WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

maandag 7 april 2014

Een eierlijst in hout gesneden | Ornamentmotief | Eierlijstversiering | Gesculpteerde sierlijst | Eierlijst in hout

Een eierlijst in hout snijden

Een Eierlijst in hout

___________________________________
_____________________________

Een eierlijst is een bijzonder geliefd en decoratief ornament dat haar oorsprong kent in de Griekse architectuur, en later door de Romeinse architectuur overgenomen werd. De eierlijst komt meestal voor in combinatie met andere lijsten, zoals de bloktandlijst en de parellijst. De vorm van de lijst heeft een kwart ronde vorm en heet 'Ovolo' .

 

Zo ontstaan gevarieerde friezen, die vooral in strijklicht een zeer fraai beeld opleveren. Van Ionische kapitelen is de eierlijst een bijna onmisbaar onderdeel.
In alle stijlen die na de oudheid de klassieken als voorbeeld namen, werd de eierlijst weer extra populair.
De reden dat de eierlijst nooit geheel weg is geweest dankt het aan het feit dat een eierlijst zich heel goed met andere versieringen laat combineren.

Het motief van de eierlijst bestaat uit een  ei-vormige element dat is ingebed in een rand en vervolgens in een reeks naast elkaar wordt geplaatst met tussen elk “ei” een simpel bladvormig element. In latere stijlperiodes evolueert die bladvorm tot een pijlpunt of anker tussen de “eieren”. Sommige historici veronderstellen dat in een eierlijst de dualiteit van het leven wordt weergegeven met de ei als symbool voor het leven en de pijl voor de dood. Hoe het ook zij, een geweldig motief.
Een eierlijst kan gesneden zijn in hout of uitgehouwen zijn uit steen of gemodelleerd in pleisterwerk.

Ornamentmotief  'Eierlijst'


_______________________________________________________
___________________________________________

Een eierlijst in hout snijden

eierlijst in hout

Voor een Engelse Interieur architecten- en designbureau werd deze toch wel zeer kleine eierlijst gemaakt, het lijstje meet slechts 1x1cm, een bijzonder subtiel werk. Ik had voor dit designbureau reeds enkele voorbeelden mogen snijden en deze uitvoering viel wel erg in de smaak. Een aantal rechte en gebogen eierlijsten werden gesneden - gesculpteerd in beukenhout. 
Deze zullen gaan dienen als 'model' om een aantal siliconen mallen van te maken. Met behulp van deze mallen zal een 100-tal meter van deze subtiele eierlijst afgegoten worden in hars en naderhand verguld. 
Deze lijsten zullen verwerkt worden in het mahonie houten interieur (deuren en lambrisering) van een superjacht.


Eierlijst motief snijden in hout
Een eierlijst in hout gesneden
Voor meer informatie


http://www.patrickdamiaens.be

1 opmerking: