WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

woensdag 1 januari 2014

Uniek Maatwerk | Vervaardigen van houtsnijwerk in getorste poten | Getorst draaiwerk versierd met snijwerk en ornamenten

Patrick Damiaens
Patrick Damiaens
Houtornamentist

Het aanbrengen van
 een bloem-en bladmotief
op getorst draaiwerk

De getorste poot

De getorste tafel -of stoelpootvorm is een karakteristiek kenmerk van de Franse Lodewijk XIII-stijl. 
In deze context betekent torsie of tors dat in het hout regelmatige spiraalvormige windingen worden aangebracht waardoor het lijkt alsof het hout wordt verdraaid en de balk of regel een beetje gaat lijken op een dik touw. 
Bij de grotere exemplaren bestaat de mogelijkheid fijn houtsnijwerk aan te brengen in het holle gedeelte van de tors.

De Lodewijk XIII-stijl is een relatief onbekende meubelstijl en meubilair uit deze periode (1610-1650) kom je zelden tegen bij de plaatselijke antiekhandelaar. 
Maar je treft ze wel vaak aan in Franse musea. Je kunt deze stijl ook beschouwen als een overgangsstijl tussen de laat-Renaissance en de Barok.In een relatief korte periode van ongeveer 40 jaar (1610-1650) heeft bij deze vroeg 17de-eeuwse meubelstijl toch enkele belangrijke veranderingen plaatsgevonden.

Het kabinet wordt geïntroduceerd. Dit type van meubel was een echt pronkmeubel. De vele laatjes en secreetjes (geheime vakjes) in het interieur van dit meubel werden gebruikt om allerhande objecten uit exotische,verre vreemde landen  in te bewaren en er mee te pronken.


Kostbare houtsoorten zoals ebbenhout werden in stroken gezaagd van ongeveer 4 mm dik en werden op een massief houten karkas van het meubel verlijmd. Plaatmateriaal zoals wij nu kennen wordt pas enkele honderden jaren later ontwikkeld. Bij het gilde der houtbewerkers komt er een totaal nieuwe specialisme bij: de “Menuisiers en ébéne” ofwel ebben-meubelmakers; later kortweg ébénistes genoemd. Een benaming die we tot op heden nog steeds gebruiken (een ébénist is een meubelmaker).


De Lodewijk XIII-stijl is toch het meest herkenbaar aan de getorste tafel -of stoelpootvorm. De houtdraaier krijgt er en deze periode veel werk bij, de getorste stoel -en tafelpoten zijn helemaal “in”, een mode die waarschijnlijk ontstaan in Spanje of Portugal. 


Ook in de architectuur wordt de getorste vorm uitgebreid toegepast in zuilen. Op veel plaatsen kan men dit vakmanschap van de steenhouwers bewonderen.
Dit zijn de verschillende stadia bij het snijden van een decoratief ornament op getorst draaiwerk.

Tekst bron :Meubelkunst, Annigje Hofstede
 
Dit zijn de verschillende stadia bij het snijden van een decoratief ornament op getorst draaiwerk
Het aanbrengen van het motief op de tors


Het vormgeven van de ornamenten


Het motief gedetailleerd aanbrengen op het hout

Het bladmotief ornament word gesneden


Patrick Damiaens, houtsnijwerk op getorste poten


Afwerking van het bloem en bladmotiefhttp://www.patrickdamiaens.be

1 opmerking: