WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

zaterdag 2 juli 2016

Educatieve uitstap cursisten houtsnijden naar de kastelen van BRÜHL | Slot Augustusburg en jachtslot Falkenlust

Slot Augustusburg in Brühl | Jachtslot Falkenlust

Reeds vele jaren ga ik met een aantal cursisten, die de opleiding ornamentsnijden - houtsnijden bij me volgen, op onze jaarlijkse excursie. Château Versailles is in dit verband één zeer geliefde bestemming. Dit jaar heb ik voor de afwisseling gekozen voor enkele, prachtige Duitse bestemmingen.  Het leek ons een goed idee om eind juni 2016 een bezoek te brengen aan de kastelen van Brühl, namelijk het Slot Augustusburg en het jachtslot Falkenlust. Twee prachtige voorbeelden van Duitse Rococo niet ver van de Belgische grens die met recht op de Werelderfgoedlijst zijn opgenomen.
We hadden een beetje pech met het weer, want regen stond ongewild ook op het programma, en dat de gehele dag.
Met een aantal auto's gaan we richting Brühl, dat vlak bij Keulen is gelegen. Om een indicatie te geven van de afstand,  vanuit Maaseik naar Brühl was het 1:15 uur rijden en is dus bijzonder goed doenbaar voor mensen die niet graag lang in auto of autocar willen zitten.  Zelf heb ik deze prachtige rococo gebouwen die zoals gezegd Unesco werelderfgoed zijn, al zeker tien keer bezocht, maar in het gezelschap van een aantal cursisten is het toch net iets anders dan wanneer je deze paleizen alleen bezoekt. 

Er worden vragen gesteld door de cursisten, die ik probeer te beantwoorden, maar  ook persoonlijk leer ik steeds nieuwe weetjes en anekdotes bij over deze tijdperiode. Zoals altijd wordt mijn oog getrokken naar de fantastische rococo-composities, vormgegeven in steen, plaaster en hout. 

Jachtslot Falkenlust in Brühl


Jachtslot Falkenlust


Als eerste stond het jachtslot Falkenlust op het programma. Van oorsprong alleen voor de jacht met valken van de Keulse Aartsbisschop en Keurvorst Clemens August, later woonde zijn vriendin met zijn kinderen er ook. Het jachtslot opent zijn deuren om 10:00 uur. Zoals altijd is men bijzonder vriendelijk en correct aan het onthaal, en blij dat er een iets grotere groep mensen het jachtslot bezoekt. 
Aangezien we later die dag ook slot Augustusburg zou bezoeken kozen we voor een combiticket, prijs op dat moment (25/06/16) 12 Euro en reductie prijs 10 euro.  
Het gebruik van een audiogids is erg aan te raden en is in de prijs inbegrepen  En naargelang je persoonlijke interesse en intensieve gebruik van de audiogids moet je rekening houden dat het bezoek aan dit intieme jachtslot 1 tot 1:30 uur in beslag neemt.
Opgepast, er mogen geen foto's gemaakt worden in het jachtslot, idem in slot Augustusburg, zoals ik al zei, ze zijn zeer correct en op dit verbod om beeldmateriaal te maken word zeer goed nageleefd. Maar met wat opzoekwerk op het internet heb ik toch een aantal foto's van de Falkenlust rococo interieurs kunnen vinden..

Jachtslot Falkenlust in Brühl
Na dit bezoek terug de wagens in richting Slot augustusburg dat 5 min verder rijden gelegen is. De parkeerplaats van het slot (gratis op dat moment) ligt vlak aan het treinstation van Brühl. Praktisch dus als je ook nog een aantal uurtjes in Keulen wil  rondhangen, hetgeen we later op de dag dan ook gedaan hebben. Met een treinticket Brühl- Keulen heen en terug van 4,5 Euro en een treinrit van 15 min. sta je pal naast de Dom van Keulen, wat een luxe. 
Al helemaal als je bedenkt dat parkeren in het centrum van Keulen duur is, je een milieuvignet voor de auto moet hebben en de tijd die het kost om in het centrum van de stad te geraken,


De bezoeker die het geluk heeft een dag uit te kiezen 'zonder regen' zou ik willen voorstellen eerst Slot Augustusburg te bezoeken, de auto te laten staan op de reeds vermelde parking en te voet door het mooie park en bossen naar het Jachtslot Falkenlust te wandelen. 
Dit heb ik ook een aantal maal gedaan en die wandeling van 25 min. tot 35 min. Is best een aangename onderbreking.

Een impressie van deze wandeling naar het jachtslot in 2008

Slot Augustusburg

Het Slot Augustusburg te Brühl vlakbij Keulen geldt als één van de architectonische hoogtepunten binnen de Europese architectuur van de eerste helft van de 18de eeuw. De residentie van de Keulse Aartsbisschop en Keurvorst Clemens August van Beieren, uit het huis Wittelsbach, is één van de eerste rococo gebouwen in Duitsland. 
Met de bouw werd in 1725 begonnen door Johann Conrad Schlaun. Vanaf 1728 werd er verder aan de decoraties en interieurs gewerkt naar de ontwerpen van de Hofarchitect François de Cuvilliés.  Hij ontwierp de decoratie van de fassaden  en de paradekamer van August Clement in de Régence stijl en in laat-barok.

Aardig om te vermelden is dat François de Cuvilliés in België was geboren en zich in München verder ontwikkelde tot interieurarchitect, beeldhouwer en sierstucwerker.
Het pronkstuk van Augustusburg is het trappenhuis in de westelijke vleugel. Dit visuele en architectonische meesterwerk vol dynamiek en elegantie werd ontworpen door Johann Balthasar Neumann, (Hij ontwierp ook het trappenhuis in Würzburg).

Slot Augustusburg | Educatieve uitstap cursisten houtsnijden


Johann Heinrich Roth voerde de laatste afwerkingen aan dit interieur uit, zoals de Gardensaal die op de eerste verdieping versierd is met uitbundig sierstucwerk. 
Geheel passend bij de dure smaak van de opdrachtgever en de geest van de tijd werd stucmarmer, ook scagliola genoemd, toegepast op de pilasters en muren, vaak in combinatie met trofeeën en andere ornamenten, in plaats van marmer. Marmer werd als decoratie toen als te gewoon beschouwd.
De barokke tuin in Franse stijl uit 1728 is nog steeds in zijn oorspronkelijke vorm te bewonderen.
Het paleis is met zijn trap en zijn tuin één van de belangrijkste creaties van de Duitse barok.
Slot Augustusburg diende enkel als jacht- en zomerpaleis  voor de keurvorsten en werd vier tot zes weken van het jaar bewoond. De hoofdresidentie of woonplaatsen waren toen het Keurvorstelijk Slot en het Slot Poppelsdorf in Bonn.

Toen Clemens August in 1761 stierf, waren de werken aan de hoofdzalen nog in volle gang. Zijn opvolger Max Friedrich von Königsberg (1761-1784) voltooide de werken volgens de plannen van Clemens August. In 1768 was kasteel Augustusburg na een bouwtijd van meer dan 40 jaar af.
Met de Franse Revolutie verdween in 1794 het keurvorstendom Keulen. Franse troepen bezetten het kasteel en verkochten alle meubilair en inboedel. Toen Napoleon in 1804 het kasteel bezocht, vond hij het kasteel zo prachtig dat hij het spijtig vond dat er geen wielen onder stonden. In 1809 schonk hij het aan zijn maarschalk Davoust, die het volledig verwaarloosde.

Slot Augustusburg in Brühl

Met de trein naar Keulen


Zoals gezegd, stond ook een kort bezoek aan Keulen op ons programma. Door het slechte weer was het niet gepaald aangenaam een uitgebreide wandeling door het centrum van Keulen te maken. We  hebben ons beperkt tot een bezoek aan de Dom, en aan de 157,31 meter hoge zuidtoren met 509 treden. De kathedraal ligt op 250 meter van de Rijn en ligt in de buurt van het Köln Hauptbahnhof.
De dom van Keulen, officieel Dom St.Peter und Maria, is gebouwd in gotische stijl in de vorm van een kruiskerk. Inclusief het schip en de torens is de dom 144,58 meter lang en 86,25 meter breed.

De Dom van Keulen


De bouw begon op 15 augustus 1248 en kwam in de 15e eeuw door geldgebrek stil te liggen. Pas eeuwen later, in 1824, werd de bouw hervat op basis van de originele ontwerpen uit de middeleeuwen. De dom werd in 1880 uiteindelijk in neogotische stijl voltooid. Alleen het laagste gedeelte van de westelijke toren is nog uit de 13e eeuw. Het duurde tot 1956 voor de meeste in de oorlog opgelopen schade was hersteld en de dom weer in gebruik kon worden genomen.
Het gebouw heeft een bijzondere inventaris, waaronder enkele glas-in-loodramen die dateren uit de 14e en de 16e eeuw.


Neo-Gotisch houtsnijwerk


De Dom van Keulen |  Educatieve uitstap


Na een bezoek aan een brauhaus, waar Keulen bekend voor staat, begaven we ons met de trein van 18:00 uur terug naar Brühl waar deze educatieve zaterdag eindigde in het Brühler Wirtshaus 'het oude stationsgebouw  van Brühl' dat omgebouwd is tot een bijzonder aangenaam restaurant zoals wij hebben vastgesteldTekst en tekstbewerking, Patrick Damiaens en Willem Van Dort


Geen opmerkingen:

Een reactie posten