WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

dinsdag 15 maart 2016

Het Rode Huis in Monschau | De Akense Meubelstijl | MONSCHAU | Een gesculpteerde trap | Rococo ornamenten

Het Rode Huis in Monschau | Een gesculpteerde trap

In dit blogitem geef ik jullie een rondleiding in het Rode Huis in Monschau. Dit kleine Duitse stadje ligt aan de rand van de Eifel, op een kwartiertje van Eupen (met de auto). Eupen ligt in Duitstalig België).
Het meest opvallende gebouw in dit pittoreske stadje is het Rode Huis, een gebouw uit de 18-de eeuw, een in eikenhout gesculpteerde trap en meubilair in Akense Rococo stijl zijn de blikvangers van dit prachtige Museum.

Het Rode huis in Monschau getuigt op welsprekende wijze van de bloeitijd van de wollen lakenfabricage in de 18-de eeuw in deze stad. Daar, waar de rivieren de Roer en de Laufenbach samenstromen, vormt het samen met de kerk van de Evangelische Gemeente een dominerend stedenbouwkundig middelpunt.

Omstreeks 1760 liet de lakenwever en koopman Johann Heinrich Scheibler , medeoprichter van het Monschause 'Fijne Lakengilde' het Rode Huis als woonhuis annex kantoor bouwen onder één groot mansardedak met twee rijk versierde ingangen, waarboven in een wapenschild de namen van de beide huisdelen staan: links 'in de gouden helm' en rechts 'in de pelikaan'.

Gebouwd en ingericht in de smaak en de stijl van de Laat-rococo, de daaropvolgende Lodewijk XVI stijl tot de Empire stijl toe, is Het Rode Huis een prachtig voorbeeld van de burgerlijke wooncultuur van dit met Aken en Luik verbonden Eifelgebied tussen het midden van de 18de en het midden van de 19de eeuw.

Het Rode Huis in Monschau

Een gesculpteerde Rococo voordeur
De grote hal in het linker woongedeelte vormt met de Rococo trap, die vrij in de ruimte staat, een stijleenheid uit de tijd rond 1760: gemarmerde wanden, een kroonluchter van kristal, een vergulde spiegel en een gestoffeerde zitbank; boven de bank de portretten van de stichters, het echtpaar JH Scheibler - Offermann.
De donkere eikenhouten trap laat een blik tot de 3de verdieping toe. Aan de buitenwang tonen 21 panelen in reliëf de plaatselijke lakenindustrie in putti-scenes: van het Merinosschaap in de wei tot het laden van de kant en klare balen in karren; aan de binnenwang zijn allegorieën van de dag-de jaargetijden- te beginnen met de lente- afgebeeld en de vier elementen: vuur, water, lucht en aarde.

Een Rococo trapbaluster


Aan de straatzijde ligt de herenkamer met bureau met twee stoelen en twee fauteuils uit de Keulse werkplaat Pallenberg- uit de tijd na 1900 in nagebootste Rococostijl- met een open marmeren schouw en ingebouwde gietijzeren haardplaten. In een wit betegelde nis staat een tweede oven in de vorm van een urn. 
Bijzonder indrukwekkend is echter het beschilderde linnen behang uit de 19de eeuw, dat met portretten en historische taferelen, landschappen, dieren en stillevens in een plastische geschilderde omlijsting, een schilderijengalerij in de Nederlands stijl van de tijd van Rembrandt wil weergeven; vermoedelijk zijn er connecties met kunstenaars uit de Academie van Düsseldorf aan te wijzen.
De eetkamer met uitzicht op de Roer geeft een volledige indruk van de Lodewijk XVI stijl uit de tijd rond 1780: donkergetinte eikenhouten meubelen met houtsnijwerk in bas-reliëf in een linnen behang met bloemmotieven op een donkergroene achtergrond, in olieverf geschilderd. aan de wanden ingelijste portretten van de leden van de familie Scheibler, zoals zij in het hele huis te zien zijn, aangepast aan de stijl van hun tijd.

In de kelder daaronder ligt de keuken die voor een rijk gedekte tafel moest zorgen; met een open schouw als kookplaats en een gietijzeren kachel, die er later bijgeplaatst is, ketels van messing en kopergerei, een braadpan voor de haas en een schroefpers om de was kreukvrij te maken.

