WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

woensdag 23 april 2014

Een heraldisch familiewapen op een houten paneel aanbrengen | GRAVESTEIN Familiewapen in houtHet Gravestein Familiewapen
op een eikenhouten paneel snijden.
__________________
____________

Een tijdje geleden werd ik gecontacteerd door de familie Gravestein uit de regio Rotterdam (NL). Het waren geen onbekenden voor me, het afgelopen jaar had ik reeds het genoegen gehad om voor deze sympathieke familie een  familiewapen te snijden. En bij het ophalen van de vorige opdracht, een reproductie van een miniatuur Familiewapen, waren ze zo tevreden dat ze prompt een groot houten paneel /cartouche, bestelde  met daarop de naam en het familiewapen. 
Het zou uitgevoerd worden in eikenhout en het familiewapen zou van heraldische kleuren voorzien worden. De gedachte was, dit paneel op te hangen aan de ingang van hun residentie, vlak naast de deurbel. Het Gravestein design en lettertype op het paneel werd ontworpen door de heer des huizes, ik vind het altijd bijzonder die interactie tussen klant en uitvoerder, dat maakt alles wat persoonlijker.

Heraldiek
Heraldische Familiewapens in hout gesneden is één van mijn specialiteiten. Het is steeds weer een persoonlijke uitdaging een familiewapen in hout te mogen snijden. Heraldiek is een zeer interessant onderwerp en ik kijk er ook altijd graag naar uit om aan een nieuwe opdracht voor een heraldisch wapen te mogen beginnen.
Je leert interessante mensen kennen die je boeien met elk 'hun' fascinerend familieverhaal of geschiedenis. En voor mij persoonlijk is het altijd fijn te horen dat ze mijn vakmanschap en kwaliteit enorm weten te waarderen.
Elk heraldisch wapen is anders. Meestal begint het met een voorbeeld als inspiratiebron dat in de vorm van een tekening, oude schets of fotomateriaal door de klant wordt aangeleverd.


Miniatuur heraldisch familiewapen in hout van de Familie Gravestein.
In dit blogitem was onze inspiratiebron een miniatuur heraldisch familiewapen in hout van de Familie Gravestein.


Patrick Damiaens, Familiewapens in hout

De familie gravestein:

De stamboom van de familie Gravestein gaat terug tot 1662 in Overschie (bij Rotterdam) met het huwelijk op 7 december 1662 van Ary Ariaentse Gravesteijn met Maertie Claes Euvergaeuw.
Via omzwervingen langs Vlissingen, Middelburg en Zutphen kwamen de grootouders van de opdrachtgever in Den Haag terecht.
Wanneer het originele heraldische wapen in het bezit van deze familie kwam is niet geheel duidelijk, maar zeker is dat in 1887 het miniatuur familiewapen reeds in het bezit van de familie was.
De vader van de opdrachtgever heeft een onderzoek heeft laten uitvoeren naar de oorsprong van het familiewapen door het oudheidkundig museum in Leiden.
Het museum zou hebben ontdekt dat het wapen afstamt van een Franse aristocraat die in Zwitserland een buitenechtelijk kind verwekte bij een dienstmeisje.
Dat zou de diagonale balk op het familiewapen verklaren omdat een diagonale balk aangeeft dat het bastaard betreft.
De heraldische kleuren zijn rood aanduid door verticale lijnen en in de twee balken de heraldische kleur groen, aangeduid door schuine lijnen haaks in de balken. De vogel in het schild en op de helm kan verwijzen naar het bestaan van een vierde zoon.
Tot zover een korte schets van de familie Gravestein.
__________________________
____________
 
 Een heraldisch familiewapen 
op een houten paneel aanbrengen

Het ontwerp van het familiewapen


Het houten paneel is uitgezaagd

Het modeleren kan beginnen


Het snijden van het familiewapen

Het ontwerp terug op het hout aanbrengenGRAVESTEIN Familiewapen in hout

Een heraldisch familiewapen op een houten paneel aanbrengen

http://www.patrickdamiaens.be


Geen opmerkingen:

Een reactie posten