WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

vrijdag 21 augustus 2015

Een BAROK PALEIS in het historische centrum van BAMBERG | Nieuwe Residentie Bamberg | 17e en 18e-eeuwse Interieurs

De historische stad Bamberg, foto genomen vanuit de Nieuwe Residentie

 Een BAROK PALEIS in het historische centrum van BAMBERG

Nieuwe Residentie Bamberg
 17e en 18e-eeuwse Interieurs
___________________________________
__________________________________

Meer dan vijftig adembenemende kastelen, burchten, paleizen en residenties is Beieren rijk.In dit blogitem laat ik u even kennis maken met de Nieuwe Residentie (Neue Residenz), een Barok paleis in het historische centrum van Bamberg. Een prachtig vroeg Barok stadspaleis met bijzonder mooie 17e en 18e-eeuwse Interieurs.

Bamberg

Bamberg is een stad in het noorden van de deelstaat Beieren. Deze Frankische stad telt ongeveer 71.000 inwoners en is gebouwd op 7 heuvels en ligt aan de rivier de Regnitz, net voor haar monding in de Main.
De stad Bamberg beschikt over de grootste bewaard gebleven historische binnenstad van Duitsland en deze staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Het bekendste bouwwerk in de historische binnenstad is de romaanse dom, waar Hendrik II, de laatste Ottoonse keizer van het Heilige Roomse Rijk, begraven ligt. Hij was in 1007 de stichter van het bisdom Bamberg, dat tegenwoordig een aartsbisdom is.


De Nieuwe Residentie in Bamberg

Nieuwe Residentie Bamberg
De nieuwe Residentie (Neue Residenz) is een monumentaal gebouw dat bestaat uit vier enorme vleugels die allemaal opgetrokken zijn in zandsteen, het complex van gebouwen is gelegen op het Domplein in Bamberg. Het was de voormalige woning van de Bambergse prins-bisschoppen.  We herkennen aan de architectuur van de gebouwen  dat het complex opgetrokken is in twee fasen, in laat Renaissance stijl, tussen 1604 en 1612 en Barok. 
Onder prins-bisschop Lothar Franz von Schönborn worden tussen 1697-1703 in Barok stijl een aantal grote vleugels aan het complex toegevoegd. 
Er zijn meer dan 40 statievertrekken, zoals de Marmer zaal, de spiegelzaal ( met stucwerk van Antonio Bossi) en de keizerlijke zaal.


De Keizerlijke zaal, Het plafond is opgebouwd als een trompe l'oeil

De imposante Keizerlijke zaal is op de tweede verdieping is voorzien van plafond en de muurschilderingen die uitgevoerd zijn door Melchior Steidl.  
Het zijn prachtige ontwerpen, composities van putti, medaillons, acanthusbladmotieven en 16 levensgrote figuren van Romeinse keizers. Op het centrale deel van de plafondschildering worden de vier destijds bekende continenten en de wetenschappen voorgesteld. 
Het plafond is opgebouwd als een trompe l'oeil, maar niet alleen de plafonds zijn een lust voor het oog, de houten vloeren zijn erg bijzonder, grote geometrische vormen en motieven opgebouwd uit verschillende houtsoorten, waaronder noten, perenhout... het is een bonte mengeling van tinten, het is de eerste keer dat ik zo een rijkelijke parket gezien heb.

Tot 1802 diende de residentie als zetel van de Bambergse prins-bisschoppen die in die tijd niet alleen geestelijke, maar ook wereldlijke macht bezaten. De pracht en praal van het interieur doen de hoogtijdagen van de vorstelijke residentie herleven.  
Vanaf 1803 was dit barokke paleis een koninklijke residentie.

Bezoek 

Vandaag de dag heeft dit gebouw meerdere functies, het doet op eerste plaats dienst als museum, waar onder meer de 17e-eeuwse en 18de eeuwse Barokke statievertrekken bezocht kunnen worden, ook kun je met ditzelfde inkombewijs een aantal vleugels  bezoeken waar een bijzondere grote collectie schilderijen is ondergebracht die eigendom is van de Beierse staat. (Bayerischen Staatsgemäldesammlungen) Een echte aanrader.

Bamberg, 'Lucretia' van Lucas Cranach

Het bezoek aan de Barokke 17e en 18e-eeuwse statievertrekken is enkel mogelijk in kleine groep, je krijgt uitleg van een gids en de rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur, fotograferen is mogelijk maar wel zonder flits.

Hier is een korte impressie van een aantal vertrekken.
___________________________________________________

De Nieuwe Residentie ,17e en 18e-eeuwse interieurs

17de en 18de-eeuwse interieurs | Nieuwe Residentie BambergDe Nieuwe Residentie, Uitleg van onze gids in de Keizerzaal

De Nieuwe Residentie, Uitleg van onze gids in de Keizerzaal

De Nieuwe Residentie, de Keizerzaal
17de en 18de-eeuwse interieurs | Nieuwe Residentie Bamberg17de en 18de-eeuwse interieurs | Nieuwe Residentie Bamberg17de en 18de-eeuwse interieurs | Nieuwe Residentie Bamberg


 ______________________________________________________
De Rozentuin  ________________________________


Rozentuin
Bij het verlaten van de Residentie lopen door een monumentale poort en komen op een grote binnenkoer uit, aangrenzend hieraan ligt de rozentuin.
Deze bijzondere mooie 18de-eeuwse rozentuin, bezit een 60-tal soorten rozen (4500 struiken) mooi verdeelt over perkjes die met buxus omzoomd zijn, smalle paadjes en een groot aantal zandstenen beelden uit de Rococo periode leiden je naar een 18e-eeuws theepaviljoen en de rand van de rozentuin. 
Het gebouwencomplex van de Nieuwe Residentie is tegen een heuvel aangebouwd, waardoor je aan de rand van deze binnentuin kunt u genieten van  een panoramisch uitzicht over de historische binnenstad van Bamberg en de het klooster op de Michelberg.

Bamberg, zicht vanuit de rozentuin, richting klooster op de Michelberg

De Nieuwe Residentie Bamberg
Openingstijden residentie:
april – september: 9.00 – 18.00 uur
oktober – maart: 10.00 – 16.00 uur
Schloss- und Gartenverwaltung Bamberg
Domplatz 8
96049 Bamberg
Inkom: (prijs 2014)  4,5 Euro


Geen opmerkingen:

Een reactie posten