WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

vrijdag 1 november 2013

Hotel de Coninck te Gent | Het Design Museum Gent | LUIKSE STIJLMEUBELEN | 17de en 18de-eeuwse Interieurs en stijlkamers

Hotel de Coninck in Gent

Een tijdje geleden bracht ik een bezoek aan de Stad Gent, een prachtige stad vol met mooie historische gebouwen. Gent is ‘the best of both worlds’, een combinatie van het beste van Antwerpen en Brugge, beweren ze op de website van CNN, en niet onterecht, lovende woorden. 
In dit blogitem bezoeken we het Hotel de Coninck ofwel 'Het Designmuseum'. Zoals altijd gaat onze aandacht naar de 17de en 18de eeuwse decoratieve kunsten, stijlkamers en historische interieurs.

Museum voor Decoratieve Kunsten
Hotel de Coninck, het Design Museum in Gent


Het Design museum Gent vindt zijn oorsprong in de "Vereniging voor Nijverheids- en Decoratieve Kunsten", in 1903 te Gent gesticht. Het had zijn eerste onderkomen in de Academie voor Schone Kunsten in de Academiestraat. In 1922-1923 werd de verzameling overgebracht naar het door de Stad aangekochte Hotel de Coninck. Pas in 1958 verkreeg de Stad ook het beheer over de verzamelingen.

Van het Hotel de Coninck is een van 1754 daterende bouwaanvraag bewaard gebleven. De uitvoering werd vermoedelijk kort daarop gestart; de zijgevel draagt immers in de ankers het jaartal 1755. Het gebouw zelf is een zeer indrukwekkend voorbeeld van de typisch Vlaamse burgerlijke bouwkunst uit de 18de eeuw. De aanvraag werd in 1754 ingediend door een zekere De Brouwer, maar blijkens een inscriptie in de zaal J.F. Allaert was het huis in 1761 reeds in het bezit van Ferdinand de Coninck. 

17de en 18de-eeuwse Interieurs en stijlkamers

Wie het Museum binnenwandelt, wordt ondergedompeld in de leefwereld van een 18de-eeuwse, rijke Gentse familie. De salons met authentieke parketvloeren en wand- en plafondlambrizeringen zijn er opgesmukt met een rijkdom aan stijlmeubelen

In mei 1992 werd het nieuwe gedeelte van het Design museum Gent officieel geopend. Dat gebouw werd ontworpen door architect Willy Verstraete. De unieke stukken die sinds het midden van de jaren 1970 geduldig werden verzameld en bewaard, konden eindelijk worden tentoongesteld.

Het Museum beschikt over een nieuwbouw die op zich al bezienswaardig is. Naar de binnenkoer toe werd een 18de-eeuwse gevel volledig gereconstrueerd. Daarachter bevindt zich een modern, luchtig ogend gebouw. De briljante vondst is een enorme hydraulische lift in het centrale gedeelte van het gebouw. Hierdoor zijn de vloeren verstelbaar. De mogelijkheden om de toeschouwers in een opwindend spel met veranderende niveaus te betrekken zijn quasi uniek.
De "oude" museumcollecties bevatten vooral 17de- en 18de-eeuws meubilair dat opgesteld staat in de stijlvolle interieurs van het Hotel de Coninck.

Eetkamer van het herenhuis de Coninck, Gent

Eetkamer van beeldhouwer J.F. Allaert
Absoluut hoogtepunt is de nog originele eetkamer, waarin de houten kroonluchter, werk van de Gentse beeldhouwer J. F. Allaert, op zijn oorspronkelijke plaats hangt. Andere interieurs zijn versierd met 18de-eeuwse wandschilderingen of zijn bekleed met zijden muurbekledingen. Voor de verlichting wordt gezorgd door meer dan twintig 18de-eeuwse kristallen luchters. Bekende figuren hebben er hun portret aan de muur hangen, zoals de Franse koning Lodewijk XVIII, van wie ook het bureau opgesteld staat tussen de fraaie collectie Franse meubels.


Houten Kroonluchter van J.F. Allaert

Het trappenhuis van Hotel de Coninck
De trappaal is versierd met een krachtige volute die zich horizontaal opdraait tegen een ronde basis waarop een bok of geit rust. De verbinding met de handleuning wordt gemaakt door een gebogen paal met vlechtbandmotief en guirlande met bloemen. Hij wordt bekroond door een prachtig gebeeldhouwde ramskop. De handleuning wordt gedragen door rechthoekige naar boven toe inspringende, gecannaleerde balustervormen.
De aanzet van de trapwand vormt met zijn gegroefde plint, zijn krachtige volute en zijn gesculpteerde geit een bevallig tegenwicht met de hoofdtrappaal.
De trapwand is versierd met een houten lambrisering die afwisselend bestaat uit rechthoekige panelen en gecanneleerde pilasters die met een rozet bekroond zijn. De cannelures bevatten staafwerk. Ter hoogte van de overloop bevat het paneel van de lambrisering een medaillon met de beeltenis van Josef II.

De gesculpteerde trapbaluster van Hotel de Coninck, Gent

 

 De stijlkamers van het Hotel de Coninck

Via de brede bordestrap bereiken we de eerste verdieping. Hier situeert zich een erehal waarrond allerlei stijlkamers zijn geschaard ; de Empire-slaapkamer, de Lodewijk XVIII-zaal, de zaal van Bisschop Lobkowitz, de zaal Ferdinand Scribe, een directoiresalon met schilderijen en een zaaltje met grisailles afkomstig van de Boudelo-abdij. Al deze kamers bevatten naast prachtige schoorstenen allerlei voorwerpen in de Lodewijk- of latere stijlen.


 

 

 

  Website Designmuseum Gent

http://www.patrickdamiaens.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten