WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

zaterdag 11 januari 2014

Een strik in hout gesneden | Een gesculpteerde strik voor lijst | HOUTEN STRIK

Patrick Damiaens
Ornamentsnijder



Een strik 
in hout gesneden






De strik als ornament
________________ 
Strikken als ornament duiken vanaf het midden van de 18de-eeuw steeds vaker op in composities of als vrijstaand ornament. Ze zijn in de stijlperiodes 'Transition' en de 'Lodewijk XVI' een duidelijke herkenbare verwijzing  naar deze periodes. Strikken worden veelvuldig toegepast bij spiegellijsten en schilderijlijsten. 
Eind van de 18e eeuw ontstaat een stroming in de kunst waarin 'de stijl van de klassieken' steeds vaker de aandacht krijgt, we noemen deze periode het Neoclassicisme. Met deze stijlperiode wordt opnieuw de vermeende puurheid van de klassieken nagestreefd en men richtte zich daarbij met name op de bouwkunst van de oude Grieken en Romeinen. De strik komt dan ook weer als ornament volop in de belangstelling. In hout gesculpteerde strikken komen dan voor als een zelfstandig, vrijstaand ornament op spiegel- of schilderijlijst en en bij grotere lijsten als kuif of als onderdeel van een uitgebreidere sculptuur. De toepassing van een strik op meubilair gebeurt vrijwel altijd in combinatie met andere ornamenten.

Een veelvoorkomende uitvoering is die waarbij aan het lint en de strik  een aantal attributen, meestal verticaal hangend, zijn bevestigd. Dit noemen we een trofee.  Deze attributen kunnen verschillende thema's hebben, zoals jacht, muziek, oorlog..... Kleinere composities van fruit en groenten in combinatie met een strik zijn smaakvolle uitvoeringen van versieringen voor allerhande types meubilair en architecturaal kunstschrijnwerk.





Een strik in hout snijden
__________________


Enkele weken geleden kreeg ik de opdracht om een neoclassicistische strik te sculpteren in lindenhout. De opdrachtgever, een klein artisanaal bedrijf dat is gevestigd in het Duitse Ruhrgebied, en hun specialiteit is het vergulden van kunstvoorwerpen en het ambachtelijk vervaardigen van lijsten. Wat was nu het geval. Eén van de klanten van deze lijstenmaker was in het bezit van een licht beschadigde strik die origineel afkomstig was van een ovale lijst.

Dit gerenommeerd bedrijf uit het Ruhrgebied had de opdracht gekregen om een lijst te maken in de zelfde stijl als de ovale lijst, maar nu als rechthoekige lijst met daarop, jawel, eenzelfde strik.  Mijn opdracht was om deze 40 cm lange strik te snijden in lindenhout.

Om u een indruk te geven van de afmetingen, mijn vertrekpunt was een plank van 40 x 20 x 3,5 cm. Deze dikte was vooral nodig omdat de strik ook op de bovenkant van de lijst moest rusten vanwege het visuele effect. Verder moest ik rekening houden met het feit dat het profiel van de lijst onder de strik moest doorlopen. Deze strik in hout zou later van een polimentvergulding  voorzien worden. 
(Het vergulden bespreken we in een later Blogitem.)


Hieronder volgt een impressie van de verschillende stadia
 van het snijden van de strik..
________________
_______


Eerst word er de contour  van de strik getekend

Het ontwerp word op het hout overgebracht


De strik word uitgezaagd



Het modelleren kan beginnen


De originele strik dient als inspiratiebron

Losmaken van de strik


Aan de achterkrant word het overtollige hout weggesneden


Een gesculpteerde strik voor lijst
Het eindresultaat van houtsnijder en vergulder
(Het vergulden bespreken we in een later Blogitem.)


http://www.patrickdamiaens.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten