donderdag 19 februari 2015

De Crypte van Napoleon III | St Michael abdij van Farnborough | Gestolen lijsten uit de Keizerlijke crypte reproduceren

Patrick Damiaens, houtornamentist uit Maaseik
Houtornamentist uit Maaseik maakt replica’s
 van gestolen kunstkaders uit de crypte van Napoleon III 
___________________
_______________


Benedictijnenabdij van Britse Farnborough geeft opdracht aan Maaseikenaar



Tekst, Marij WYERS  Het Belang van Limburg 17-02-2015

MAASEIK - Maaseikenaar Patrick Damiaens is bij ons minder bekend dan in de rest van de wereld. Hij is top in de fijne houtsnijkunst, ornamentiek. Voor zijn ambachtelijk werk vliegen Amerikanen over naar zijn atelier in Maaseik. Ook de abt van de benedictijnenabdij van het Britse Farnborough (Hampshire) heeft Damiaens gevonden. Hij gaf hem gisteren de eervolle opdracht om replica’s te maken van de gestolen kunstkaders van Napoleon III in de keizerlijke crypte.














“Geen idee waarom de ‘goede man’ voor mij koos”, zegt de bescheiden vakman. “In Engeland hebben ze ook houtsnijders. Hoe die Britse monniken me hebben gevonden, weet ik evenmin. Nooit eerder heb ik in Engeland gewerkt, wel in de rest van de wereld. 95 procent van mijn creaties gaan naar het buitenland. Onlangs is een Amerikaan tot in Frankfurt gevlogen, daar nam hij de trein naar Aken en van daaruit kwam hij met de taxi naar mijn atelier in Maaseik, voor een familiewapen. Dat zijn dus mensen die blijkbaar overtuigd zijn van mijn kwaliteit.” 

 
De Crypte van Napoleon III in Farnborough abbey


Abt

Een goed half jaar geleden belde de abt van Farnborough naar zijn huistelefoon. Patrick Damiaens heeft geen gsm. Hij heeft ook nog maar vijf jaar een computer. Die kwam nu van pas want de abt mailde een paar slechte afbeeldingen van de gebeeldhouwde lijsten van Napoleon III uit de keizerlijke crypte. Die werden in februari 2014 gestolen. “Hij vroeg of ik er replica’s van kon maken. Geen probleem maar het zal niet makkelijk zijn, heb ik hem geantwoord. Gisteren kreeg ik opnieuw telefoon met de bevestiging dat ik drie ‘artframes’ mag maken.”

Delicaat

De houtornamentist krijgt twee jaar de tijd voor drie panelen van 60 op 80 centimeter, delicaat gesneden in notelaar en deels verguld. “Het wordt een intensief stukje snijwerk”, glimlacht Patrick. “Bepaalde delen zal ik met een vergrootglas moeten snijden. Met notelaar kun je fijn werken. In eik zou dit niet kunnen. De kaders zijn in de typische Napoleon III stijl versierd, een combinatie van opgedraaide acanthusbladeren, kleine saters en de emblemen van deze Franse Keizer, heel wat krullen dus. Ik heb alleen maar een paar wazige foto’s als basis. Dus ik maak eerst een tekening, een ontwerp op schaal 1/1. Het ontwerp is al een kunst op zich. Ja, ja. Ik zie het wel zitten. Ik verleg graag de grens.”
 
Een van de gestolen lijsten uit de Keizerlijke crypte

 Uiterst links, één van de gestolen lijsten, op de voorgrond Prins Jean-Christophe Napoleon

De foto hierboven toont Prins Jean-Christophe Napoleon in het bijzijn van Dom Guthbert Brogan en enkele broeders in de crypte van Keizer Napoleon III in Farnborough Abbey . De Prins is de achter-achter-achterkleinzoon van Jerome Bonaparte, Napoleon I's broer en koning van Westfalen. En aangezien Napoleon I, noch Napoleon III, liet geen levende mannelijke erfgenaam na heeft gelaten, is de lijn van opvolging via de familie van Jerome. De Prins is een volle neef aan Napoleon III.

Replica’s

Pas in 2016 kan Patrick Damiaens aan zijn eervolle opdracht beginnen. Dit jaar zit al volgeboekt. In zijn specifieke ambacht is hij in Vlaanderen de enige voltijdse houtornamentist. Na zijn opleidingen meubelmakerij en houtsnijwerk ( 7 jaar) in de vakschool trok hij naar het befaamde Instituut Don Bosco in Luik voor een 3-jarige opleiding, een school gespecialiseerd is in Luikse ornamentiek. “Luiks houtsnijwerk noemen ze ook wel ‘kantwerk in hout’. Een Spartaanse opleiding was het. Die fijnheid van werken heb ik behouden, ook wanneer ik grotere ornamenten maak.” En dit vakmanschap is ook de benedictijnen niet ontgaan. Met eindeloos geduld duikt hij voor de replica’s van Napoleon III in zijn atelier met honderden soorten beitels op de werkbank. “Een hamer komt er niet aan te pas. Voor dit fijne werk doet mijn handpalm dienst als hamer.”

Tekst,Marij WYERS  Het Belang van Limburg 17-02-2015

Keizer Napoleon III

Diefstal in crypte Napoleon III

In het weekend van 22 februari, werd een zware nachtelijke kraak gepleegd in de keizerlijke crypte in de benedictijnenabdij van Farnborough in het Zuid-Engelse graafschap Hampshire. De abdij en de crypte werden door de Franse ex-keizerin Eugenie gesticht in de jaren 1880, toen ze al bijna tien jaar in Franse ballingschap leefde. 
Ze wilde een ‘oord van gebed’, een plek waar haar man, ex-keizer Napoleon III, die in 1870 verjaagd was en in 1873 in Engeland overleed, en haar zoon prins Louis Napoléon in vrede konden rusten. Bij de diefstal verdwenen drie lijsten in verfijnd houtsnijwerk, met daarin gekaligrafeerde gebeden  in het Frans en in het Latijn. 
De ingelijste gebeden, die op het altaar in de crypte stonden, waren bestemd  voor Napoleon III maar ook voor prins Louis-Napoleon, de ‘Prince Impérial’, die op 23-jarige leeftijd sneuvelde in Britse dienst tijdens de oorlog tegen de Zoeloes in 1879. Enkele gebeden werden gevonden in zijn portefeuille nadat hij sneuvelde. 
Op de verdwenen lijsten stonden versieringen met bloemenranken en initialen N met de keizerskroon.


http://www.patrickdamiaens.be

zaterdag 14 februari 2015

BRAFA Art and Antiques Fair Brussels 2015 | Kunst en Antiek Beurs | The BRAFA 2015

 
The BRAFA 2015 in Brussel

 BRAFA Art and Antiques Fair Brussels 2015
  Kunst en Antiek Beurs
______________________
____________________
Bron van inspiratie

Waarschijnlijk is het bezoek aan Musea, Kastelen,  kerken en antiekbeurzen  de belangrijkste bron van inspiratie voor de ornamentsnijder. 
Het zijn plaatsen waar de vakman zijn ideeën haalt, waar hij op zoek gaat naar nieuwe uitdagingen en steeds voor nieuwe verrassingen komt te staan, en zelfs na 25 jaar ervaring in het snijden van ornamenten, nog steeds het gevoel heeft iets nieuws bij te leren. 
We gaan er kijken hoe onze collega houtsnijders lang  geleden de problemen oplosten, hun kennis van de smaakvolle verhoudingen toegepast hebben in het interieur en om hun vormgeving en houtsnijtechnieken te analyseren. 

Kunst en Antiek Beurs |  BRAFA 2015

BRAFA 

Brafa is één van de toonaangevende Europese kunst- en antiekbeurzen waar alle kunstvoorwerpen te koop worden aangeboden.Topkwaliteit en authenticiteit zijn de vereisten. Brafa is een eclectische beurs met een zeer uitgebreide waaier aan specialiteiten gaande van de oudheid tot de 21ste eeuw. In 2014 hebben meer dan 55.000 bezoekers Brafa bezocht. 130 exposanten komende uit 12 landen – 20-tal specialiteiten – 55.000 bezoekers – 60ste editie in 2015.

Historie

BRAFA, verkorte naam voor Brussels Art Fair is één van de oudste kunst en antiekbeurzen ter wereld. Zij wordt jaarlijks georganiseerd door de VZW Antiekbeurs van België.

De allereerste beurs in 1956 werd gehouden in Zaal Arlequin van de Galerij Louiza. Dit initiatief om een « salon van antiquairs » op te richten, werd in het leven geroepen door Charles Van Hove, sinds vele jaren voorzitter, en Mevrouw Mamy Wouters, ondervoorzitster, van de Kamer van de Antiquairs van België. Deze eerste Antiekbeurs van België of « Foire des Antiquaires de Belgique » werd opgericht in navolging van Grosvenor House te Londen en het Prinsenhof te Delft, doch vóór die van Parijs, Firenze en München.

Door het toenemende succes van de beurs en de almaar stijgende deelname van antiquairs, bleek nood aan een zaal die mede beantwoordde aan deze sterke ontwikkeling. Ook ontplooide zich steeds een grotere diversiteit in de tentoongestelde kunstvoorwerpen. Tussen 1967 en 2003 vond de beurs plaats in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Tot 1994 namen enkel Belgische antiquairs, lid van de Koninklijke Kamer van de Antiquairs, deel aan de beurs. Het was een nationale aangelegenheid. Het aantal deelnemers in het Paleis voor Schone Kunsten varieerde tussen 40 en 50.


Een eerste grote ontwikkeling ontstond wanneer de toenmalige voorzitter Christian de Bruyn in 1995 voor de eerste maal de beurs openstelde voor buitenlandse antiquairs. In de ogen van de Belgische antiquairs was dit revolutionair. Het Paleis voor Schone Kunsten bleek ook te klein en er werd naar een nieuwe locatie gezocht. In 2004 verhuisde de Antiekbeurs van België naar de site Tour & Taxis in de Brusselse Noordwijk langs het kanaal van Willebroek, een ware parel van het Belgische industriële architectuurpatrimonium. Nu een uitgestrekte tentoonstellingsruimte verzekerd is met enorme capaciteiten, opteerde de Antiekbeurs bewust voor een aanzienlijke toename van het aantal deelnemers. Gestegen van 20 Belgische antiquairs in het begin naar een 130 deelnemers zowel uit binnen- als buitenland, is de Antiekbeurs deze laatste jaren uitgegroeid tot een internationaal evenement van Europese omvang.

De Antiekbeurs van België ijvert telkenmale de kwaliteit van de deelnemers te verhogen en haar eigen karakter te behouden: een eclectische beurs op mensenmaat met een gemoedelijke sfeer. Naast deze internationalisering is de beurs doorheen de jaren ook geëvolueerd naar de moderne en hedendaagse kunst. De naam “Antiekbeurs van België” of “Foire des Antiquaires de Belgique “ beantwoordde niet meer aan deze ontwikkeling, de Raad van Bestuur opteerde in 2009 voor een nieuwe naam BRAFA of Brussels Antiques & Fine Arts Fair. Sinds 30 september van hetzelfde jaar werd de vzw Antiekbeurs van België onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit Koningin Paola geplaatst. Voor de editie van 2014, neemt de beurs, tengevolge van een nieuwe huisstijl van haar visuele identiteit, de naam BRAFA voor Brussels Art Fair, aan.


Het Gebouw
Brafa vindt plaats in de grote hallen van het voormalige rangeerstation van “Thurn & Taxis”. De tentoonstellingsruimte omvat een totale oppervlakte van 15.400 m², verspreid over de zalen 1, 2, 3 en 4 van het gebouw A. Dit historisch gebouw, gelegen langs het Willebroekkanaal, is een ware parel van het Belgische industriële architectuurpatrimonium. Het werd gebouwd rond 1903-1904 volgens de plannen van architect Van Humbeek en werd oorspronkelijk gebruikt voor het opslaan van transitgoederen. Technisch gezien is het het meest opmerkelijke gebouw van de site, overdekt door een fenomenaal metalen frame van 17.000 m². Het complex is gelegen in het hart van Brussel, op slechts enkele minuten van het Rogierplein, het Noordstation en het metrostation Ijzer.



Deelnemers
De 130 deelnemende handelaren vertegenwoordigen verschillende landen waaronder België (40%), Canada, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Hongarije, Italië, Luxemburg, Monaco, Nederland, Portugal, Spanje, USA en Zwitserland. Een evenwichtig aantal dat de organisatoren niet wensen te verhogen ondanks de internationale uitstraling van de beurs.

INFO
Zaterdag 24 januari - zondag 1 februari 2015, dagelijks van 11.00 u tot 19.00 u
Nocturne op donderdag 29 januari 2015 doorlopend tot 22.00 u

-Toegangsprijs Individueel: 20 €

-Catalogus: 10 €

-Website: http://www.brafa.be

Tekst: BRAFA

Dit zijn een aantal foto's die ik genomen heb op 
BRAFA Brussel 2015.
  Deze antiekbeurs is zeker de moeite waard en in combinatie met een cultureel bezoek aan de stad Brussel,bent u verzekert  van een geslaagde dag.

________________________________________________________________
___________________________________________________


Sfeerbeeld BRAFA 2015



BRAFA 2015 | Prachtige console tafel, gemaakt uit eikenhout.

Console tafels uit lindehout met marmeren blad, geschilderd | Louis XVI-stijl







Mijn persoonlijke favoriet op BRAFA 2015

Brafa 2015 | Marmer, Frankrijk





http://www.patrickdamiaens.be

zondag 1 februari 2015

Een bezoek aan het l'école BOULLE in Parijs | Portes ouvertes | Opleidingen kunstambachten

L'école BOULLE, Parijs
   
Bezoek aan het L'école Boulle, Parijs
2015

Een jaarlijks traditioneel hoogtepunt op het 1ste weekend van februari. Dan is er de 'portes ouvertes' in het 'École Boulle' te Parijs. 
________________________________________
_________________________________


Outillage Gaignard Millon


Met een aantal cursisten en geïnteresseerden in mijn kielzog trok ik op 31 januari 2015 richting Parijs. De Portes ouvertes bij École Boulle blijft voor mij nog steeds een bijzondere dag.We verplaatsen ons met de hogesnelheidstrein  Thalys vanuit Brussel naar de Franse hoofdstad, een treinrit van 1:20 uur. In het treinstation Paris-Nord nemen we de Metro richting Faubourg Saint Antoine. Voor hen die het even op de kaart willen opzoeken, het stadsdeel Faubourg St-Antoine situeer je ongeveer tussen Place de la Bastille en Place de la Nation.
Dan te voet door Faubourg St-Antoine naar de school met een korte tussenstop bij waarschijnlijk de mooiste gereedschappenwinkel van Frankrijk 'Outillage Gaignard Millon'. 

Faubourg Saint-Antoine

Sinds de 17de eeuw was dit Parijse stadsdeel het historische hart van de meubelindustrie. Af en toe ondek je het kleine charmante atelier van handwerkslieden, een houtsnijder, een vergulder, een restaurateur... Het is een bijzonder mooi en authentiek Parijs en is vrijwel ongekend bij de globale toerist. 
Het stadsdeel dankt zijn naam aan het cisterciënzer nonnenklooster  St-Antoine-des-Champs dat in 1198 werd gesticht door Foulques, pastoor van Neuilly-sur-Marne en prediker van de vierde kruistocht. 
Het klooster groeide uit tot een van de rijkste kloosters van Frankrijk. De 'dames du Faubourg', zoals de nonnen werden genoemd, waren veelal afkomstig uit vooraanstaande families. Het klooster stond op de plaats van het huidige ziekenhuis St-Antoine. Het klooster kreeg een bijzonder privilege: in de 15de eeuw bepaalde Lodewijk XI dat de handwerkslieden op het grondgebied van het klooster niet onder de gilden vielen. 
Dat privilege leidde tot de snelle groei en de welvaart van deze buitenwijk. Zonder het juk van de strikte reglementen en de starre houding van de gilden konden de houtbewerkers afwijken van de voorgeschreven modellen en het gebruikelijke eikenhout en zich toeleggen op zelf bedachte ontwerpen die werden uitgevoerd met inlegwerk en meer kostbare houtsoorten.
Ondanks de mechanisatie, die veel heeft veranderd in de arbeidsomstandigheden, zijn er nog altijd veel werkplaatsen van handwerkslieden te vinden 

L'école Boulle Parijs

École Boulle

École Boulle vindt zijn oorsprong aan de Rue Reuilly en werd opgericht in 1886. Deze school was bedoeld omdat aan de grote vraag naar hoog opgeleide professionele meubelmakers, timmerlieden, houtsnijders, marqueteurs, bronsgieters, enz te voldoen. In 1891 beslist men de school te verhuizen naar de Rue Pierre Bourdan, en het is tot op de dag van vandaag nog is ze een internationaal gerespecteerde mythische plaats van tradities en vernieuwingen. 

Deze instelling krijgt op dat moment ook zijn naam 'L'école Boulle' als eerbetoon aan de meest bekende meubelmaker uit de Lodewijk XIV periode, André-Charles Boulle (1642-1732). 

Afdeling houtsnijden- Section Sculpture sur bois

Onze grootste aandacht gaat natuurlijk uit naar de afdeling ornamentsnijden en beeldhouwen maar de andere afdelingen van deze school zijn echt ook bijzonder en zeker de moeite waard om te bezoeken, al was het maar uit pure nieuwsgierigheid of uit persoonlijke interesse. 
De stoelmaker, marqueteur, medaillongraveur, goudsmid, verzilveren, etc... een korte opsomming van enkele métiers een waar feest voor het oog, en allemaal bijzonder interessant. Je ziet ook oude technieken en kennis toegepast op ambachtelijke hedendaagse objecten. Hier past absoluut de term innovatie bij. 
Traditionele kennis wordt doorgegeven aan een nieuwe generatie die dan zelf kan beslissen of ze deze kennis op een traditionele of hedendaagse wijze zullen toepassen. Wat zeker is, is dat in deze school zijn identiteit bewaard heeft en een doorgeef luik is gebleven van traditioneel vakmanschap. 

Een aanpak die bijvoorbeeld aan het Don Bosco Instituut te Luik ook werd gevolgd, maar door voortschrijdend inzicht is overboord gegooid ten gunste van cursussen met weinig tot geen inhoudelijke diepgang hebben, maar perfect passend bij de algehele malaise van de Belgische industrie en overheid.

Een bezoek aan een aantal afdelingen
van école Boulle

De afdeling houtsnijden

L'école Boulle, Paris

L'école Boulle, Paris | Journée portes ouvertes 2015

école Boulle, Sculpture sur bois

L'école Boulle, Paris | Journée portes ouvertes 2015

L'école Boulle Paris, section Sculpture sur bois


 











L'école Boulle, de afdeling houtsnijden

De afdeling Marqueterie

Marqueterie école Boulle Parijs

L'école Boulle, Paris | Journée portes ouvertes 2015


De stoelenmakers 



L'école Boulle, Paris | Journée portes ouvertes 2015


De Meubelmaker


L'école Boulle, Paris | Journée portes ouvertes 2015




https://www.patrickdamiaens.nl