WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

zaterdag 22 februari 2014

UNIEKE VOORDEUREN | Een Voordeur met snijwerk kopiëren | MAATWERK en HOUTSNIJWERK

Patrick Damiaens, Voordeur met snijwerk
 UNIEKE VOORDEUREN
'Een voordeur met snijwerk kopiëren'


Het gebeurt wel vaker dat een schrijnwerker of meubelmaker beroep doet op mijn vakmanschap en  kennis van ornamenten, versieringen en houtsnijwerk. Ze zitten dan zelf een beetje verveeld met een opdracht die ze wel aannemen maar niet helemaal weten hoe ze de ornamenten en versieringen van die opdracht moeten inpassen en uitvoeren. Op deze momenten is een samenwerking tussen de schrijnwerker / meubelmaker en ornamentsnijder soms onvermijdelijk, wat zeker is, is dat het eindresultaat, er alleen maar beter van wordt.

Reeds 25 jaar maken wij in onderaanneming ornamenten en versieringen voor binnen en buitenschrijnwerk. Zo was deze schrijnwerker uit onze regio verveeld met een situatie, hij had de opdracht gekregen een klassieke buitendeur / voordeur  te kopiëren . Deze laat 19de-eeuwse buitendeur was namelijk door de tand des tijd aangetast door vocht, was beschadigd en voldeed niet meer aan de eisen van de klant. Deze prachtige laat 19de-eeuwse voordeur deed ook niet meer aan de normen waaraan hoogstaand buitenschrijnwerk tegenwoordig moet aan voldoen.

De klant had wel oog voor detail hij wou dat zijn schrijnwerker respect zou hebben voor de bestaande voordeur, en had graag dat het origineel gekopieerd zou worden. Zijn wens was maar al te graag dat deze laat 19de-eeuwse gevel na restauratie terug een blikvanger zou worden in het historische centrum van de Stad Tongeren (B).
De Stad Tongeren ligt in het zuiden van de Provincie Belgische Limburg, op een steenworp van Luik. Vanaf 15 v.Chr. ontwikkelde Tongeren zich als een Gallo-Romeinse burgernederzetting en is de oudste stad van België. Het bezoeken waard zijn het Gallo-Romeins Museum en de Gotische Basiliek. Om de 7-jaar zijn er de Kroningsfeesten en iedere zondagvoormiddag de grootste antiek en rommelmarkt van de Benelux.

De originele voordeur met snijwerk, Tongeren

_____________________________________________
________________________________________
 Enkele detailopnames van de ornamentenPadoek

De deur werd vervaardigd in Padoek , een houtsoort van duurzaamheidsklasse 1. Een zeer duurzame en stabiele houtsoort uit Midden-en West-Afrika.  Fraai koraalrood tot paarsbruin kernhout dat heel geschikt is voor hoogwaardige toepassingen, zoals buitenschrijnwerk.

Het kernhout van Afrikaans padoek is fraai koraalrood. Het wordt dan ook gebruikt als kleurstof in o.a. de textielnijverheid. En dat heb ik persoonlijk gemerkt bij de verwerking ervan. Het hout verpulverd bijna tot poeder en kleurt huid en kleding rood, wat ook zorgt voor een lichte irritatie aan huid en luchtwegen. Zonder afwerking verkleurt het door licht snel tot bruin.

'Padoek' als kleurstof in o.a de textielnijverheid, 'aan den lijve ondervonden'.
De kleur van het kernhout verschilt van locatie tot locatie. In het optimale groeigebied is ze koraalrood met zwarte strepen (Gabon) of homogeen rood in Kameroen. Aan de rand van het groeigebied (Congo, Congo-Brazaville) krijgt het kernhout lelijke witte vlekken. Maar dat verandert niets aan de duurzaamheid of mechanische eigenschappen.
De nerf is matig fijn met een vrij gelijkmatige structuur, maar zoals elke tropische houtsoort waar ik al mee gewerkt heb, komt er in deze houtsoorten kruisdraad in voor. Deze kruisdraad zorgt ervoor dat grotere panelen met houtsnijwerk moeilijker te snijden zijn dan bij houtsoorten dat de draadrichting in één en dezelfde richting gaat. Maar voor een voordeur waarvan de decoratieve delen enkel bestaan uit lijsten met snijwerk heeft deze kruisdraad weinig invloed en geeft relatief weinig problemen.

Een eierlijst
De voordeur met snijwerk, van grondlaag voorzien

De nieuwe voordeur met snijwerk

UNIEKE VOORDEUREN, Maatwerk en houtsnijwerkhttp://www.patrickdamiaens.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten