Applique houtsnijwerk voor trapboom of lambrisering
Toen in in 1990 voor mezelf begon te werken en me in 1992 vestigde onder het statuut van voltijds zelfstandig houtsnijder-houtbeeldhouwer kwam het in die periode geregeld voor dat er beroep gedaan werd op mijn kennis en kunde door trappenmakers uit Limburg, Brabant en Antwerpen.
Eind jaren 90 was het bijzonder trendy dat trapbomen gedecoreerd werden met ornamenten. Het was een periode dat houtsnijwerk ' in ' was en in het bezitten van een kunstig gemaakt massief eiken trap een statussymbool was.
Je kon op deze manier aan de bezoekers laten zien dat je geld had om te spenderen, dat je een technisch ingewikkelde, een zwevende of draaitrap in massief eikenhout kon veroorloven.
En liefst nog met fijn snijwerk- ornamenten of een gesculpteerde hoofdtrapbaluster.
Toen wisten mensen nog wat de waarde van vakmanschap en materialen inhield, iets wat ver te zoeken is hedendaagse 'maakindustrie'.
Uitgezaagd applique houtsnijwerk was in die periode één manier om trapbomen te decoreren.
Omdat het zeer onpraktisch is tot bijna onhaalbaar om een volledige trapboom te verhuizen naar het atelier van de houtsnijder zat er voor de trappenmaker niets anders op om aan de buitenkant van de trapboom applique houtsnijwerk aan te brengen.
Wie niet weet wat een trapboom is, het is het vlakke deel waar de treden van de trap in verwerkt en bevestigd zijn. Ter info, de foto hieronder om te verduidelijken.
Maar even terug naar dit blogitem, hier laat ik een toepassing van applique houtsnijwerk zien, een aantal creaties die gecreëerd zijn voor het versieren-decoreren van een massief eiken lambrisering. Ook hier heeft de meubelmaker van het moment de toepassing gekozen voor het gebruik van applique houtsnijwerk omdat het technisch te moeilijk was lambrisering onderdelen naar het atelier van de houtsnijder te transporteren.
Ook bij deze toepassing, heeft de meubelmaker secuur werk moeten leveren bij het bevestigen van de applique snijwerkjes, ik bedoel, dat er geen overbodige lijm vanonder en langs het snijwerk tevoorschijn komt, want dat heeft in een later stadium een negatief effect bij het kleuren van de lambrisering.
De snijwerkjes zijn gemaakt in eikenhout en gesneden in Lodewijk XIV-stijl met een maximum dikte van 1 cm.
Ik moet zeggen dat het project erg geslaagd is en het snijwerk zeker een meerwaarde geeft aan de lambrisering.
Enkele stadia