zondag 1 januari 2017

Drogisterij De Leeuw in Brussel | Pigmenten en kleurstoffen | Traditionele producten voor de restaurateur

DROGISTERIJ DE LEEUW - Le Lion in Brussel
DROGISTERIJ DE LEEUW in Brussel

Traditionele producten voor de restaurateur  | pigmenten en kleurstoffen
________________________________
_________________________________


De eerste keer dat ik in deze Brusselse drogisterij kwam was in 1987. Ik studeerde toen aan het befaamde Don Bosco Instituut in Luik, waar ik van 1986 tot 1989 de opleiding “ornamentsnijden” volgde.

Het vak technologie stond toen wekelijks op het programma.  Hoewel het in het begin niet mijn meest favoriete vak was, kwam ik bijzonder veel te weten over hoe Luikse meubelen constructief in elkaar staken, de technieken die nodig zijn om een Luiks meubel van de 'juiste' kleur te voorzien met behulp van  traditionele technieken, pigmenten, kleurstoffen, enz..  Benamingen als kaliumdichromaat, noten- acajou bister, schellak, bladgoud, en andere soorten restauratieproducten klonken regelmatig.
Uiteindelijk werden deze producten, benamingen en kleurcombinaties een openbaring voor me.
Achteraf blijkt de reden voor mijn geestelijke inkeer terug te voeren tot mijn vooropleiding.
Ik kwam van het Technisch Instituut St-Jansberg te Maaseik, waar ik van 1979 tot 1986 meubelmakerij en houtsnijden had gestudeerd. Daar had ik geleerd dat meubels werden afgewerkt met wasbeitsen, waterbeitsen en synthetische beitsen, en dat deze beitsen uit grote plastieken 50 liter vaten kwamen. Er was keuze uit licht, midden en donker eiken. Voor die opleiding voldoende, maar, achteraf gebleken, onvoldoende om mijn honger naar kennis te stillen.



Voor mij, en vele anderen, is Drogisterij “De Leeuw” in Brussel een bijzondere plek. Bijzonder om meerdere redenen. De hoofdreden is dat men een geweldig groot aanbod heeft van speciale producten nodig om de klus te klaren of om een eeuwenoude receptuur na te maken.
Een andere reden is dat je je waant terug te gaan naar de tijd zonder internet waar het gespecialiseerd assortiment uitgebreid is, het vakmanschap en klantvriendelijkheid hoogtij viert in tegenstelling tot het heden waar in de winkels alleen nog enkele goed verkoopbare producten liggen.
Weer een andere reden is dat windowshopping bij “De Leeuw” haast onmogelijk is. 
Op het moment dat je deze drogisterij binnenwandelt heb je 'misschien' niet echt iets nodig, maar gegarandeerd zeker kom je buiten met een goed gevulde zakje met iets dat voor toekomstig gebruik is bedoeld.

Ik heb de uitbaters een aantal maal gevraagd me wat informatie over hun unieke winkel en assortiment toe te zenden zodat ik het zou kunnen publiceren op mijn blog. 
Na zo vele jaren aandringen is dit echter nog nooit gebeurd. Blijkbaar hebben social media niet de hoogste prioriteit voor deze 'old school'. 
Patrice Niset, een bekend fotograaf van reportages over vakmanschap, had over Drogisterij “De Leeuw” een interview en fotoreportage op 13 september 2013 gemaakt.
Ik heb Patrice, die ik persoonlijk goed ken, gevraagd of de mogelijkheid bestaat zijn verhaal te vertalen naar het Nederlands en te publiceren op mijn blog.


Dit is zijn reactie:


DROGISTERIJ DE LEEUW - Le Lion in Brussel | Pigmenten en kleurstoffen
Drogisterij  ‘Le Lion’ Brussel

Vandaag de dag zijn onze steden nog regelmatig het stille toevluchtsoord van kwaliteitswinkels. Zo’n winkels waar enkel de tijd stilstaat, en dan bedoel ik niet alleen met de kwaliteit van de bediening. De drogisterij ‘Le Lion’ in Brussel in de Rue de Laeken maakt daar deel van uit: het is een plaats in Brussel, zelfs in heel België, waar men ooit geweest moet zijn.

Welkom bij Renaud en Frédéric, drogisten van de derde generatie. In 1951 kocht hun grootvader Billiet de kruidenwinkel in de Rue de Laeken over om er een drogisterij van te maken. In die tijd had de drogisterij nog een heel andere functie: men verkocht er alle accessoires die de klant nodig had voor het dagelijkse comfort, op vlak van hygiëne, zoals scheerschuim, scheermesjes, zeep, wasproducten, tandpasta… Op die manier stond de drogisterij niet ver van een apotheek; wat men bij de een niet vond, werd door de ander geleverd.

 Pigmenten en kleurstoffen | Traditionele producten voor de restaurateur 


Patrice Niset: Waarom de naam drogisterij Le Lion?

Frédéric Vandensteen: Ten tijde van de opening van de drogisterij hadden, volgens de traditie, al die soorten winkels de naam van een dier: ‘De Olifant’ in Halle, ‘Le Tigre’, … Mijn grootvader, die nooit iets maar half half deed, zei dat als hij dan een dier moest kiezen, het beter de koning van de jungle kon zijn: zo was ‘Le Lion’ geboren.

Patrice Niset: Ik veronderstel dat de winkel Le Lion uit 1950 niet erg lijkt op die van de 21ste eeuw?

Le Lion: Het assortiment van onze producten is geëvolueerd. In 1950 gaf men prioriteit aan onderhoudsproducten en producten voor de lichaamshygiëne. Vandaag de dag is de drogisterij meer gericht op de artistieke wereld en de wereld van de restauratie. 
Dat doen we om het simpel te houden. Want ondanks die specifieke doelgroep zal u bij ons toch ook nog de producten vinden die u nodig heeft om uw onderhoudsproducten te maken of om de mengsels te maken die u nodig heeft voor uw ambachtelijke activiteit.
Onze klanten zijn tegelijkertijd particulieren en professionelen; De particulieren komen ons om raad vragen, vaak nadat ze een fout begaan hebben met een van de producten uit de supermarkten. De professionelen komen bij ons voor het ruime aanbod en de exclusiviteit die we hun kunnen aanbieden. 
Sinds enkele jaren komen er bijvoorbeeld regelmatig decorateurs, gespecialiseerd in de entertainmentindustrie, bij ons voor ons assortiment pigmenten of voor de beschikbare patina.
Het is onze moeder die die toenadering tot de artistieke wereld en de wereld van de restauratie ondernomen heeft in de jaren ’70, toen ze de winkel van haar vader overgenomen heeft. Sinds begin 2000 hebben mijn broer en ik de fakkel overgenomen.

Drogisterij De Leeuw in Brussel

Patrice Niset: Om op jullie beurt van koers te veranderen?

Le Lion: Niet helemaal, nee. De kracht van ‘Le Lion’ is net de zeldzaamheid van de producten die men hier kan vinden: als je het niet bij ons vindt, zal je het waarschijnlijk nergens anders vinden. Onze missie is echt om overal ter wereld de zeldzame producten te ontdekken. Dat vraagt elke dag opnieuw enorm veel werk om die op te sporen. Daardoor stellen we regelmatig een terugvallen op dezelfde bronnen vast. Onze klanten zoeken
veel natuurlijke producten voor hun onderhoudsproducten of voor de componenten in hun productieproces van verf, plamuursel, lak, boenwas, vernis, … We importeren dus die zeldzame grondstoffen die onze klanten nodig hebben.
De ‘Droguerie Le Lion’ in Brussel creëert sinds tientallen jaren ook zelf producten: verf, boenwas (bijtend, om te renoveren, polishing) … Maar onze specialiteit blijft de excentriciteit van onze producten. Ik daag jullie bijvoorbeeld uit om drakenbloed te vinden. Dat is het sap van een kleine palmboom in Zuid-Azië. Haar rode kleur is zeer gewaardeerd door bepaalde artiesten. We hebben ook tientallen referenties voor harsen, natuurlijke pigmenten en gommen.

Patrice Niset: Met soms onverwachte concurrenten die zich aan de overkant van de straat vestigen.

Le Lion: Jullie zinspelen op de schellak. Die dient om politoer (een soort lak) te maken, zeer gegeerd bij de vioolbouwers. Sinds kort eigent de landbouw- en voedselindustrie zich alle voorraden in de wereld toe om haar appels te doen glanzen en schitteren. Maar omdat het over uitwerpselen van insecten gaat, is de productie gelimiteerd en rijzen dus de prijzen. Hetzelfde geldt voor de bijenwas die ook schaars wordt.

Drogisterij De Leeuw |  Brussel

Patrice Niset: Om terug te komen op jullie vestiging in het hartje van Brussel. Jullie bezitten meerdere huizen en kelderverdiepingen in de buurt. De winkel is dus slechts het topje van de ijsberg.

Le Lion: Inderdaad, met meer dan 10.000 verschillende producten op voorraad, is elke cm² plaats winstgevend. De winkel is slechts 1/8ste van de commerciële oppervlakte. Je hebt zelfs twee tot drie jaar nodig om te weten waar alles zich precies bevindt, om zo zelfstandig voor te komen achter de toonbank.
Vanuit pragmatisch oogpunt zouden we een meer aangepaste plaats nodig hebben, in termen van stockage en bereikbaarheid. Desalniettemin gebruiken we hier nog steeds de rekken van de oorspronkelijke kruidenwinkel voor onze zaak. Ze zijn gebouwd in 1875 en zijn nog nooit verplaatst. Boven elk rek hangt een geëmailleerd bord met de etikettering van het rek in kwestie. Die rekken en borden zijn de (ware) ziel van onze winkel, er is geen sprake van om dat op te geven.



De Grote Drogisterij Le Lion in Brussel


Traditionele producten voor de restaurateur |  DROGISTERIJ DE LEEUW, Brussel


Drogisterij De Leeuw | Brussel


Traditionele producten voor de restaurateur 

Met dank aan Patrice Niset
Hier zijn website
http://lesmiroirsdelombre.com/


https://www.patrickdamiaens.nl


mijn FB pagina