WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

dinsdag 21 juli 2015

Een bezoek aan het Kasteel van COMPIÈGNE | PIERREFONDS | Excursie van de cursisten houtsnijden-ornamentsnijden

Het kasteel van Compiègne

Een Bezoek aan Kasteel (Paleis) van Compiègne en Pierrefonds
Een excursie van de cursisten houtsnijden - ornamentsnijden
______________________________________________________
______________________________________


Reeds vele jaren ga ik met een aantal cursisten, die de opleiding ornamentsnijden - houtsnijden bij me volgen, op jaarlijkse excursie. Château Versailles is één van de bestemmingen waar ze het meest naar uitkijken, maar dit jaar heb ik gekozen voor enkele, prachtige bestemmingen in noord Frankrijk. 

Midden juli (2015), een beetje later als gewoonlijk, leek het ons een goed idee een bezoek te brengen aan het kasteel (Paleis) van 'Compiègne' en het kasteel van 'Pierrefonds'. Compiègne en Pierrefonds zijn  twee totaal verschillende historische gebouwen, maar hadden wel dezelfde eigenaar/bewoner.

Een bezoek aan het Kasteel van COMPIÈGNE | Zicht vanuit de tuin


Vanuit Maaseik richting Compiègne was het 3:30 uur rijden en is dus goed doenbaar, Pierrefonds ligt 15 minuten verder. Compiègne is bekend voor de start van de wielerklassieker  Parijs-Roubaix. En ook werd hier de Duitse capitulatie ondertekend van de eerste wereldoorlog en dit in een treinwagon net buiten Compiègne.

Château Compiègne of Kasteel van Compiègne is een kasteel dat door het massatoerisme nog niet ontdekt is, gelegen in een mooi historische centrum. Prachtige gebouwen en woningen in zandsteen, je merkt dat er een sfeer hangt 'dat dit ooit een belangrijke plek moet geweest zijn', een zelfde beeld krijg je in het oude centrum van Versailles. 

De keuze voor een bezoek aan Compiègne was vooral omwille van de unieke, prachtig bewaarde, historische interieurs die dateren uit de laat 18de-eeuw tot midden 19de-eeuw. Stijlkamers volgestouwd met meubilair in Empire (rond 1810)  en Napoleon III-stijl (rond 1860). Het was er aangenaam rondlopen, betaalbaar (7,5 euro) en voor 2 euro meer kreeg je aan de ingang een audiofoon mee voor nog meer informatie. 

De slaapkamer van de Keizerin | Kasteel van Compiègne
Château Compiègne was één van de residenties van Keizer Napoleon Bonaparte (Empire-stijl) en 50 jaar later van Keizer Napoleon III ( De Napoleon III-stijl of 2de Empire). Compiègne heeft unieke, prachtig bewaard gebleven, historische interieurs. 
We hadden een beetje geluk, er was net een tentoonstelling lopende, en dit over de Empire decoratieve kunsten tussen 1800-1815. Voor mij persoonlijk de eerste keer zo een uitgebreide overzichtstentoonstelling mee te maken. En al dit moois was in het inkomticket inbegrepen, een echte meevaller.
Ik zal zeker in volgende blogitems meer aandacht schenken aan de Empire stijl en aan dit kasteel. 


Eén van de vele zalen met de overzichtstentoonstelling
________________
Château de Pierrefonds
____________


Château de Pierrefonds

Chateau Pierrefonds is van oorsprong een middeleeuwse burcht, dat in verval geraakte en rond 1860 in opdracht van Napoleon III werd gerestaureerd en gereconstrueerd. Napoleon III maakte er een gelegenheidswoning van.


Maar zoals ik al zei, geen drukte, later die dag had ik zelfs de indruk dat er in het kasteel van Pierrefonds meer bezoekers rondliepen dan in het chateau van Compiegne. Waarschijnlijk komt dit door de uitstraling en romantische beeld van 'een burcht', en zo een grotere aantrekkingskracht heeft bij het jonger publiek, dat meestal niet zo'n interesse heeft in  stoffige kamers vol historie en meubilair.


Het duidelijk waarneembaar dat de restauratie-architect Viollet-le-Duc zich goed georienteerd heeft aan andere burchten uit de zelfde periode. De interieurs van de burcht bieden een staalkaart van historiserende Interieurs in neostijlen, van neogotiek over neorenaissance.


Veel houtsnijwerk treffen we hier niet aan, maar de kwaliteit is van een bijzondere kwaliteit en originaliteit. Maar er is een overvloed aan ornamentiek in steen en stuc van opmerkelijk vakmanschap, je moet er gewoon even bij stil staan en het even in je opnemen. 
Zelfs ornamentiek in steen kan een inspiratiebron zijn voor de houtsnijder.  De inkomprijzen aan deze kastelen als individuele bezoeker is 7.5 euro. Bezoek je de twee vraag dan naar het combinatie inkomticket.

Cursisten houtsnijden | In de tuin van Château Compiègne

Hier volgt een kort fotoverslag:

Château Compiègne
_____________
 
Château Compiègne

Palais de Compiègne | Keizerlijke eetkamer

Kasteel van Compiègne | Keizerlijke eetkamer, detail

Le cabinet du Conseil

Slaapkamer van de Keizer

Het Salon met de bloemen |  Kasteel van Compiègne

De eetkamer van de Keizerin | Château de Compiègne

Het blauwe Salon, CompiègneChâteau de PIERREFONDS
______________


Château de Pierrefonds


Pierrefonds | Salle des Preuses

Pierrefonds | Salle des Preuses

Salle des gardes | Château de Pierrefonds


Detail van het houtsnijwerk,  Salon de réception
Ornamenten in steen | Plafond draaitrap

Slaapkamer van Napoleon IIIGeen opmerkingen:

Een reactie posten