WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

zaterdag 14 februari 2015

BRAFA Art and Antiques Fair Brussels 2015 | Kunst en Antiek Beurs | The BRAFA 2015

 
The BRAFA 2015 in Brussel

 BRAFA Art and Antiques Fair Brussels 2015
  Kunst en Antiek Beurs
______________________
____________________
Bron van inspiratie

Waarschijnlijk is het bezoek aan Musea, Kastelen,  kerken en antiekbeurzen  de belangrijkste bron van inspiratie voor de ornamentsnijder. 
Het zijn plaatsen waar de vakman zijn ideeën haalt, waar hij op zoek gaat naar nieuwe uitdagingen en steeds voor nieuwe verrassingen komt te staan, en zelfs na 25 jaar ervaring in het snijden van ornamenten, nog steeds het gevoel heeft iets nieuws bij te leren. 
We gaan er kijken hoe onze collega houtsnijders lang  geleden de problemen oplosten, hun kennis van de smaakvolle verhoudingen toegepast hebben in het interieur en om hun vormgeving en houtsnijtechnieken te analyseren. 

Kunst en Antiek Beurs |  BRAFA 2015

BRAFA 

Brafa is één van de toonaangevende Europese kunst- en antiekbeurzen waar alle kunstvoorwerpen te koop worden aangeboden.Topkwaliteit en authenticiteit zijn de vereisten. Brafa is een eclectische beurs met een zeer uitgebreide waaier aan specialiteiten gaande van de oudheid tot de 21ste eeuw. In 2014 hebben meer dan 55.000 bezoekers Brafa bezocht. 130 exposanten komende uit 12 landen – 20-tal specialiteiten – 55.000 bezoekers – 60ste editie in 2015.

Historie

BRAFA, verkorte naam voor Brussels Art Fair is één van de oudste kunst en antiekbeurzen ter wereld. Zij wordt jaarlijks georganiseerd door de VZW Antiekbeurs van België.

De allereerste beurs in 1956 werd gehouden in Zaal Arlequin van de Galerij Louiza. Dit initiatief om een « salon van antiquairs » op te richten, werd in het leven geroepen door Charles Van Hove, sinds vele jaren voorzitter, en Mevrouw Mamy Wouters, ondervoorzitster, van de Kamer van de Antiquairs van België. Deze eerste Antiekbeurs van België of « Foire des Antiquaires de Belgique » werd opgericht in navolging van Grosvenor House te Londen en het Prinsenhof te Delft, doch vóór die van Parijs, Firenze en München.

Door het toenemende succes van de beurs en de almaar stijgende deelname van antiquairs, bleek nood aan een zaal die mede beantwoordde aan deze sterke ontwikkeling. Ook ontplooide zich steeds een grotere diversiteit in de tentoongestelde kunstvoorwerpen. Tussen 1967 en 2003 vond de beurs plaats in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Tot 1994 namen enkel Belgische antiquairs, lid van de Koninklijke Kamer van de Antiquairs, deel aan de beurs. Het was een nationale aangelegenheid. Het aantal deelnemers in het Paleis voor Schone Kunsten varieerde tussen 40 en 50.


Een eerste grote ontwikkeling ontstond wanneer de toenmalige voorzitter Christian de Bruyn in 1995 voor de eerste maal de beurs openstelde voor buitenlandse antiquairs. In de ogen van de Belgische antiquairs was dit revolutionair. Het Paleis voor Schone Kunsten bleek ook te klein en er werd naar een nieuwe locatie gezocht. In 2004 verhuisde de Antiekbeurs van België naar de site Tour & Taxis in de Brusselse Noordwijk langs het kanaal van Willebroek, een ware parel van het Belgische industriële architectuurpatrimonium. Nu een uitgestrekte tentoonstellingsruimte verzekerd is met enorme capaciteiten, opteerde de Antiekbeurs bewust voor een aanzienlijke toename van het aantal deelnemers. Gestegen van 20 Belgische antiquairs in het begin naar een 130 deelnemers zowel uit binnen- als buitenland, is de Antiekbeurs deze laatste jaren uitgegroeid tot een internationaal evenement van Europese omvang.

De Antiekbeurs van België ijvert telkenmale de kwaliteit van de deelnemers te verhogen en haar eigen karakter te behouden: een eclectische beurs op mensenmaat met een gemoedelijke sfeer. Naast deze internationalisering is de beurs doorheen de jaren ook geëvolueerd naar de moderne en hedendaagse kunst. De naam “Antiekbeurs van België” of “Foire des Antiquaires de Belgique “ beantwoordde niet meer aan deze ontwikkeling, de Raad van Bestuur opteerde in 2009 voor een nieuwe naam BRAFA of Brussels Antiques & Fine Arts Fair. Sinds 30 september van hetzelfde jaar werd de vzw Antiekbeurs van België onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit Koningin Paola geplaatst. Voor de editie van 2014, neemt de beurs, tengevolge van een nieuwe huisstijl van haar visuele identiteit, de naam BRAFA voor Brussels Art Fair, aan.


Het Gebouw
Brafa vindt plaats in de grote hallen van het voormalige rangeerstation van “Thurn & Taxis”. De tentoonstellingsruimte omvat een totale oppervlakte van 15.400 m², verspreid over de zalen 1, 2, 3 en 4 van het gebouw A. Dit historisch gebouw, gelegen langs het Willebroekkanaal, is een ware parel van het Belgische industriële architectuurpatrimonium. Het werd gebouwd rond 1903-1904 volgens de plannen van architect Van Humbeek en werd oorspronkelijk gebruikt voor het opslaan van transitgoederen. Technisch gezien is het het meest opmerkelijke gebouw van de site, overdekt door een fenomenaal metalen frame van 17.000 m². Het complex is gelegen in het hart van Brussel, op slechts enkele minuten van het Rogierplein, het Noordstation en het metrostation Ijzer.Deelnemers
De 130 deelnemende handelaren vertegenwoordigen verschillende landen waaronder België (40%), Canada, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Hongarije, Italië, Luxemburg, Monaco, Nederland, Portugal, Spanje, USA en Zwitserland. Een evenwichtig aantal dat de organisatoren niet wensen te verhogen ondanks de internationale uitstraling van de beurs.

INFO
Zaterdag 24 januari - zondag 1 februari 2015, dagelijks van 11.00 u tot 19.00 u
Nocturne op donderdag 29 januari 2015 doorlopend tot 22.00 u

-Toegangsprijs Individueel: 20 €

-Catalogus: 10 €

-Website: http://www.brafa.be

Tekst: BRAFA

Dit zijn een aantal foto's die ik genomen heb op 
BRAFA Brussel 2015.
  Deze antiekbeurs is zeker de moeite waard en in combinatie met een cultureel bezoek aan de stad Brussel,bent u verzekert  van een geslaagde dag.

________________________________________________________________
___________________________________________________


Sfeerbeeld BRAFA 2015BRAFA 2015 | Prachtige console tafel, gemaakt uit eikenhout.

Console tafels uit lindehout met marmeren blad, geschilderd | Louis XVI-stijlMijn persoonlijke favoriet op BRAFA 2015

Brafa 2015 | Marmer, Frankrijk

http://www.patrickdamiaens.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten