dinsdag 30 oktober 2012

GIPSORNAMENTEN | GIPSEN AFGIETSELS | GIPSEN BEELDEN | Afgietsels van historische ornamenten | Ornamenten uit gips



GIPSORNAMENTEN  | GIPSEN AFGIETSELS | GIPSEN BEELDEN
Afgietselwerkplaats van het Museum
Patrick Damiaens
Ornamentsnijder

Afgietsels van Historische Ornamenten en gipsen Beelden

Museum van kunst en Geschiedenis in Brussel
 













De Afgietselwerkplaats van het Museum van Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark ,Brussel
Gipsornamenten,Ornamenten van gips, Gipsen afgietsels en beelden


Zoals u reeds kon lezen in andere blog-items is de zoektocht naar nieuwe ornamentale voorbeelden, vormgeving en inspiratie een belangrijk onderdeel in de vorming van een goed houtornamentist -houtornamentsnijder.

Niet alleen schetsen en fotomateriaal, hetgeen sinds de invoering van de digitale camera een steeds groter en belangrijker onderdeel geworden is in het vergaren van kennis, ook tastbare voorbeelden in allerlei materialen blijven de belangrijkste vorm van inspiratie.  Aangezien voorbeelden in hout, steen of klei niet zo evident zijn om te verwerven, zijn gipsornamenten, ornamenten uit gips, gipsen afgietsels , gipsen beelden en plaastermodellen  de ideale  vervangers  voor de houtsnijder.

Afgietselwerkplaats van de Koninklijke Musea van Kunst & Geschiedenis in Brussel |  KMKG in Brussel | Gipsmodellen
Ornamenten uit gips
Afgietselwerkplaats van de Koninklijke Musea van Kunst & Geschiedenis in Brussel |  KMKG in Brussel | Gipsmodellen
Prachtige modellen en voorbeelden , gipsornamenetn

Deze ornamenten uit gips, gipsen beelden en afgietsels hebben van een grote educatieve waarde.  Ze laten de ornamentist daadwerkelijk zien hoe vormgeving en karakter van een bepaalde stijlperiode eruit ziet of welke ornamenten typisch zijn voor een bepaalde stijlperiode.

Als ik in het buitenland bij collega-ornamentsnijders op bezoek ben, gaat automatisch mijn volle aandacht eerst naar hun persoonlijke collectie plaastermodellen, ornamenten uit gips en afgietsels van gips die de muren sieren van hun atelier.  Dit is een enorme rijkdom aan informatie die ervoor zorgt dat je weer ‘goesting’ krijgt in het snijden van nieuwe uitdagingen.
Afgietselwerkplaats van de Koninklijke Musea van Kunst & Geschiedenis in Brussel |  KMKG in Brussel | Gipsmodellen
Bas-reliëf van gips
Afgietselwerkplaats van de Koninklijke Musea van Kunst & Geschiedenis in Brussel |  KMKG in Brussel | Gipsmodellen
4000 verschillende gietvormen gipsen afgietsels en gipsen beelden en ornamenten van gips 

Ook bij mijn jaarlijkse bezoek aan het Houtsnijders atelier van l’Ecole Boulle’ in Parijs, waar de muren afgeladen vol hangen met mooie ‘goodies’, overvalt me steeds dat hebberig gevoel van ‘die moet ik hebben’ of ‘was dat maar van mij’.  Op dat moment is de enige oplossing veel foto’s nemen.  Zo creëer je een mooi educatief archief, een persoonlijk archief dat nuttig is om later te raadplegen.
Maar zoals ik al zei, het is echt geen vervanging van ‘ the real thing ‘.  Figuren en gipsornamenten, gipsen afgietsels blijven  van essentieel belang voor de houtsnijder.



Hoofdingang van het Museum
Brussel, Museum voor Kunst en Geschiedenis


Zo nu en dan kom ik in Brussel en één van mijn vaste gewoontes is een bezoek aan het Museum kwartier van het Jubelpark of Cinquantenaire.  Mijn absolute favoriet is het Museum van Kunst en Historie, het grootste Museum van België.  In het Jubelparkmuseum wandelt u van prehistorische vuistbijlen naar Egyptische mummies. 

U snuistert door het Delfts aardewerk en zet een stap achteruit om de indrukwekkende Brusselse wandtapijten te bekijken. U gaat de oosterse toer op tussen de Aziatische boeddha’s en reist naar de andere kant van de wereld om een reuzenbeeld van Paaseiland te zien. En dan is er nog de mooie collectie van Belgische art nouveau… Kortom, in het Jubelparkmuseum doorkruist u de continenten van de prehistorie tot de 20ste eeuw. 

Je loopt er heerlijk in verloren. Dit Museum heeft een afdeling ‘Atelier de Moulages’ of afgietselwerkplaats.  Je kunt er vrij rond lopen.  De mensen zijn supervriendelijk en het aankopen van gipsmodellen, afgietsels van ornamenten, gipsen beelden en bas-reliëfs aan betaalbare prijzen bestaat tot de mogelijkheid.
Je vraagt het best aan het loket van het Museum waar het zich bevind.
Een beetje geschiedenis.



Afgietselwerkplaats van de Koninklijke Musea van Kunst & Geschiedenis in Brussel |  KMKG in Brussel | Gipsmodellen
Afgietselwerkplaats van het Museum, gipsen beelden en bas-reliëfs
Afgietselwerkplaats















Gipsen beelden, afgietsels en bas-reliëfs

De afgietselwerkplaats van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis werd opgericht in de 19de eeuw gedurende de regering van koning Leopold II. Zij beheert een collectie van ongeveer 4000 gietvormen van kunstwerken die dateren van de prehistorie tot de 18de eeuw, en baat die ook uit.


Gespecialiseerde vaklui maken elk afgietsel volgens oude technieken, en dat zowel bij het gieten van de afgietsels als bij het patineren. Kom eens kijken naar dat productieproces en de unieke collectie. Door afgietsels te koop aan te bieden, helpt het atelier ook kunst te promoten. Een keuze van kleine exemplaren is in voorraad. Grotere, zoals bustes, beelden ten voeten uit en reliëfs, kunnen worden besteld. Waarom je niet laten bekoren? 

Afgietselwerkplaats van de Koninklijke Musea van Kunst & Geschiedenis in Brussel |  KMKG in Brussel | Gipsmodellen
Beelden en bas-reliëfs  van gips, afgietselwerkplaats van het Museum

Afgietselwerkplaats van de Koninklijke Musea van Kunst & Geschiedenis in Brussel |  KMKG in Brussel | Gipsmodellen
Museum van kunst en historie, de afgietwerkplaats Ornamenten en afgietsels van gips

Enkele afgietsels en gipsornamenten zijn ook te vinden in de museumshop.
De toegang tot de afgietselwerkplaats is vrij. De Educatieve en culturele dienst van het Jubelparkmuseum organiseert er rondleidingen op aanvraag.
Meer info over Gipsen afgietsels , afgietsels en ornamenten van historische ornamenten uit gips.
Openingstijden
van dinsdag tot vrijdag: 9:30 - 12:00 en 13:30 - 16:00
gesloten op maandag, zaterdag, zondag,
gesloten op feestdagen en 01/01, 02/11, 15/11, 16/11 en van 25/12 tot 31/12




maandag 29 oktober 2012

ROCOCO SNIJWERK | ROCOCO HOUTSNIJWERK | ROCOCO Ornament | Het Museum aan het Vrijthof in Maastricht

ROCOCO SNIJWERK | ROCOCO HOUTSNIJWERK | ROCOCO Ornament | Het Museum aan het Vrijthof in Maastricht


Een ornament in Rococo Stijl | 

Rococo houtsnijwerk

__________________________
___________

Voor de vaste collectie van Museum aan het Vrijthof
in Maastricht (Nl)


Patrick Damiaens is reeds 30 jaar professioneel met ornamentiek in hout en houtornamentsnijden dagdagelijks bezig. Voor het nieuwe Museum aan het Vrijhof te Maastricht (NL) kreeg hij een exclusieve opdracht.

In samenspraak met één van de conservatoren van het museum en sponsors kochten ze één van mijn houtsculpturen aan, een ornament (houtsnijwerk) in Rococo stijl. Een werk dat word opgenomen in de vaste collectie van het museum. Een hele eer.

Het Museum aan het Vrijthof Maastricht  is na de verbouwing wel drie keer groter en zal een gedeelte wijden aan de kunstambachten uit de 18de eeuw.
Interessant is dat niet enkel om het tentoongestelde werk gaat, het wordingsproces, de creatie van het kunstwerk werd afgelopen maanden vastgelegd door een filmploeg uit Nederland. 


Die zal een montage creëren waardoor het Museum over een educatieve film beschikt om te tonen bij het kunstwerk.
Op die manier krijgt de bezoeker van het Museum een beter beeld van de complexiteit van mijn métier.
De opening van het Museum aan het Vrijthof is voorzien op 15 Maart 2012, de vooravond van de TEFAF 'European Fine Art Fair' die ook hoofdsponsor is van het Museum.

Uit een blok eikenhout creëerde ik een Rococo applique met een engelenkopje. Het te snijden voorbeeld - wens werd door de conservator aangeleverd op papier, het ornament was getekend in Duitse Rococo-stijl
We hebben geprobeerd er iets moois van te maken. 33cm Hoogte 25cm Breedte 5cm dikte in eikenhout uitgevoerd.


Artikel in het NIEUWSBLAD

Museum aan het Vrijthof
Museum aan het vrijthof
500 jaar Made in Maastricht

Het centrale thema van Museum aan het Vrijthof is 500 jaar Made in Maastricht; 500 jaar creativiteit en ondernemerschap. Aan de hand van authentieke verhalen en de tastbare herinneringen aan vijf eeuwen kunstnijverheid en maakindustrie wordt de geschiedenis van de culturele identiteit van de stad Maastricht verteld en gevisualiseerd. 

De bezoeker wordt dankzij eigentijdse getuigen zelf getuige van de geschiedenis. De reflecties van deze getuigen op de gebeurtenissen en omstandigheden van hun tijd brengen de tijdsgeest tot uitdrukking en laten ook de bezoeker reflecteren op de geschiedenis. De bezoeker begint aan een reis door 500 jaar Made in Maastricht in het recente verleden. Hij wordt van kamer naar kamer door de tijd geleid, parallel aan de geschiedenis van de gebouwen, in omgekeerde chronologie. 

De overdekte binnenplaats van het Museum

Daarbij krijgt elke bezoeker een RFID-chip (Radio Frequency Identification) mee. Door middel van deze chip ‘traceert’ het museum waar de bezoeker zich in het gebouw bevindt en in welke taal hij wil worden toegesproken. 

Het gebouw reageert op de aanwezigheid van de bezoeker, zonder dat de bezoeker daar handelingen voor hoeft te verrichten. De techniek maakt op een subtiele, onzichtbare manier oude tijden zichtbaar én hoorbaar. 

Tekst Museum aan het Vrijthof

De volgende foto's laten enkele stadia van bewerkingen zien.


De eigenlijke basis, dit is ons voorbeeld

Er word een schets gemaakt

Het uitzagen met de wipzaag

Het modeleren van de bloemen


Het vormgeven van de asymmetrische palmet

De bloemen worden afgewerkt

Het modeleren van het engelenkopje

ROCOCO SNIJWERK | ROCOCO HOUTSNIJWERK | ROCOCO Ornament | Het Museum aan het Vrijthof in Maastricht


Het Rococo Applique is af

ROCOCO SNIJWERK | ROCOCO HOUTSNIJWERK | ROCOCO Ornament | Het Museum aan het Vrijthof in Maastricht
Rococo Snijwerk voor het Museum aan het Vrijthof


 


WEBSITE


Lid van Pearls of Craftsmanship


Het snijden van een fronton in eikenhout | GESNEDEN FRONTON | GESCULPTEERDE LUIKSE FRONTON | GESNEDEN KUIF IN HOUT

Sculpteren van een fronton , Luikse stijl
Patrick Damiaens
Ornamentsnijder - Houtornamentist


Luikse Meubelen
'Het snijden van
een Fronton of kuif '.







Het Fronton in de Bouwkunde

Het fronton is in de bouwkunde de bekroning van een gevel, venster of ingang in driehoeks- of segmentvorm.

In de Klassieke Bouwkunst (Grieken en Romeinen) werd het fronton vaak in de voorgevel gebruikt om de ingangspartij te benadrukken. Gebouwen die later zijn gebouwd in een classicistische en neoclassicistisch stijl, hebben vaak ook een fronton.

Het fronton werd in de klassieke Griekse architectuur (tempels) toegepast. Bij de barokke architectuur werd ook wel het gebroken fronton toegepast . Hierbij werd het middendeel van het fronton niet aangebracht, zodat enkel de linker- en rechterkant van het fronton aanwezig waren als twee driehoekige structuren.

Soms worden de woorden "fronton" en "timpaan" door elkaar gebruikt. Een timpaan is ook een versierend element in de architectuur, veelal bij kerken, maar stamt uit de Middeleeuwen.


Fronton van het Pantheon  in Parijs


Een fronton of Kuif ?

In de Vlaamse meubelkunst is het gebruikelijk 'de gesneden of gesculpteerde Fronton' als naamgeving te nemen.

De gesneden fronton  in de meubelkunst is de naamgeving die het meest gebruikt of toegepast wordt in Vlaanderen, want als je met een Antiekhandelaar of kunstverzamelaar praat over  bepaalde types , stijlen of onderdelen van een antiek meubel zal hij  automatisch de naamgeving 'de Fronton' verkiezen . Ik ben niet zeker waarom dit zo is, maar ik denk dat het komt door het vele gebruik van  Franse woorden of het overnemen , eventueel gedeeltelijk van deze woorden in de Vlaamse taal.  

De naam  fronton, sculpté en bois is de benaming die in Franssprekend België en Frankrijk gebruikt word om  het hoogste punt van het meubel een naam te geven. Eigenlijk net hetzelfde als in de bouwkunde.  Het gebruik  van deze benaming, maar dan vereenvoudigd enkel 'Fronton'  zou misschien te wijten zijn aan de vele toepassingen van een Fronton bij Luikse meubelen, dat een typisch  Belgisch meubel is. 

Een fronton of een kuif

Als ik spreek over de fronton van een kast met een Nederlandse klant, trekt hij soms een niet begrijpend fronsend gezicht en met een weinig uitleg begrijpt hij het wel wat ik bedoel en begint hij  te grijnzen, 'zeker een Vlaams woord' verzekert hij mij. 
Ik lach, ja, zo heb je vele van deze woorden, want B.v. 'sculpteren in hout' betekent in Vlaanderen  hetzelfde als  'snijden in hout' voor Nederland. Sculpteren  in hout is een 'Vlaamse verbastering' van het Franse woord  Sculpture sur bois, het werk  van de sculpteur . En het woord 'hout-Sculpteur' word dan ook weer een gebruikelijk woord in Vlaanderen 'om aan te geven dat iemand aan houtsnijden doet'.

Hij verzekert mij dat de dit helemaal verkeerd is.
Want in Nederland is de 'correcte' benaming ' Een kuif ' . De kuif van een spiegellijst of de kuif van een meubel.....
Grappig toch. In België betekent dat dan weer, haar dat recht op de hoofdhuid staat.

De volgende foto's geven een kleine impressie , de verschillende stadia bij het snijden of sculpteren van een Fronton of Kuif in Luikse stijl.


Het snijden van een fronton in eikenhout 


GESCULPTEERDE LUIKSE FRONTON | GESNEDEN KUIF IN HOUT



GESCULPTEERDE LUIKSE FRONTON | GESNEDEN KUIF IN HOUT

GESCULPTEERDE LUIKSE FRONTON | GESNEDEN KUIF IN HOUT



Een gesneden kuif voor meubel of spiegellijst



http://www.patrickdamiaens.be
Onze FB Pagina link



zondag 28 oktober 2012

HET SNIJDEN VAN EEN ROZET | Rozet in hout gesneden | LODEWIJK XVI STIJL SNIJWERK EN ORNAMENTEN



Lodewijk XVI-stijl snijwerk

Patrick Damiaens
Ornamentsnijder
De Rozet, 
een typisch classicistisch ornament . 

(Lodewijk XVI-Stijl )

 





Lodewijk XVI-stijl

In de laatste helft van de 18de eeuw ontstond in Frankrijk een nieuwe kunstrichting, die beschouwd kan worden als een reactie op de luchtige, gracieuze rococostijl en die zich kenmerkte door een versobering van de vormgeving en ornamentiek. Het is een teruggrijpen naar de antieke elementen.

Dit laatste ook onder invloed van de opgravingen die te Herculanum en Pompeï in 1709 en 1748 werden uitgevoerd.
 

Deze nieuwe stijlperiode, die voor een deel samenvalt met de regering van Lodewijk XVI (1774-1789), draagt, hoewel reeds tijdens Lodewijk XV aangevangen (stijl-transition), de naam Lodewijk XVI stijl. Deze eenvoudige en soms enigszins stijve stijl met zijn aan de Griekse en Romeinse stijl ontleende vormen, zoals medaillons, parel en eierlijsten, strikken, guirlandes , festoen en rozetten, droegen een gracieus karakter.

Een Festoen


In tegenstelling tot de rococo met zijn vrije en fantastische vormen werd de versiering herhaald en trad de symmetrie op de voorgrond. In alles werd werd naar de vereenvoudiging gestreefd en geometrische vormen, als rechthoek, vierkant, cirkel en ovaal, kwamen veelvuldig in gebruik.
Naturalistische bloem guirlandes, met linten gebonden, waren evenals aan het landleven ontleende attributen ( Trofeeën) zeer geliefde versieringsvormen. Het snijwerk is in deze periode ook zeer verfijnd en zeer vaak naturalistisch.

 

De versiering die tijdens de rococo alles overheerste, kreeg in deze L. XVI periode weer een dienende taak. De constructie van het meubel werd niet meer door de versiering en ornamenten verdoezeld.

Waarschijnlijk is de rozet het meest typische ornament dat met de Lodewijk XVI stijl is verbonden. Je kunt ze in twee groepen onderbrengen, de ronde of vierkante. 
 
Als de rozet in een vierkante vorm voorkomt dan word meestal het acanthusblad als versiering gebruikt (Acanthus-rozet) in de ronde vorm noemt men ze zonnebloem- rozet. Maar een moeilijkere ronde vorm is  het getorste of opdraaiende rozet ( acanthusblad), dit vind ik persoonlijk de meest dynamische van alle rozetten.

Typische Lodewijk XVI Lijsten
 

De volgende foto's laten kort zien de verschillende stappen voor het snijden van een vrij grote getorste rozetten.

Het was een kleine opdracht voor een klant in Duitsland ,een onderdeel in de decoratie van een  bibliotheek, uitgevoerd in eikenhout.


Het sculpteren of snijden van een Rozet













Een rozet in hout

Een rozet in hout gesneden


WEBSITE