WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

dinsdag 16 december 2014

Een Interview met Heraldische houtsnijder Patrick Damiaens | Heraldisch Tijdschrift | Nederlands Genealogische Vereniging

Heraldisch houtsnijder, Patrick Damiaens | Craftsmanship

Er werd een bijzonder uitgebreid artikel gepubliceerd over mijn werkzaamheden als heraldisch houtsnijder, het verscheen in het Heraldische Tijdschrift no.4, december editie van 2014.

____________________________________________________
__________________________________


Patrick Damiaens, 
Houtornamentist en heraldisch houtsnijder
door Bernard Grothues


Patrick Damiaens wordt wel de laatste voltijdse houtornamentist van Vlaanderen genoemd, omdat hij gespecialiseerd is in de authentieke Luikse ornamentiek. Een metier waar je monnikengeduld bij nodig hebt. Hij modelleert het hout zolang totdat hij de perfectie gevonden heeft en dat in de oorspronkelijke Luikse stijl. Dat was de lokale interpretatie van de Franse hofstijlen, maar met in de uitvoering een eigen identiteit, gedetailleerd en verfijnd, die geraffineerd en nooit als te zwaar overkomt.   

Hoe raakt je geïnteresseerd in een oud ambacht als ornamentist en meer specifiek in Luiks houtsnijwerk?  De op 15 november 1966 in het Belgische plaatsje Maaseik geboren kunstenaar trok met zijn ouders overal mee naar toe, soms tegen zijn zin. Ze gingen veel naar musea. In de bieb keek hij altijd in de boeken die je niet mocht uitlenen: de dikke verzamelwerken over archeologie en kunstgeschiedenis. Hij volgde op het St.-Jansberg Instituut te Maaseik een zesjarige opleiding meubelmakerij, alvorens hij van 1986 tot 1989  een opleiding houtornamentist kreeg aan het Don Bosco Instituut in Luik. 

Hij is voltijds zelfstandig houtornamentist sinds 1992 met verschillende specialisaties.............
Wie het gehele uitgebreide artikel wil lezen kan zich abonneren op dit bijzonder interessant periodiek tijdschrift dat uitgegeven word door de Nederlandse Genealogische Vereniging.

_________________________________________________________________
_________________________________________________


Op de Cover van Heraldisch Tijdschrift | Familiewapen in hout

Heraldisch tijdschrift

- Een welverzorgde en kleurrijk geïllustreerde uitgave
- Wetenschappelijk verantwoorde artikelen
- Nieuws over nieuwe internationale heraldische literatuur 
- Voorbeelden van heraldiek als toegepaste kunst
- Publicatie van NGV-geregistreerde familiewapens.

Het Heraldisch tijdschrift wordt verspreid onder de leden van de Afdeling Heraldiek van de Nederlandse Genealogische Vereniging.

De contributie voor deze afdeling bedraagt voor leden van de NGV € 18,-- per jaar. De abonnementsprijs voor niet leden bedraagt € 20,-- (€ 25,-- voor buiten Nederland)Oude jaargangen (voor zover voorradig) : € 12,-.

Opgave voor abonnementen/ oude jaargangen (v.a.1995) Heraldisch Tijdschrift:
Prof. Sjollemalaan 20, 3571 CH  Utrecht. e-mail info@heraldiek.nethttp://www.patrickdamiaens.be | Craftsmanship

https://www.facebook.com/patrick.damiaens.ornamental.woodcarver

Geen opmerkingen:

Een reactie posten