De keuken, Das Rotes Haus | Rode Huis Monschau

De kantoren liggen op de begane grond van het huisgedeelte 'In de Pelikaan', dat met het woongedeelte van 'In de Gouden Helm' verbonden is. Hie werd de administratie gevoerd van de lakenindustrie, die thuis plaatsvond. Een inventaris van de binnengekomen goederen, een boek met kleurrecepten en wollen stalen, stofmodelboeken, vooral echter het grote stalenboek van het 'fijne lakengilde' voor de handelsbeurs in aken in 1810 onder Keizer Napoleon I, getuigen van de toenmalige lakenindustrie van monschau. 

Een grote Akense-Keulse porseleinkast in Rococostijl toont o.a. steengoed met het familiewapen Scheibler- von Mallinckrodt. In de antichambre een elegante arrenslee met de bok voor de koetsier achterop.

Detailopname van de arrenslee in de antichambre

In dit gedeelte van het huis leidt een tweede kleinere rococotrap naar de bovenverdiepingen. Het decor op de panelen bezit motieven die ontleend zijn aan de seizoenen en de landbouw, zoals dat ook bij de grote trap het geval was; motieven die de nijverheid, ingebed in de cyclus van de natuur, symboliseren.
Op de eerste verdieping bevinden zich in beide huisdelen de woon-en feestvertrekken van de familie.

In het blauwe salon een ensemble, bestaande uit een sofa, fauteuils, stoelen en tafel; links in de hoek een porseleinkast in Akense Rococostijl met gebogen kap (1760), rechts een Luikse Lodewijk XVI hoekporseleinkast  met rechte kroonlijst(1780); daarbij een secretaire in de vorm van een commode tegenover een schouw met een spiegel erboven.

Het Blauwe Salon, Luikse Lodewijk XVI-stijl

In de aansluitende gele kamer is een grote Akense linnenkast de blikvanger. De hierop volgende kamer is het kleine kabinet en biedt met zijn meubels een aardig Lodewijk XVI interieur: een tweepersoons sofa met houten opengewerkte palmetten, een elegante tafel- en fauteuil ensemble staat opgesteld voor een lambrisering met centrale trofeeën, met als onderwerp muziek en oorlog.
Daarboven een linnen behang met landschapsscènes, die van wand tot wand doorlopen, versierd met rocailles, bloemarragementen, tuingereedschap, jachtmotieven, als het ware een voortzetting van de schildering boven de deur van het trapportaal en ontleend aan ornamentgravures uirt de 18de-eeuw.Muziek | Centrale trofeeën 


Thema Oorlog
Op de tweede verdieping bevinden zich de slaapvertrekken, die onderling verschillen.
Aan de straatzijde de kleine groene slaapkamer met eikenhouten bed, kinderwieg en een kleerkast met houtsnijwerk in bas-reliëf uit 1780, met een commode uit de tijd rond 1750 met verzilverde toiletartikelen en wandspiegel.
In de zogeheten eifelslaapkamer staat een litsjumeaux onder pastelportretten van eind 18de-eeuw.
Daarbij een Akense kleerkast en een in Rococostijl, een kinderstoel en een speelgoedpaard, ook aanwezig is een beddepan van messing en een bidet met een porseleinen pot met bloemmotieven.

De Eifelslaapkamer, Monschau
De prachtige Empire slaapkamer vormt het einde van de rondgang. Er staan meubels uirt de laat-Napoleontische tijd. Goed gepolitoerd kersehoutfineer met verguld bronsbeslag. Het brede hemelbed met stoffen baldakijn staat tussen twee zuilen; aan de wand een kastje met toiletgarnituur in chinoiserieën; tegen de binnenwand een zitgroep met staande spiegel. 
Het geheel omgeven door het koele blauw van de wanden, die rondom versierd zijn met een palmettenrand, die met de hand geschilderd is.

Monschau, Empire slaapkamer


Detailopname, fauteuil Lodewijk XVI-stijl


Hier volgen nog een aantal detailopnames van het meubilair en de Rococo trap.
________________________________
_______________________

De vestibule, Het Rode Huis ,Monschau

Typische Luikse stoel, 18de-eeuw

Detailopname, guirlande, Classicistische stijl


Een ovale vergulde lijst in Lodewijk XVI-stijlEen aantal opnames van de Rococo gesculpteerde trap
_________________

Een Rococo gesculpteerde trap | Rococo ornamenten
http://www.patrickdamiaens.be

FB PAGINA1 opmerking: