zaterdag 18 januari 2014

LANDELIJK WONEN | Reportage in MAGAZINE Landelijk Wonen | Belgisch Interieur Magazine

Reportage in Landelijk Wonen
Patrick Damiaens 
Ornamentsnijder

Een reportage in het Magazine
'Landelijk Wonen'

'Kunst uit hout' 








Landelijk Wonen No.22
Een hele eer, de redactie van het Belgische Interieur Magazine 'Landelijk Wonen' heeft een uitgebreide boeiende reportage gepubliceerd over mijn dagdagelijkse werkzaamheden als houtornamentist - Ornamentsnijder.
De reportage verscheen in de januari editie van 2014.










Landelijk Wonen
Voor al wie woont en leeft buiten de grote stad, en wil genieten van een pure en authentieke woonstijl is Landelijk Wonen hét magazine bij uitstek. Puurheid, eenvoud en harmonie: dit blad houdt van de eenvoudige dingen des levens. Met speciale aandacht voor al wat ambachtelijk, artisanaal en authentiek is, richt het zich vooral naar die mensen die zo dicht mogelijk bij de natuur willen wonen, genietend van het buitenleven en de natuurlijke cadans van de seizoenen. Dit luxe woonmagazine wordt verspreid via tijdschriftenwinkels en grootwarenhuizen

Landelijk Wonen Magazine

Landelijk Wonen is een bijzonder mooi magazine dat tweemaandelijks verschijnt in Vlaanderen en Nederland. De Belgisch  fotograaf  Claude Smekens heeft een bijzonder mooie fotoreportage gemaakt van een 10 tal pagina's.
Kostprijs Magazine 4,95 Euro.

Veel leesplezier.



WEBSITE Landelijk Wonen

Website:  Fotograaf, Claude Smekens





http://www.patrickdamiaens.be

zaterdag 11 januari 2014

Een strik in hout gesneden | Een gesculpteerde strik voor lijst | HOUTEN STRIK

Patrick Damiaens
Ornamentsnijder



Een strik 
in hout gesneden






De strik als ornament
________________ 
Strikken als ornament duiken vanaf het midden van de 18de-eeuw steeds vaker op in composities of als vrijstaand ornament. Ze zijn in de stijlperiodes 'Transition' en de 'Lodewijk XVI' een duidelijke herkenbare verwijzing  naar deze periodes. Strikken worden veelvuldig toegepast bij spiegellijsten en schilderijlijsten. 
Eind van de 18e eeuw ontstaat een stroming in de kunst waarin 'de stijl van de klassieken' steeds vaker de aandacht krijgt, we noemen deze periode het Neoclassicisme. Met deze stijlperiode wordt opnieuw de vermeende puurheid van de klassieken nagestreefd en men richtte zich daarbij met name op de bouwkunst van de oude Grieken en Romeinen. De strik komt dan ook weer als ornament volop in de belangstelling. In hout gesculpteerde strikken komen dan voor als een zelfstandig, vrijstaand ornament op spiegel- of schilderijlijst en en bij grotere lijsten als kuif of als onderdeel van een uitgebreidere sculptuur. De toepassing van een strik op meubilair gebeurt vrijwel altijd in combinatie met andere ornamenten.

Een veelvoorkomende uitvoering is die waarbij aan het lint en de strik  een aantal attributen, meestal verticaal hangend, zijn bevestigd. Dit noemen we een trofee.  Deze attributen kunnen verschillende thema's hebben, zoals jacht, muziek, oorlog..... Kleinere composities van fruit en groenten in combinatie met een strik zijn smaakvolle uitvoeringen van versieringen voor allerhande types meubilair en architecturaal kunstschrijnwerk.





Een strik in hout snijden
__________________


Enkele weken geleden kreeg ik de opdracht om een neoclassicistische strik te sculpteren in lindenhout. De opdrachtgever, een klein artisanaal bedrijf dat is gevestigd in het Duitse Ruhrgebied, en hun specialiteit is het vergulden van kunstvoorwerpen en het ambachtelijk vervaardigen van lijsten. Wat was nu het geval. Eén van de klanten van deze lijstenmaker was in het bezit van een licht beschadigde strik die origineel afkomstig was van een ovale lijst.

Dit gerenommeerd bedrijf uit het Ruhrgebied had de opdracht gekregen om een lijst te maken in de zelfde stijl als de ovale lijst, maar nu als rechthoekige lijst met daarop, jawel, eenzelfde strik.  Mijn opdracht was om deze 40 cm lange strik te snijden in lindenhout.

Om u een indruk te geven van de afmetingen, mijn vertrekpunt was een plank van 40 x 20 x 3,5 cm. Deze dikte was vooral nodig omdat de strik ook op de bovenkant van de lijst moest rusten vanwege het visuele effect. Verder moest ik rekening houden met het feit dat het profiel van de lijst onder de strik moest doorlopen. Deze strik in hout zou later van een polimentvergulding  voorzien worden. 
(Het vergulden bespreken we in een later Blogitem.)


Hieronder volgt een impressie van de verschillende stadia
 van het snijden van de strik..
________________
_______


Eerst word er de contour  van de strik getekend

Het ontwerp word op het hout overgebracht


De strik word uitgezaagd



Het modelleren kan beginnen


De originele strik dient als inspiratiebron

Losmaken van de strik


Aan de achterkrant word het overtollige hout weggesneden


Een gesculpteerde strik voor lijst
Het eindresultaat van houtsnijder en vergulder
(Het vergulden bespreken we in een later Blogitem.)


http://www.patrickdamiaens.be

vrijdag 10 januari 2014

Een Reportage in JEANNE D'ARC LIVING | Deens Interieur magazine


Het Deense Magazine
Jeanne D'arc Living










In het januari nummer 2014 verscheen een redactioneel artikel over onze werkzaamheden.

januari nummer 2014
Er verscheen een uitgebreide reportage over mijn werkzaamheden in de januari editie 2014 van het Deense Interieur Magazine 'Jeanne d'Arc Living'.
Jeanne d’Arc Living  is een maandelijks woonmagazine dat in korte tijd enorm populair is geworden is. 
Het populaire Deense magazine verschijnt in acht talen ( een Deense, Zweedse, Finse, Noorse, Franse, Engelse, Duitse editie) en sinds februari 2011 wordt er ook een Nederlandstalige editie uitgegeven. 

Het tijdschrift is vooral populair door de bijzonder sfeervolle en smaakvolle fotografie van Nordic-French country style.
Jeanne d’Arc Living is in 2007 ontstaan door een samenwerking van twee Deense vrouwen. 
In 2009 zag het eerste Jean d'Arc Living Magazine het levenslicht. Sindsdien verscheen het  Jeanne d’ Arc Living Magazine 8 maal  per jaar.Vanaf 2012 is het populaire Brocante blad maandelijks verkrijgbaar in de winkel of is het ook mogelijk om een abonnement af te sluiten. 


Jeanne d'Arc Living, januari 2014


De verkoopprijs is €9,95 en het blad bevat bijna geen reclame.  Naast het magazine verkoopt het bedrijf ook boeken en producten in ” The real nostalgic country style”. 
Tegenwoordig is er in het Jeanne d’Arc Living Magazine ook veel ruimte voor exclusieve producten, recepten, bloemschikken en landelijk leven. De kenmerkende stijl van het magazine wordt in elk onderwerp consequent toegepast. In elke uitgave dus veel sfeervolle, stemmige (close-up) foto’s en geënsceneerde fotografie.


Jeanne d'Arc Living Magazine
Het prachtige en tijdloze magazine boordevol interieur- en styling tips. Jeanne d'Arc Living magazine verschijnt maandelijks en is verkrijgbaar in de winkel of het ook mogelijk om een abonnement af te sluiten. 
 

woensdag 1 januari 2014

Uniek Maatwerk | Vervaardigen van houtsnijwerk in getorste poten | Getorst draaiwerk versierd met snijwerk en ornamenten

Patrick Damiaens
Patrick Damiaens
Houtornamentist

Het aanbrengen van
 een bloem-en bladmotief
op getorst draaiwerk









De getorste poot

De getorste tafel -of stoelpootvorm is een karakteristiek kenmerk van de Franse Lodewijk XIII-stijl. 
In deze context betekent torsie of tors dat in het hout regelmatige spiraalvormige windingen worden aangebracht waardoor het lijkt alsof het hout wordt verdraaid en de balk of regel een beetje gaat lijken op een dik touw. 
Bij de grotere exemplaren bestaat de mogelijkheid fijn houtsnijwerk aan te brengen in het holle gedeelte van de tors.

De Lodewijk XIII-stijl is een relatief onbekende meubelstijl en meubilair uit deze periode (1610-1650) kom je zelden tegen bij de plaatselijke antiekhandelaar. 
Maar je treft ze wel vaak aan in Franse musea. Je kunt deze stijl ook beschouwen als een overgangsstijl tussen de laat-Renaissance en de Barok.



In een relatief korte periode van ongeveer 40 jaar (1610-1650) heeft bij deze vroeg 17de-eeuwse meubelstijl toch enkele belangrijke veranderingen plaatsgevonden.

Het kabinet wordt geïntroduceerd. Dit type van meubel was een echt pronkmeubel. De vele laatjes en secreetjes (geheime vakjes) in het interieur van dit meubel werden gebruikt om allerhande objecten uit exotische,verre vreemde landen  in te bewaren en er mee te pronken.


Kostbare houtsoorten zoals ebbenhout werden in stroken gezaagd van ongeveer 4 mm dik en werden op een massief houten karkas van het meubel verlijmd. Plaatmateriaal zoals wij nu kennen wordt pas enkele honderden jaren later ontwikkeld. Bij het gilde der houtbewerkers komt er een totaal nieuwe specialisme bij: de “Menuisiers en ébéne” ofwel ebben-meubelmakers; later kortweg ébénistes genoemd. Een benaming die we tot op heden nog steeds gebruiken (een ébénist is een meubelmaker).


De Lodewijk XIII-stijl is toch het meest herkenbaar aan de getorste tafel -of stoelpootvorm. De houtdraaier krijgt er en deze periode veel werk bij, de getorste stoel -en tafelpoten zijn helemaal “in”, een mode die waarschijnlijk ontstaan in Spanje of Portugal. 


Ook in de architectuur wordt de getorste vorm uitgebreid toegepast in zuilen. Op veel plaatsen kan men dit vakmanschap van de steenhouwers bewonderen.
Dit zijn de verschillende stadia bij het snijden van een decoratief ornament op getorst draaiwerk.

Tekst bron :Meubelkunst, Annigje Hofstede
 
Dit zijn de verschillende stadia bij het snijden van een decoratief ornament op getorst draaiwerk




Het aanbrengen van het motief op de tors


Het vormgeven van de ornamenten


Het motief gedetailleerd aanbrengen op het hout

Het bladmotief ornament word gesneden


Patrick Damiaens, houtsnijwerk op getorste poten


Afwerking van het bloem en bladmotief



http://www.patrickdamiaens.be