WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

donderdag 18 september 2014

Een ROZET snijden in hout | HET SCULPTEREN VAN EEN ROZET | Een rozet als ornament

Patrick Damiaens, een rozet in hout
Patrick Damiaens
Ornamentsnijder

EEN ROZET SNIJDEN IN HOUT
Een Rozet als ornament 


Een rozet als versiering is een praktisch ornament, de toepassingen ervan zijn bijna eindeloos. Reeds in de Griekse en Romeinse oudheid komt dit ornament voornamelijk als architecturale versiering veel voor .

In Nederland spreken ze van een rozet, maar in Vlaanderen  durft men ook wel de term 'Rosace' te gebruiken, Rosace is van Franse oorsprong.

In de Gotische stijlperiode is dit ornament bijvoorbeeld terug te herkennen als de centraal sluitsteen van een ribgewelf. In zowat alle stijlperiodes is de rozet toegepast, zij het dan met de specifieke kenmerken en karakters die aansloten bij elke  stijlperiode natuurlijk.  Maar in de periode 1750-1850 word dit ornament veelvuldiger toegepast de combinaties en toepassingen worden fantasievoller, het is voor de Lodewijk XVI-stijl zelfs een typisch kenmerk geworden.
De vorm van een rozet kan in verschillende vormen voorkomen, in ronde vorm is ze het meest voorkomend maar vierkante, rechthoekige of ruitvormige rozetten komen ook voor.
In de periode van het Classicisme (1750-1850) wordt dit ornament veelvuldig toegepast Het Classicisme is een reactie op de Barok en Rococo,en brengt elementen uit de Griekse en Romeinse kunst of stijlperiodes terug onder de aandacht.

Verschillende rozetten, Don Bosco Liège
De rozet is een vrijstaand bloemvormig ornament, vanuit het centrale punt vertrekken bloemblaadjes, acanthusbladeren, eikenbladeren of zelfs laurierbladeren. Een complexere rozet vorm, is een combinatie van verschillende motieven, vb acanthusblad- en laurierbladmotief of de getorste rozet die bestaat uit verschillende soorten vegetale bladmotieven .

Vanaf de 17de -eeuw zien we dat rozetten gebruikt worden als decoratief ornament bij tafels en zitmeubelen, in het bijzonder op de plaatsen op het houtdraaiwerk of baluster vormige poten, en daar waar de H of-X vormige verbinding tussen de poten van stoelen en tafels samenkomt.(Zie foto) 
In de Franse classicistische Lodewijk XVI-stijl eind 18de-eeuw  word dit ornament veelvuldig toegepast op meubelen en andere interieurelementen. Zo vaak zelfs dat het voor de Lodewijk XVI-stijl zelfs typerend stijlkenmerk is.Lodewijk XVI-stijl zelfs typerend stijlkenmerk,Versailles

Hier volgt een korte impressie bij het snijden van dit ornament. Het ontwerp hiervoor werd door de opdrachtgever aangeleverd zoals wel vaker gebeurd. Het ontwerp van de rozet is geïnspireerd van een bestaand meubel dat uitgevoerd is in notelaar.


HET SNIJDEN VAN EEN ROZET
__________________
__________ 

 
Eerst word er een ontwerp gemaakt
________________________________ 

 Het ontwerp word op kalkpapier overgetekend, en met carbonpapier overgebracht op het hout
____________________________________

Rozet in hout modelleren


Het modelleren kan beginnen
________________________________


 Met een potlood worden de juiste contouren en details terug op het hout aangebracht
________________________________  Afwerking, het aanbrengen van de details

____________________________


Een rozet als ornament
http://www.patrickdamiaens.be
https://www.facebook.com/patrick.damiaens.ornamental.woodcarver


1 opmerking:

 1. Hallo,
  ik ben opzoek naar een afbeelding van de bovenstaande rozet.

  Ook welkom zijn titels van boeken waar ik die soort van acanthus rozetten kan in terugvinden.

  Alvast bedankt!
  Vriendelijke groet,

  Bram
  bramtheys@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen