WELKOM OP MIJN BLOG

Deze blog heeft als doel houtsnijwerk en ornamentiek in de kijker te plaatsen. Een bezoek aan een museum of een kasteel zijn onderwerpen die aan bod komen. Maar deze blog laat jullie ook kennis maken met mijn eigen vakmanschap. Veel leesplezier.

dinsdag 2 januari 2018

SINT-NIKLAASKERK in EUPEN | Kerkinterieur uit de 18de eeuw | Biechtstoelen in Luikse-stijl

SINT-NIKLAASKERK in EUPEN
SINT-NIKLAASKERK in EUPEN
_______________________

Eupen
Eupen is een stad en faciliteitengemeente in Oost-België, in het oosten van de provincie Luik (arrondissement Verviers), nabij de Duitse grens. De stad telt ruim 19.000 inwoners. Het is een Duitstalige stad en is de hoofdstad van de Duitstalige Gemeenschap.

Eupen bestaat uit een boven- en een benedenstad. In de bovenstad staat in het historische pittoreske centrum de monumentale Sint-Niklaaskerk.

De Sint-Niklaaskerk van Eupen, rijk aan kunstwerken, is eveneens van belang om haar zeer bijzondere architectuur.
De Sint-Niklaaskapel van "Oipen" werd reeds in 1213 vermeld, maar die werd in de 14e en 15e eeuw door een gotische kerk vervangen. 
De huidige kerk werd tussen 1720 en 1726 gebouwd naar het plan van architect L. Mefferdatis uit Aken en ingewijd in 1729. Van de vorige kerk is slechts de toren overgebleven die het rechtergedeelte van de voorgevel van het nieuwe gebouw werd. In de 19e eeuw wilde men die nogal eenvoudige voorgevel een monumentaer uitzicht geven. Dit werk werd in 1897-1898 uitgevoerd door de architect L. von Fisenne uit Gelsenkirchen.

Het pittoreske plein voor de Sint-Niklaaskerk in Eupen 

Sint-Niklaaskerk in Eupen - hoofdingang
Architectuur

Sindsdien bezit de kerk twee symetrische torens die het middengedeelte flankeren en beheersen, alles in barokstijl. De verbouwde toren van de oude kerk is die van de kerk uit 1724 en de nieuwe gevel is aan die deur aangepast.
De Sint-Niklaaskerk is van het type "Hallenkirche", dwz met drie beuken van nagenoeg gelijke hoogte en zonder transept of kooromgang.
Dit type ondervangt de druk van de gewelven zodat er geen steunbogen meer nodig zijn.
De kerk is gebouwd in onbewerkte steen die deels van de oude kerk afkomstig is. De grote rondboogvensters hebben een omlijsting van hardsteen. Het zevenhoekig koor wordt bekroond door een hoog pinakel. Het dak is met leien bedekt.
Binnenin zijn de gewelfde zolderingen van de drie beuken op sobere wijze met stuck versierd. De zuilen van de traveeën zijn rond en in gepolijste steen.

Meubilair
De binnenversiering van de kerk is in barokstijl. Het oude meubilair is vooral in de 18e-eeuwse Luikse stijl.
De Sint-Niklaaskerk bezit talrijke en bijzonder belangrijke kunstwerken. De merkwaardigste stukken zijn het hoofdaltaar ( 1740-1744), indrukwekkend en van volmaakte verhoudingen, met de beelden van Sint-Niklaas en Sint-Lambertus en zijn weelderige omlijsting. Ook de twee zijaltaren (1770) zijn merkwaardig. In twee rijk versierde nissen staan mooie beelden van O.L. Vrouw en van Sint-Jozef uit de 19e-eeuw.
Vermelden we nog de preekstoel (1730), vier biechtstoelen (1758), muurbeschotten, twee grote kandelaars, het orgel (1760-1762), de banken in de middenbeuk, enz.. De beelden van de apostelen en evangilisten tegen de zuilen (1640) zijn gekocht in Keulen. Zij stammen uit de Minderbroederkerk van deze stad.
Biechtstoelen in Luikse-stijl


Detail van één van de biechtstoelen
Luikse régence periode
Biechtstoelen in Luikse-stijl 

Preekstoel | SINT-NIKLAASKERK in EUPEN
http://www.patrickdamiaens.be

Onze FB Pagina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten