WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

zondag 5 april 2015

Een gebeeldhouwd familiewapen laten maken | Patrick Damiaens | Heraldisch Beeldhouwer


Heraldisch Beeldhouwer | Patrick Damiaens | Craftsmanship
Historie

Wanneer familiewapens precies zijn ontstaan of wat de oorsprong ervan is weet men niet. Men neemt aan dat mensen van een bepaalde gemeenschap symbolen gebruikten om zich te onderscheiden van andere gemeenschappen of groepen. Het merendeel van de bevolking  konden toen immers niet lezen of schrijven.
Vast staat, dat ridders en Adel in de middeleeuwen op de helm, het harnas en op het schild symbolen of wapens aanbrachten, om zo aan vriend en vijand te tonen wie ze waren. Een dergelijk wapen was onherroepelijk verbonden met deze persoon en zijn familie.

Het Wapen verloor zijn functie als identificatiemiddel maar bleef behouden als symbool om aan mensen te tonen; ik behoor tot deze familie.
Als men trouwde konden beide familiewapens  in een nieuw wapen verenigd worden, het zogeheten ‘Alliantiewapen’.  Dit type van Heraldisch wapen is nog steeds in gebruik  en kan nog steeds door heraldisch tekenaars ontworpen worden.

Tip ! Het is een origineel, uniek en mooi huwelijksgeschenk of aandenken voor 25- of 50-jarig jubileum.

Een heraldisch ontwerp

Een heraldisch ontwerp

Een heraldisch ontwerp van een familiewapen op papier dat door de klant of een heraldisch ontwerper aan ons bezorgd word,  kan niet altijd dienen als blauwdruk voor het eigenlijke beeldhouwen. 
Een heraldisch beeldhouwer zal steeds in samenspraak met de klant aanpassingen moeten doorvoeren aan het oorspronkelijk ontwerp. 
Door deze aanpassingen kunnen we zelfs spreken over een totaal nieuw ontwerp, het is een heraldisch ontwerp waar een ander soort lijnenspel en design benadrukt word en het de beeldhouwer op deze manier de gemakkelijker gemaakt word bij  het vormgeven van het familiewapen in hout.
Het is in deze fase waar de heraldisch beeldhouwer zijn eigen creativiteit kan laten gelden, waar hij een eigen karakter en originaliteit aan zijn toekomstige creatie kan aanbrengen.


Een gebeeldhouwd familiewapen laten maken

Er zijn bijzonder veel mogelijkheden en technieken die we kunnen gebruiken bij de realisatie van uw familiewapen in hout. 
Houtsoorten als linde, eik en notelaar zijn het meest populair, een gebeeldhouwd hoog reliëf  word meestal in lindehout uitgevoerd. Het meest gebruikt hout voor een laag reliëf  is eik of notelaar, deze laatste twee houtsoorten zijn een bijzondere stabiele houtsoort en zijn het meest geëigend voor uw gebeeldhouwd familiewapen op een paneel. (Zie foto hieronder)
Mijn favoriete techniek is het hoog reliëf houtsnijwerk, het is bijzonder arbeidsintensief maar het resultaat is dan ook 'erg in het oog springend'.

 
Gebeeldhouwd familiewapen op een paneel

Een Gebeeldhouwd familiewapen | Odink familiewapen in hoog reliëf

Prijs?
Een heraldisch familiewapen in hout kan op verschillende manieren uitgevoerd worden, zo bepalen de houtsoort, de snijtechniek, de afmetingen, de afwerking, maar ook de persoonlijke wensen en de moeilijkheidsgraad van het familiewapen de uiteindelijke prijs.
Ik probeer steeds de klant er op attent te maken van de grote keuze aan mogelijkheden bij de uitvoering en dat onze familiewapens in hout grote prijsverschillen kennen. 
Er bestaat de mogelijkheid een simulatie te maken aan de hand van zijn persoonlijke wensen en dit eventueel in combinatie een bedrag wat dat men wil spenderen aan zijn familiewapen.

Interesse ?
Laat uw persoonlijke  Heraldisch Familiewapen beeldhouwen. Het enige wat we nodig hebben is een goede foto of tekening van het wapen, wij zullen dit zo nodig hertekenen en dit in samenspraak met u en eventueel met uw heraldisch ontwerper.

In de portfolio van mijn website zijn enkele voorbeelden te zien van  verschillende uitvoeringen en toepassingen van heraldische wapens die door ons zijn vervaardigd.
Heraldische Gemeentewapens of Verenigingswapens in hout gesneden of gebeeldhouwd, kunnen door ons van de heraldische kleuren, van bladgoud en bladzilver voorzien worden. 
Deze laatste twee technieken geven het familiewapen een exclusieve en karaktervolle uitstraling. 
Ook voor een jubileum of een andere gelegenheid zijn met de hand gesneden Heraldische Wapens in hout een graag gezien cadeau.

Een aantal voorbeelden van realisaties


Familie Meinhold (D) | Heraldisch Beeldhouwer Patrick Damiaens

Familie Gravestein (NL) | Heraldisch Beeldhouwer Patrick Damiaens

Gebeeldhouwd familiewapen laten maken
Een gebeeldhouwd familiewapen | Familiewapen met Baldakijnhttp://www.patrickdamiaens.beGeen opmerkingen:

Een reactie posten