren van een familiewapen in hout | Miniatuur Familiewapenschild in hout

Heraldisch wapen Familie Gravestein
Patrick Damiaens
Heraldisch Houtsnijder

Dupliceren van een Familiewapen
Het Heraldisch wapen van de Familie Gravestein


Heraldische Familiewapens in hout gesneden is één van mijn specialiteiten. Het is steeds weer een persoonlijke uitdaging een familiewapen in hout te mogen snijden. Heraldiek is een zeer interessant onderwerp en ik kijk er ook altijd graag naar uit om aan een nieuwe opdracht voor een heraldisch wapen te mogen beginnen.
Je leert interessante mensen kennen die je boeien met elk 'hun' fascinerend familieverhaal of geschiedenis. En voor mij persoonlijk is het altijd fijn te horen dat ze mijn vakmanschap en kwaliteit enorm weten te waarderen.
Elk heraldisch wapen is anders. Meestal begint het met een voorbeeld als inspiratiebron dat in de vorm van een tekening, oude schets of fotomateriaal door de klant wordt aangeleverd.

In dit blogitem werd was onze inspiratiebron een miniatuur heraldisch familiewapen in hout.


familiewapen in hout

Sommige oude families hebben het geluk een familiewapen te bezitten en je hebt families die bovendien een afbeelding  ervan in hout te bezitten. Zo een familie is de familie Gravestein. 
Eerst wat wetenswaardigheden over het familiewapen en later over de familie.
De familie Gravenstein is in het bezit van een miniatuur gesneden familiewapen, dat vermoedelijk in de 19e eeuw is vervaardigd. Het is bijzonder fraai gesneden door een houtornamentist die zijn vak verstond.  
Het miniatuur heeft een doorsnede van 13 cm.
Omdat afbeeldingen en uitvoeringen van familiewapens in hout, steen of ijzer altijd bijzonder en geliefd zijn, kunnen deze tastbare voorwerpen een emotionele band opwekken bij de familieleden. Dat was ook hier het geval. Er waren meerdere gegadigden van deze Nederlandse familie die de wens hadden geuit dit kleinnood in hun bezit te hebben. Zo ontstond daaruit het idee een duplicaat van het originele miniatuur te laten vervaardigen. Zo kreeg ik dus de opdracht.


De Familie Gravestein
De stamboom van de familie Gravestein gaat terug tot 1662 in Overschie (bij Rotterdam) met het huwelijk op 7 december 1662 van Ary Ariaentse Gravesteijn met Maertie Claes Euvergaeuw.
Via omzwervingen langs Vlissingen, Middelburg en Zutphen kwamen de grootouders van de opdrachtgever in Den Haag terecht.
Wanneer het originele heraldische wapen in het bezit van deze familie kwam is niet geheel duidelijk, maar zeker is dat in 1887 het miniatuur familiewapen reeds in het bezit van de familie was.
De vader van de opdrachtgever heeft een onderzoek heeft laten uitvoeren naar de oorsprong van het familiewapen door het oudheidkundig museum in Leiden.
Het museum zou hebben ontdekt dat het wapen afstamt van een Franse aristocraat die in Zwitserland een buitenechtelijk kind verwekte bij een dienstmeisje.
Dat zou de diagonale balk op het familiewapen verklaren omdat een diagonale balk aangeeft dat het bastaard betreft.
De heraldische kleuren zijn rood aanduid door verticale lijnen en in de twee balken de heraldische kleur groen, aangeduid door schuine lijnen haaks in de balken. De vogel in het schild en op de helm kan verwijzen naar het bestaan van een vierde zoon.
Tot zover een korte schets van de familie Gravestein.


 Hier volgen enkele afbeeldingen
Gravestein Familiewapen in hout
Dupliceren van het Gravestein familiewapen in houtHet modelleren
Uitzagen


Dupliceren van een familiewapen in houtHet afwerken van de helm
Familiewapen Gravestein in hout
Gravestein wapenschild in hout, afwerking.


http://www.patrickdamiaens.be
http://www.patrickdamiaens.be

1 opmerking:

  1. Behalve het meesterwerk van de maker dat het stuk uitstraalt is het ook een mooi familiewapen.

    BeantwoordenVerwijderen