WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

donderdag 19 februari 2015

De Crypte van Napoleon III | St Michael abdij van Farnborough | Gestolen lijsten uit de Keizerlijke crypte reproduceren

Patrick Damiaens, houtornamentist uit Maaseik | Craftsmanship
Houtornamentist uit Maaseik maakt replica’s
 van gestolen kunstkaders uit de crypte van Napoleon III 
___________________
_______________


Benedictijnenabdij van Britse Farnborough geeft opdracht aan Maaseikenaar



Tekst, Marij WYERS  Het Belang van Limburg 17-02-2015

MAASEIK - Maaseikenaar Patrick Damiaens is bij ons minder bekend dan in de rest van de wereld. Hij is top in de fijne houtsnijkunst, ornamentiek. Voor zijn ambachtelijk werk vliegen Amerikanen over naar zijn atelier in Maaseik. Ook de abt van de benedictijnenabdij van het Britse Farnborough (Hampshire) heeft Damiaens gevonden. Hij gaf hem gisteren de eervolle opdracht om replica’s te maken van de gestolen kunstkaders van Napoleon III in de keizerlijke crypte.














“Geen idee waarom de ‘goede man’ voor mij koos”, zegt de bescheiden vakman. “In Engeland hebben ze ook houtsnijders. Hoe die Britse monniken me hebben gevonden, weet ik evenmin. Nooit eerder heb ik in Engeland gewerkt, wel in de rest van de wereld. 95 procent van mijn creaties gaan naar het buitenland. Onlangs is een Amerikaan tot in Frankfurt gevlogen, daar nam hij de trein naar Aken en van daaruit kwam hij met de taxi naar mijn atelier in Maaseik, voor een familiewapen. Dat zijn dus mensen die blijkbaar overtuigd zijn van mijn kwaliteit.” 

 
De Crypte van Napoleon III in Farnborough abbey


Abt

Een goed half jaar geleden belde de abt van Farnborough naar zijn huistelefoon. Patrick Damiaens heeft geen gsm. Hij heeft ook nog maar vijf jaar een computer. Die kwam nu van pas want de abt mailde een paar slechte afbeeldingen van de gebeeldhouwde lijsten van Napoleon III uit de keizerlijke crypte. Die werden in februari 2014 gestolen. “Hij vroeg of ik er replica’s van kon maken. Geen probleem maar het zal niet makkelijk zijn, heb ik hem geantwoord. Gisteren kreeg ik opnieuw telefoon met de bevestiging dat ik drie ‘artframes’ mag maken.”

Delicaat

De houtornamentist krijgt twee jaar de tijd voor drie panelen van 60 op 80 centimeter, delicaat gesneden in notelaar en deels verguld. “Het wordt een intensief stukje snijwerk”, glimlacht Patrick. “Bepaalde delen zal ik met een vergrootglas moeten snijden. Met notelaar kun je fijn werken. In eik zou dit niet kunnen. De kaders zijn in de typische Napoleon III stijl versierd, een combinatie van opgedraaide acanthusbladeren, kleine saters en de emblemen van deze Franse Keizer, heel wat krullen dus. Ik heb alleen maar een paar wazige foto’s als basis. Dus ik maak eerst een tekening, een ontwerp op schaal 1/1. Het ontwerp is al een kunst op zich. Ja, ja. Ik zie het wel zitten. Ik verleg graag de grens.”
 
Een van de gestolen lijsten uit de Keizerlijke crypte

 Uiterst links, één van de gestolen lijsten, op de voorgrond Prins Jean-Christophe Napoleon

De foto hierboven toont Prins Jean-Christophe Napoleon in het bijzijn van Dom Guthbert Brogan en enkele broeders in de crypte van Keizer Napoleon III in Farnborough Abbey . De Prins is de achter-achter-achterkleinzoon van Jerome Bonaparte, Napoleon I's broer en koning van Westfalen. En aangezien Napoleon I, noch Napoleon III, liet geen levende mannelijke erfgenaam na heeft gelaten, is de lijn van opvolging via de familie van Jerome. De Prins is een volle neef aan Napoleon III.

Replica’s

Pas in 2016 kan Patrick Damiaens aan zijn eervolle opdracht beginnen. Dit jaar zit al volgeboekt. In zijn specifieke ambacht is hij in Vlaanderen de enige voltijdse houtornamentist. Na zijn opleidingen meubelmakerij en houtsnijwerk ( 7 jaar) in de vakschool trok hij naar het befaamde Instituut Don Bosco in Luik voor een 3-jarige opleiding, een school gespecialiseerd is in Luikse ornamentiek. “Luiks houtsnijwerk noemen ze ook wel ‘kantwerk in hout’. Een Spartaanse opleiding was het. Die fijnheid van werken heb ik behouden, ook wanneer ik grotere ornamenten maak.” En dit vakmanschap is ook de benedictijnen niet ontgaan. Met eindeloos geduld duikt hij voor de replica’s van Napoleon III in zijn atelier met honderden soorten beitels op de werkbank. “Een hamer komt er niet aan te pas. Voor dit fijne werk doet mijn handpalm dienst als hamer.”

Tekst,Marij WYERS  Het Belang van Limburg 17-02-2015

Keizer Napoleon III

Diefstal in crypte Napoleon III

In het weekend van 22 februari, werd een zware nachtelijke kraak gepleegd in de keizerlijke crypte in de benedictijnenabdij van Farnborough in het Zuid-Engelse graafschap Hampshire. De abdij en de crypte werden door de Franse ex-keizerin Eugenie gesticht in de jaren 1880, toen ze al bijna tien jaar in Franse ballingschap leefde. 
Ze wilde een ‘oord van gebed’, een plek waar haar man, ex-keizer Napoleon III, die in 1870 verjaagd was en in 1873 in Engeland overleed, en haar zoon prins Louis Napoléon in vrede konden rusten. Bij de diefstal verdwenen drie lijsten in verfijnd houtsnijwerk, met daarin gekaligrafeerde gebeden  in het Frans en in het Latijn. 
De ingelijste gebeden, die op het altaar in de crypte stonden, waren bestemd  voor Napoleon III maar ook voor prins Louis-Napoleon, de ‘Prince Impérial’, die op 23-jarige leeftijd sneuvelde in Britse dienst tijdens de oorlog tegen de Zoeloes in 1879. Enkele gebeden werden gevonden in zijn portefeuille nadat hij sneuvelde. 
Op de verdwenen lijsten stonden versieringen met bloemenranken en initialen N met de keizerskroon.


http://www.patrickdamiaens.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten