WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

dinsdag 4 april 2017

Een heraldisch alliantiewapen in hout vergulden | Duits familiewapen | Alliantiewapen von Schönborn - von BoineburgAlliantiewapen in hout | von Schönborn | von Boineburg
Een heraldisch alliantiewapen in hout vergulden 
 Duits familiewapen

Dit klein, in esdoorn uitgevoerd Duits alliantiewapen werd medio 2015 vervaardigd. Na de vergulden zal dit kleinood gaan dienen als versiering van een historisch schilderij uit de familie von Schönborn von boineburg.  Hier een kort verslag van de vergulden en de verschillende etappes.Gessogrondering
Opbrengen van de lijmoplossing van hazenvellenlijm en water om een verbinding tussen het hout en de gesso te maken
Gesso bestaande uit water, hazenvellenlijm, chinese klei (kaolien) en Champagnekrijt 5 tot 7 x met een stevig penseel van runderhaar opbrengen.


Een heraldisch alliantiewapen in hout vergulden | Duits familiewapen in hout

Gessogrondering

Poliment opbrengen
De gesso met verdunde lijmoplossing bestrijken, het zg losmaken
Het poliment, een mengsel van gedestilleerd water, technische gelatine en geprepareerde veredelde Bolus, aanmaken. (Bolus is een speciale klei dat in wit, rood en zwart verkrijgbaar is en met pigmenten gekleurd kann worden).  De bolus in 1-2 lagen oker, 1-2 lagen rood met een penseel met haar van het oor van een rund opbrengen.Het vergulden
Bladgoud wordt in papierboekjes per 25 velletjes verpakt die gewoonlijk 8x8 cm groot zijn. Een velletje bladgoud is ongeveer tot 1/10.000 mm dik uitgeslagen. Wij gebruiken Dukatengoud, een legering met 23 karaat goud. Zuiver goud is 24 karaat. (1 gouden Dukaat = oude munt, tot bladgoud platgeslagen was voldoende om een ruiterstandbeeld te vergulden).
Verguldwater bestaande uit gedestilleerd water en ethylalkohol (of brandewijn) wordt met een penseel aangebracht op de plaatsen die direct daarna verguld worden.
Bladgoud, in de juiste afmetingen gesneden op een met leder bedekt goudkussen met een speciaal goudmes, wordt met een speciaal oplegpenseel van zuiver eekhoornhaar (uit de staart van een eekhorn) of dassenhaar opgelegd.
Indien bepaalde plaatsen mat moeten blijven, deze niet polijsten, maar met een dunne gelatineoplossing bestrijken en met katoenen watten uitwrijven.

Verouderen van de vergulding
Gepolijste vergulde oppervlakken kunnen met zeer fijn gemalen puimsteen en spiritus zeer voorzichtig een beetje weggeschuurd worden zodat de bolus door de vergulding schijnt
Het goud kan met schellak (een harsachtig afscheidingsprodukt van de Aziatische stokluis opgelost in alkohol) gelakt worden.
Patineren gebeurt met een dunne transparante laag, bestaande uit sinaasappelolie, Bernsteinlack en kleurpigmenten, die met een borstel en een poetsdoek worden opgebracht om een natuurlijke eeuwenoude stoflaag na te bootsen.


Het aanbrengen van kunstmatige „houtwormgaten“ en/of vliegenpoep is optioneel.

Tekst Willem Van Dort


Alliantiewapen von Schönborn - von Boineburg


http://www.patrickdamiaens.be
FB Pagina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten