zondag 1 maart 2015

De Käppele in Würzburg | Bedevaartskerk van de Kapucijner Orde | Een Rococo interieur | Balthasar Neumann

Würzburg, De Käppele
De Käppele  
Gelegen net buiten het historische centrum van Würzburg op de prachtige beboste flanken van de Nikolausberg, en waarschijnlijk door deze unieke ligging dat dit monument uit de late Barok het bombardement van het voorjaar 1945 door de geallieerden strijdkrachten heelhuids heeft doorstaan een  bombardement dat 90% van de Barokke stad Würzburg in puin legde.

De achterkant van de Käpelle, het leien dak is een knap stukje vakmanschap

Würzburg
De historische kern van Würzburg ligt op de rechteroever van de Main. Van de verschillende bruggen over de rivier is de Alte Mainbrücke de oudste en de mooiste. Deze middeleeuwse brug werd in de 18de eeuw voorzien van twaalf barokke heiligenbeelden. De Domstraße vormt de verbinding tussen de brug en de Sint-Kilianusdom gelegen in het centrum van de stad.
Op een heuvel aan de rand van de stad bevindt zich de vesting Marienberg, die thans het Mainfränkisches Museum huisvest. 
Van 1253 tot 1719 resideerden hier de prins-bisschoppen van Würzburg, totdat ze naar de Residentie verhuisden, dit nieuwe paleis gesitueerd zich aan de rand van de oude stadskern. Dit laat-barokke paleis, dat in 1744 gereedkwam, geldt als een van de belangrijkste in zijn soort. Het werd ontworpen door Balthasar Neumann. Tot het complex behoren ook de hofkerk en de hoftuin.
In de oude binnenstad bevindt zich de Sint-Kilianusdom (Dom St. Kilian), de op drie na grootste romaanse kathedraal van Duitsland. Bij de naoorlogse wederopbouw werd de kerk voor een groot deel van haar niet-oorspronkelijke barokke elementen ontdaan. Wel barok is de grafkapel voor de bisschoppelijke familie Schönborn, die evenals de residentie van de hand van Balthasar Neumann is en in 1736 werd ingewijd. De dom bevat ook jongere elementen, zoals de neoromaanse westfaçade.

Vanop de Nikolausberg, met op de achtergrond Würzburg
De Käppele in Würzburg

Vanop de linkeroever van de Main start ik mijn wandeling richting de käppele, en dit via de kruisweg (1761-1799), het is de grootste in zijn soort in Duitsland. De kruisweg voert over een trap met 247 treden naar de kapel. De trap wordt onderbroken door terrassen met platanen, waar de 14 kleine kapellen van de staties staan, die van de hofbeeldhouwer Johann Peter Wagner ontworpen kruiswegfiguren beschermen. De kruisweg werd van oktober 2002 tot oktober 2006 voor een bedrag van 4,4 miljoen euro gerenoveerd.
De Käppele is een bedevaartskerk, en de officiële naam van deze bedevaartskerk op de Nikolausberg is Wallfahrtskirche Mariä Heimsuchung (Nederlands: Maria-Visitatiekapel), maar deze wordt weinig gebruikt. Kerk en kruisweg gelden als een belangrijk voorbeeld van de late barok.
In 1650 verving een houten kapel een wegschrijn met een beeld van een piëta waar wonderen zouden hebben plaatsgevonden. De wegschrijn was daar tien jaar eerder door een visser geplaatst. Na de melding van zeven merkwaardige nachtelijke lichtverschijningen in de jaren 1685-1693 nam het aantal bedegangers fors toe. De huidige kerk werd in 1748–1750 naar een ontwerp van Balthasar Neumann naast de herhaaldelijk vergrote kapel gebouwd. Het complex van kerk en kapel wordt sinds 1749 door de Kapucijner orde beheerd.

Kerk en kapel behoren tot de weinige kerkgebouwen in Würzburg die het bombardement van de stad op 16 maart 1945 zonder veel schade hebben overleefd.
Het interieur van de kerk zijn in de stijl van Duitse rococo en het vroege classicisme en dateert uit de jaren 1750-1800.

De Käppele in Würzburg


Rococo ornamenten
      Interieur
      Het schilderij van het hoogaltaar betreft een voorstelling van de Maria-visitatie geschilderd door Konrad Huber in 1798. De grote beelden naast het hoogaltaar zijn Joachim en anna, de ouders van Maria.
      Het rechter zijaltaar bevat een schilderij van de heilige Nicolaas (door Nikolaus Treu, 1768) en een beeld van de heilige Koenraad (Ludwig Sonnleitner, 1934).
      Het schilderij van het linker zijaltaar stelt de heilige Franciscus voor met de heiligen van de drie ordes van Franciscus (Andreas Leimgrub, 1865).

      De fresco's van het plafond zijn gemaakt door Matthäus Günther in de jaren 1750-1752. 
      Boven het hoogaltaar ontvangt prins-bisschop Johann Philipp von Schönborn bericht van wijbisschop Melchior Söllner over het ontstaan van de bedevaart. Boven het orgel geeft prins-bisschop Anselm Franz von Ingelheim toestemming voor de bouw van de bedevaartkerk. 

      Boven de ingang van de genadekapel en op de daartegenoverliggende wand zijn oudtestamentische typen van Maria afgebeeld: Abigaïl die de toorn van David verzachtte en Esther die haar volk redt door te pleiten bij koning Ahasveros. 
      In de koepel wordt Maria door haar Zoon gekroond en door heiligen uit Franken gehuldigd.In een glazen schrijn boven het hoogaltaar met engelen bevindt zich het genadebeeld, een piëta uit 1640. 

      De fresco's uit 1781 zijn van Matthäus Günther (in het koor de kruisafname, in het gewelf Maria met het goddelijk Kind en daar omheen de geschiedenis van de heldhaftige Judith). De ovale schilderijen van de zijaltaren stellen Rochus (links) en Wendelinus (rechts) voor. 
      In een nis rechts van het altaar bevindt zich een beeld van Christus als de Man van Smarten. Aan de rechter zijmuur staat een laatgotisch Mariabeeld uit circa 1460.


      ________________________________________
      __________________________

      Dit zijn een aantal sfeerbeelden van het interieur 
      ______________________________________
      ______________________

      Een Rococo interieur, de Käppele Würzburg




      Bedevaartskerk van de  Kapucijner Orde



      De Käppele in Würzburg






      http://www.patrickdamiaens.be

      Geen opmerkingen:

      Een reactie posten